Διατροφή πριν τις γιορτές: Ναι, μπορείς να χάσεις κιλά πριν την Πρωτοχρονιά!

Διατροφή πριν τις γιορτές: Ναι, μπορείς να χάσεις κιλά πριν την Πρωτοχρονιά!

Η διατροφολόγος Κατερίνα Γάτσιου δίνει το σωστό διαιτολόγιο για μίνι απώλεια βάρους!

Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου και όλες μας θέλουμε να είμαστε όμορφες, εντυπωσιακές και φυσικά με μερικά κιλά λιγότερα! To ερώτημα αν προλαβαίνουμε να χάσουμε μερικά περιττά κιλά μέχρι τα Χριστούγεννα το θέσαμε στη διατροφολόγο Κατερίνα Γάτσιου και η απάντησή της μας έδωσε ένα καλό κίνητρο να ξεκινήσουμε ισορροπημένη διατροφή λίγες μέρες πριν τα εορταστικά μπουφέ.

"Εφαρμόζοντας μια στερητική δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες ίσως να δούμε στη ζυγαριά 3-4 κιλά λιγότερα. Όμως στην πλειονότητά τους τα κιλά αυτά αντιστοιχούν σε υγρά του σώματος και μυικό ιστό. Ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτό θα μειώσει το μεταβολισμό με αποτέλεσμα την εύκολη επαναπρόσληψη βάρους. Με άλλα λόγια το σώμα μας θα "καίει λιγότερες θερμίδες" και θα δούμε το σωματικό μας βάρος να αυξάνεται ακόμα και με μικρότερη κατανάλωση τροφής. Μια ακραία στερητική δίαιτα εξάλλου πάντα μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διατροφικές υπερβολές στο τέλος. Έτσι όταν θα βρεθούμε μπροστά στα ποικίλα εδέσματα που συναντάμε είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πάρτι ή και στο σπίτι το πιθανότερο είναι να επιλέξουμε αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος και ενέργεια. Συνολικά επομένως ακόμα και αν καταφέρουμε μια αρχική απώλεια σωματικού βάρους το πιθανότερο είναι πριν ακόμα τελειώσουν οι γιορτές να βρεθούμε με παραπάνω κιλά και μεγαλύτερη δυσκολία στην απώλειά τους".

Τι μας προτείνει λοιπόν να τρώμε για χάσουμε από 0,5 εως 1 κιλό πριν την Πρωτοχρονιά;
Περιορίστε την κατανάλωση λίπους. Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζωικών τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, προτιμώ λευκό κρέας όπως κοτόπουλο ή ψάρι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλήρη γαλακτοκομικά με αντίστοιχα μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπος (2%)
Αυξημένη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία βοηθούν να αποκτήσουμε υγιές και λαμπερό δέρμα.
Προτιμήστε δημητριακά και αμυλούχες τροφές (όπως ψωμί, ρύζι κα) ολικής άλεσης που εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυξάνουν επίσης το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή αισθάνομαι ότι έχω χορτάσει.
Μικρά και συχνά γεύματα. Ξεκινώ τη μέρα μου με ένα καλό πρωινό, τρώω πρόγευμα που μπορεί να είναι ένα φρούτο ή ένα κουλούρι, μεσημεριανό, απογευματινό, δείπνο και κάτι ελαφρύ το βράδυ. Έτσι έχω ενέργεια όλη την ημέρα και ελέγχω καλύτερα την ποσότητα της τροφής που καταναλώνω.

"Ένα διατροφικό σχήμα που ενσωματώνει τις παραπάνω συστάσεις και μας προετοιμάζει για τις γιορτές είναι η νηστεία. Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 24 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αποκλείονται οι ζωικής προέλευσης τροφές, επιτρέπεται όμως το ψάρι. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία γιατί όχι μόνο περιορίζεται η ποσότητα λίπους, αλλά καταναλώνουμε και καλύτερης ποιότητας λίπος. Μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένου λίπους, ενώ αντίθετα προσλαμβάνουμε τα ευεργετικά απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων που περιλαμβάνουν όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Να μην ξεχνάμε βέβαια και μια βασική αρχή της νηστείας που είναι η εγκράτεια"!
Ας μη βιαστούμε λοιπόν να φτιάξουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες ακόμα, αλλά να εφοδιαστούμε με πορτοκάλια, μανταρίνια, μπρόκολο, σπανάκι και να τιμήσουμε την παραδοσιακή φασολάδα και τις φακές που ταιριάζουν και με το κρύο του χειμώνα πριν "πέσουμε" στους μπουφέδες των ρεβεγιόν.

Διαβάστε ακόμη:

Cocktails για... δίαιτα: Δείτε και επιλέξτε το ιδανικότερο για εσάς

Δίαιτα της τελευταίας στιγμής; Ιδού πώς θα τα καταφέρετε