Όλη η αλήθεια για τις αφροδισιακές τροφές - Απογειώνουν τελικά τη λίμπιντο;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και ντρέπεσαι να ρωτήσεις τον γιατρό σου!

«Πώς μπορώ να βελτιώσω τη σεξουαλική μου επιθυμία;» είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου και βρίσκεται πολύ ψηλά στις αναζητήσεις της Google. Μία από τις πιο κοινές απαντήσεις στο αιώνιο αυτό ερώτημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, είναι οι αγαπημένες σε όλους... αφροδισιακές τροφές.

Μήπως, όμως, γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα; Μήπως παραπλανούμε τον εαυτό μας αν νομίζουμε ότι αν φάμε τις συγκεκριμένες τροφές, είμαστε πανέτοιμες για την πιο ερωτική βραδιά της ζωής μας;

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι: Οι αφροδισιακές τροφές του Παρθένου

Δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια διαμάχη επί του θέματος, με ένα μεγάλο ποσοστό να υποστηρίζει ότι οι αφροδισιακές τροφές αυξάνουν τη λίμπιντο, και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό να πιστεύει το αντίθετο, εμείς ψάξαμε να ανακαλύψουμε τι ισχύει τελικά, και η απάντηση μάλλον θα σε εκπλήξει.

afrodisiakes trofes9

Τι είναι πραγματικά οι «αφροδισιακές τροφές»;

Έχεις ακούσει πολλές φορές περί αφροδισιακών τροφών, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος σκέφτηκε ότι το φαγητό μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις περισσότερο (και καλύτερο) σεξ; Τα αφροδισιακά τρόφιμα, λοιπόν, έχουν μακρά ιστορία και σίγουρα δεν είναι ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά (όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η κανέλα) χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα και τον μεσαίωνα ως «φίλτρα αγάπης» και ο μύθος λέει ότι ο ηγεμόνας των Αζτέκων Montezuma II έπινε περισσότερα από 50 φλιτζάνια σοκολάτα πριν έρθει σε επαφή με μια γυναίκα. Επιπλέον, η ίδια η λέξη προέρχεται από την Αφροδίτη, την θεά του έρωτα και της ομορφιάς. 

Πέρα από τους αρχαίους θρύλους, οι αφροδισιακές τροφές έχουν συζητηθεί στην πρόσφατη ιστορία ως συμπλήρωμα ή τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της επιθυμίας, της ορμής ή της ευχαρίστησης. «Τα αφροδισιακά αναφέρονται σε ουσίες όπως τρόφιμα, ποτά, χάπια ή φάρμακα που βάζουμε στο σώμα μας με στόχο τη διευκόλυνση της σεξουαλικής διέγερσης και επιθυμίας», εξηγεί ο Δρ Justin Lehmiller, ερευνητής στο The Kinsey Institute. Τα αφροδισιακά έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν τροφές που είναι ευχάριστες και επομένως διεγείρουν άλλη ευχαρίστηση στο σώμα (όπως η σοκολάτα), συστατικά που πυροδοτούν τις αισθήσεις (όπως μπαχαρικά και βότανα) ή τροφές που λέγεται ότι περιέχουν θρεπτικά συστατικά που πυροδοτούν ή αυξάνουν τη διέγερση (όπως τα στρείδια). Υπάρχει, λοιπόν, κάποια αλήθεια στην ιδεολογία που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια;

Λειτουργούν τελικά οι αφροδισιακές τροφές;

Η πιο σύντομη απάντηση που μπορούμε να σου δώσουμε είναι η εξής: ίσως ναι, ίσως όμως και όχι. Σύμφωνα με κορυφαίους sex experts, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν το γεγονός ότι τα σύκα μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λίμπιντο ή ότι οι φράουλες μπορούν να σε βοηθήσουν στο να έχεις έναν πιο έντονο οργασμό. 

«Γίνεται πολλή συζήτηση για το εάν τα αφροδισιακά λειτουργούν πραγματικά όπως ακούγεται», υποστηρίζει ο Αμερικανός σεξολόγος και ψυχολόγος, Δρ Justin Lehmiller. «Τα στοιχεία είναι λιγοστά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Τα δεδομένα που έχουμε, υποδηλώνουν ότι ορισμένα αφροδισιακά δε δρουν καθόλου, άλλα λειτουργούν και άλλα λειτουργούν μόνο λόγω του φαινομένου εικονικού φαρμάκου». Με άλλα λόγια, πρέπει να μείνεις συντονισμένη, καθώς οι μέχρι στιγμές έρευνες δεν είναι αρκετές για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν τελικά οι αφροδισιακές τροφές αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί έχεις χαμηλή λίμπιντο;

Tο ερώτημα δε θα πρέπει να είναι μόνο πώς θα βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας επιθυμία, αλλά για ποιο λόγο έχουμε μειωμένη λίμπιντο. 

«Πολλές πτυχές της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική της επιθυμία», υποστηρίζει η Δρ Tara Thompson PharmD, φαρμακοποιός, ιατρική σύμβουλος και εκπαιδεύτρια σεξουαλικής υγείας. «Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, η ορμονική αντισύλληψη, ο θηλασμός, η περιεμμηνόπαυση και οι μετεμμηνοπαυσιακές καταστάσεις μπορούν να κάνουν τη λίμπιντο ασφυκτική. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι ψυχολογικές δυσκολίες, τα προβλήματα σχέσεων και η αλλαγή ή η διακοπή φαρμάκων μπορεί επίσης να κρατήσουν μακριά τα σεξουαλικά συναισθήματα».

«Τα αφροδισιακά δεν είναι μια γρήγορη ή άμεση λύση για τη χαμηλή σεξουαλική ορμή», επιβεβαιώνει η Lovneet Batra, διάσημη διατροφολόγος και συγγραφέας. 

Έτσι, με την έλλειψη έρευνας γύρω από τα αφροδισιακά και την εστίαση στη θεραπεία της βασικής αιτίας της χαμηλής λίμπιντο, μπορεί να μην είναι τελικά η καλύτερη ιδέα να αγοράσεις σπαράγγια ή κανέλα για να έχεις έναν έντονο οργασμό. 

5 τρόποι για να κάνεις τα «αφροδισιακά» να λειτουργήσουν για εσένα

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν τις αφροδισιακές τροφές να βοηθήσουν πραγματικά τη σεξουαλική σου ζωή. Ποιοι είναι αυτοί; Θα τους ανακαλύψεις στη photo gallery που ακολουθεί.

 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ