Βρίσκεσαι σε διατροφή; Αυτό είναι το καλύτερο γιαούρτι που μπορείς να επιλέξεις

Τσακιρίδου Χριστίνα
Βρίσκεσαι σε διατροφή; Αυτό είναι το καλύτερο γιαούρτι που μπορείς να επιλέξεις

Όχι, τα εντελώς άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η πιο σωστή αγορά.

Ποιο σνακ είναι δροσερό, κρεμώδες και νόστιμο; Μα φυσικά το γιαούρτι! Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί πρόταση για την υγιεινή διατροφή των παιδιών και των ενηλίκων. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο ενώ περιέχει αρκετό κάλιο. Ορισμένα γιαούρτια περιέχουν ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων, όπως υποδεικνύεται στην ετικέτα. Αυτές οι καλλιέργειες, ή προβιοτικά, θεωρούνται «καλά βακτήρια» για το έντερο και βοηθούν σημαντικά στην λειτουργία του.

Όλοι οι λόγοι για να βάλεις το τσάι matcha στη διατροφή σου

Ποιο γιαούρτι είναι προτιμότερο να επιλέξεις

giaourti5

Πλήρες γάλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά;

Γενικά, είναι καλύτερο να επιλέγεις γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (πχ 2%) ή χωρίς καθόλου λιπαρά. Οι ειδικοί προτείνουν ωστόσο να αποφεύγουμε τα εντελώς άπαχα γαλακτοκομικά αφού δέχονται πολύ επεξεργασία.

Ελληνικό γιαούρτι ή παραδοσιακό γιαούρτι;

Το ελληνικό γιαούρτι είναι στραγγιστό. Αυτή η διαδικασία το καθιστά παχύτερο, πιο κρεμώδες και πιο ομαλό από το παραδοσιακό γιαούρτι. Έχει επίσης διπλάσια περιεκτικότητα πρωτεΐνης από το παραδοσιακό γιαούρτι, αλλά μειωμένο ασβέστιο. Τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα ελληνικά γιαούρτια, οι καλλιέργειες βακτηριδίων βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης, οπότε το γιαούρτι είναι μερικές φορές ένα ευκολότερο γαλακτοκομικό φαγητό για να χωνέψει κάποιος που έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Ζωικά ή φυτικά προϊόντα;

Εαν δεν προτιμάς να καταναλώνεις ζωικά προϊόντα, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πληθώρα φυτικών εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά. Φρόντισε να αναζητήσεις εκδοχές που είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ενισχυμένο γιαούρτι με βάση τη σόγια πλησιάζει πολύ το κανονικό ενώ το γιαούρτι από γάλα καρύδας και αμυγδάλου είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.



Πώς θα επωφεληθείς από τις ιδιότητες της μελιτζάνας - Όλα τα οφέλη

Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com