Αποτοξίνωση is calling: 6 τρόποι να αναζωογονήσεις το σώμα σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αποτοξίνωση is calling: 6 τρόποι να αναζωογονήσεις το σώμα σου

Μετά το τέλος του καλοκαιριού η αποτοξίνωση είναι κάτι που χρειάζεσαι.

Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και η επιστροφή στην κανονικότητα και την καθημερινότητα είναι κάτι που όλοι βιώνουμε ήδη. Μπορεί να εκμεταλλεύεσαι κάποια Σαββατοκύριακα ή μέρες που έχεις ρεπό και να ξεφεύγεις από τις επαγγελματικές (και όχι μόνο) υποχρεώσεις σου, όμως η ξεγνοιασιά των ημερών αυτών έχει φύγει ανεπιστρεπτί.

Και αφού έχει έρθει για τα καλά πια το φθινόπωρο και ξεκινάει μια καινούργια σεζόν χρειάζεσαι και λίγη αποτοξίνωση. Και όταν λέμε αποτοξίνωση δεν εννοούμε μόνο διατροφική, αλλά και σωματική. Ήρθε η ώρα να αναζωογονήσεις το σώμα σου, και μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας 9 απλούς τρόπους.

Για να κάψεις λίπος το καλοκαίρι φτιάξε αυτά τα 5 ροφήματα με νερό

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ

Στις διακοπές σίγουρα ήπιες κάποια κοκτέιλ παραπάνω (και καλά έκανες). Τώρα όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στη φυσική σου ροή και να περιορίσεις την περίσσεια ποσότητα αλκοόλ που ενδεχομένως καταναλώνεις ακόμη.

Περισσότερο από το 90% του αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι σου. Τα ένζυμα του ήπατος μεταβολίζουν το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, μια γνωστή χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο (εδώ θα δεις κάποιες έρευνες σχετικά με αυτό). Αναγνωρίζοντας την ακεταλδεΰδη ως τοξίνη, το συκώτι σου τη μετατρέπει σε μια ακίνδυνη ουσία που ονομάζεται οξική, η οποία αργότερα αποβάλλεται από το σώμα σου.

Η μείωση ή η αποχή εντελώς από το αλκοόλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτοξινώσεις το σώμα σου.

Κοιμήσου περισσότερο

Το να κοιμάσαι αρκετά το βράδυ και σωστά είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του σώματος και του οργανισμού σου. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί, καθώς και να αφαιρέσει όλες τις τοξικές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.



Το νερό πρέπει να γίνει φίλος σου

Το νερό κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από το να σε ξεδιψάει απλώς. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτοξινώνει το σώμα σου απομακρύνοντας τα απόβλητα. Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού είναι 3,7 λίτρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Μπορεί ωστόσο να χρειαστείς περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη διατροφή σου και το αν γυμνάζεσαι.

Το detox ρόφημα που πρέπει να πίνεις πριν καν πεις «καλημέρα»

Μείωσε την πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων

Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Οι ασθένειες αυτές δυσκολεύουν την ικανότητα του σώματος να αποτοξινώνεται φυσικά, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά σου.

Ο ιδανικός τρόπος για να μειώσεις την πρόσληψη αυτών των τροφίμων είναι να μην τα έχεις καν στο σπίτι σου. Όσο δεν βρίσκονται στα ντουλάπια σου, δεν υπάρχει φόβος να επηρεαστείς και να υποκύψεις στον πειρασμό.

Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρά σου από βλάβες που προκαλούνται τις ελεύθερες ρίζες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Το σώμα σου παράγει φυσικά αυτά τα μόρια για κυτταρικές διαδικασίες, όπως η πέψη. Ωστόσο το αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία υπερβολικών ελεύθερων ριζών. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

pexels vegan liftz 2377166

Τα μούρα, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το κακάο, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα αφεψήματα όπως ο καφές και το πράσινο τσάι έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Βγάλε από τη διατροφή σου το αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου να διατηρήσει την υπερβολική ποσότητα υγρών, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν έχεις θέμα με τα νεφρά ή το συκώτι σου. Αυτή η περίσσεια συσσώρευση υγρών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα μέσα στα ρούχα σου.

Αν και μπορεί να σου ακουστεί περίεργο και τρελό, η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διώξεις την περίσσεια ποσότητα υγρών από το σώμα σου που έχει δημιουργηθεί από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.