Φθινόπωρo, ώρα για κάστανα: Μάθετε ολα τα διατροφικά οφέλη τους!

Φθινόπωρo, ώρα για κάστανα: Μάθετε ολα τα διατροφικά οφέλη τους!

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη αναλύει τα οφέλη του κάστανου!

Ο καιρός κρυώνει, τα τζάκια ανάβουν, τα κάστανα μπαίνουν στη φωτιά και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσα πρέπει να φάμε και πότε; 4-5 κάστανα αποτελούν μια πολύ καλή λύση για ενδιάμεσο δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα. Η διατροφική τους σύσταση είναι τέτοια ώστε να προκαλούν κορεσμό και να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα.


Τα κάστανα ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των καρπών, αλλά διαφοροποιούνται πολύ από τους υπόλοιπους «συγγενείς» καρπούς ως προς τη σύστασή τους. Η βασική διαφοροποίηση του κάστανου από καρπούς όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λίπος. Τα κάστανα περιέχουν λίπος σε ποσοστό 2% ενώ τα φιστίκια σε ποσοστό 67%, τα αμύγδαλα σε ποσοστό 85% και τα καρύδια σε ποσοστό 91%. Αυτομάτως αυτή η διαφορά οδηγεί με τη σειρά της σε μεγάλη... διαφορά στις θερμίδες.

Τα κάστανα «δίνουν» περίπου 213 θερμίδες ανά 100 γρ., έναντι 580, 597 και 654 θερμίδες που δίνουν τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αντίστοιχα.

Γιατί να καταναλώνω κάστανα;

• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης. Επιπλέον, αποτελούν μία τροφή «φιλική» προς τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από της βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών που διεισδύουν στον οργανισμό μέσω της διατροφής, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του καπνίσματος και της ακτινοβολίας.
• Προτείνονται προς κατανάλωση σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους αφού δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι φτωχά σε νάτριο και πλούσια σε φυτικές.

Διαβάστε ακόμα

Η δίαιτα της... γρίπης: Τροφές και tips για να αναρρώσετε πιο γρήγορα!

Υπάρχουν ροφήματα που βοηθούν να χάσουμε βάρος;

DPG Network