Αυτά είναι τα οφέλη των καρυδιών που θα σε ενθαρρύνουν να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Ιωάννα Τζανή
Αυτά είναι τα οφέλη των καρυδιών που θα σε ενθαρρύνουν να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Εάν η διατροφική αξία των καρυδιών δε σε πείσει να τα εντάξεις στη διατροφή σου, οι ποικίλες επιλογές με τις οποίες μπορείς να τα προσθέσεις στα γεύματά σου, σίγουρα θα... κάνουν τα μαγικά τους!

Τα καρύδια είναι ένας ξηρός καρπός που αγαπούν όσοι ασχολούνται με τη διατροφή, ωστόσο οι περισσότεροι απογεύγουν να τα τρώνε σκέτα αφού τόσο η εμφάνισή τους - το παραδέχομαι, μοιάζουν με mini εγκεφάλους (!) - όσο και η γεύση τους, δεν τα καθιστά ως το αγαπημένο σνακ της πλειοψηφίας.

Αν είσαι από τις γυναίκες εκείνες που τα έχουν... εξαφανίσει από την καθημερινή τους διατροφή, μάλλον έχει έρθει ο καιρός να αναθεωρήσεις και να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς τα καρύδια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, ενώ μπορούν να απογειώσουν οποιοδήποτε γεύμα στο οποίο προστεθούν!

glyka

Πώς θ' απολαύσεις τα Χριστούγεννα χωρίς να χρειαστεί να ανέβεις ...νούμερο στα ρούχα σου

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, καθώς και σε βιταμίνες και μέταλλα. Και αν έχεις ακόμα τις αμφιβολίες σου, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις αναλυτικά τα οφέλη των συγκεκριμένων ξηρών καρπών για την υγεία, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου.


https://www.instagram.com/p/CWsJgt8sooD/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η διατροφική αξία των καρυδιών

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως «καλά» λιπαρά. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις κορυφαίες φυτικές πηγές άλφα-λινολενικού οξέος (ALA).

Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί προσφέρουν, επίσης, στον οργανισμό φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες.

Ακολουθεί το διατροφικό προφίλ 14 μισών ωμών καρυδιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • 185 θερμίδες
  • 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 19 γραμμάρια λίπους
  • 4 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών
  • <1 γραμμάριο ζάχαρη

Extra info: Τα καβουρδισμένα καρύδια ή άλλες επεξεργασμένες μορφές καρυδιών (π.χ. γάλα καρύδας ή αλεύρι) μπορεί να έχουν διαφορετικό διατροφικό προφίλ.


https://www.instagram.com/p/Bux3vy-Dpuo/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα οφέλη που προσφέρουν τα καρύδια στην υγεία μας

Προλαμβάνουν τις ασθένειες

Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με μυριάδες χρόνιες ασθένειες, ωστόσο τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια μπορούν να τις κρατήσουν υπό έλεγχο.

Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Τα καρύδια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Χάρη στην εντυπωσιακή περιεκτικότητά τους σε ALA, τα καρύδια είναι η... αγαπημένη τροφή της καρδιάς! Το ALA (το οποίο είναι ευεργετικό λιπαρό οξύ) μπορεί να μειώσει την LDL («κακή» χοληστερόλη), σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of American Heart Association. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι το ALA έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που προστατεύουν από την οξείδωση της LDL - μια διαδικασία που πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν η LDL χοληστερόλη αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Επιπλέον, το ALA προάγει τη δημιουργία ενώσεων που προκαλούν αγγειοδιαστολή ή διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την υψηλή αρτηριακή πίεση και, μαζί με αυτήν, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ομοίως, το κάλιο που περιέχουν τα καρύδια βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνουν καρδιακά προβλήματα.

Ωφελούν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Εκτός από το ότι μοιάζουν με... μικροσκοπικούς εγκεφάλους, τα καρύδια μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν τον εγκέφαλο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα εντυπωσιακά οφέλη τους για την καρδιά.

Η υγεία του εγκεφάλου βασίζεται στη σωστή ροή αίματος, η οποία ελέγχεται από την καρδιά. Συγκεκριμένα, παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Stroke.

Το ALA που περιέχουν τα καρύδια βοηθά, επίσης, τον οργανισμό να παράγει αντιφλεγμονώδη μόρια που αποκρούουν τη φλεγμονή και τις βλάβες των αιμοφόρων αγγείων - τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.



Ρυθμίζουν τον ύπνο

Ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις ότι τα καρύδια περιέχουν... μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό ή το εσωτερικό ρολόι του σώματος, σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Cells.

Τα επίπεδα μελατονίνης πέφτουν κάθε πρωί, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε, ενώ το απόγευμα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να νυστάζουμε και να νιώθουμε κουρασμένες. Η επίφυση (ένας αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο) μπορεί να παράγει μελατονίνη από μόνη της, ωστόσο μπορείς να τη λάβεις επίσης από τροφές που περιέχουν μελατονίνη, όπως τα αγαπημένα μας καρύδια!

Στην παρακάτω photo gallery θα βρεις διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείς να εντάξεις τα καρύδια στη διατροφή σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

6 τρόποι για να υιοθετήσεις μια υγιεινή διατροφή χωρίς γκρίνια και δυσκολία

Τι να φας στις γιορτές για να μην στερηθείς και να μην πάρεις βάρος

Βρήκαμε πώς θα χάσεις 2 ολόκληρα κιλά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα