Παγκόσμια ημέρα διατροφής: 3 τρόφιμα που μπορείς να καλλιεργήσεις εύκολα στο σπίτι

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Παγκόσμια ημέρα διατροφής: 3 τρόφιμα που μπορείς να καλλιεργήσεις εύκολα στο σπίτι

Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός , η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υποανάπτυκτων χωρών.

Η παγκόσμια ημέρα διατροφής δεν γιορτάζεται μόνο για να τρως υγιεινά. Ξέρουμε τι θα πει να λαχταράς ένα burger ή μία κρέπα και να μετράς τις θερμίδες και τα κιλά που ενδεχομένως θα πάρεις τρώγοντας αυτό που πραγματικά θέλεις και λαχταράς. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να αγαπάς και να προσέχεις το σώμα και τη διατροφή σου, όμως όλοι έχουμε αδυναμίες.

Επομένως είτε τη σημερινή μέρα τη γιορτάσεις με πίτσα και σουβλάκι, είτε με σαλάτα και κινόα είναι εξίσου καλό. Παρακάτω πάντως μπορείς να δεις 3 τρόφιμα χαμηλής συντήρησης που μπορείς να καλλιεργήσεις στο σπίτι.

Βότανα

Όλα τα βότανα είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συνήθως είναι μικρά σε μέγεθος, μεγαλώνουν σε δέσμες και είναι εύκολο να διαχειριστούν ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό χώρο έχεις διαθέσιμο στο σπίτι. Μπορείw εύκολα να καλλιεργήσεiw βότανα όπως βασιλικό, φύλλα κάρυ, φύλλα κόλιανδρου, λεμονόχορτο, θυμάρι και ρίγανη.



Μικρολαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν υψηλές ποσότητες διαιτητικών ινών, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ακόμη και φυτικές πρωτεΐνες. Τα μικρόφυτα (μικρολαχανικά) είναι μικρότερες εκδόσεις τέτοιων πράσινων φυλλωδών λαχανικών, είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν πολύ εύκολα να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια και περβάζια παραθύρων πολυκατοικιών. Μπορείς εύκολα να προμηθευτείς τους σπόρους για τα φύλλα του σιταρόχορτου, του ραπανιού, του ηλίανθου, των καρότων, των παντζαριών, του σπανακιού, του μαϊντανού, του λάχανου, του αμάραντου, των φασολιών και του πράσινου αρακά.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τη διατροφή σου

Λαχανικά

Μπορεί να μην μπορείς να καλλιεργήσεις πολλά λαχανικά ταυτόχρονα σε ένα διαμέρισμα, αλλά υπάρχουν μερικά που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε όπως μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκύθα, luffa (aka αιγυπτιακό αγγούρι), πικρή κολοκύθα, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και πιπεριές. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή.