5 tips για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές

5 tips για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές

Ακολουθήστε τα και νικήστε τη μάχη με τη ζυγαριά

Οι γιορτές είναι μια ανάσα μακριά. Tα ρεβεγιόν πλησιάζουν και μαζί τους θα κάνουν πανηγυρική εμφάνιση τα περιττά κιλά. Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στη θέα των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων; Μπορείς να πεις όχι στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες, τη βασιλόπιτα; Δε νομίζουμε. Και να ήταν μόνο τα γλυκά; Δυστυχώς το εορταστικό τραπέζι κρύβει και πολλές αλμυρά πεντανόστιμα πιάτα στα οποία, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, δε μπορούμε να αντισταθούμε με τίποτα.

Όλα με μέτρο κορίτσια! Απολαύστε λιχουδιές, αλλά μην το παρακάνετε, καθώς τα κιλά εύκολα κερδίζονται αλλά δύσκολα χάνονται. Πάμε να δούμε, λοιπόν, 5 tips που θα μας βοηθήσουν να μην πάρουμε κιλά στις γιορτές (αλλά και τη χρονιά που έρχεται):


1. Χαλαρώστε πριν το φαγητό: Το άγχος και η κούραση ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το γεγονός ότι καταβροχθίζουμε στο πι και φι ό,τι βρούμε μπροστά μας. Πριν πιάσετε το πιρούνι, πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε για μερικά δευτερόλεπτα. Συγκεντρωθείτε στο πιάτο σας και απολαύστε αυτό που τρώτε. Όσο ηρεμείτε, τόσο θα ελέγχετε την όρεξή σας και φυσικά θα βοηθάτε το μεταβολισμό σας να κάνει σωστά τη δουλειά του.


2. Μυρίστε το πιάτο σας: Μπορεί να σας ακούγεται χαζό, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ σημαντικό να εισπνέετε τις μυρωδιές του πιάτου που πρόκειται να απολαύσετε. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας και να χωνέψετε καλύτερα την τροφή σας.


3. Απολαύστε κάθε μπουκιά: Μη γκρινιάζετε όταν τρώτε και φυσικά μη νιώθετε ενοχές. Απολαύστε με την ησυχία σας το πιάτο σας και φυσικά φροντίστε να μασάτε όσο πιο αργά μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να καταναλώσετε μικρότερες ποσότητες, μιας και το στομάχι χρειάζεται το... χρόνο του για να στείλει εντολή στον εγκέφαλο πως χόρτασε!

Christmas-1


4. Αναπνεύστε αργά και σωστά / κάνετε διαλείμματα: Πολλές φορές από την βιασύνη μας να φάμε στο... πόδι, αναπνέουμε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε. Άγχος τέλος. Καθίστε στο τραπέζι να φάτε και αφήστε όλες σας τις υποχρεώσεις πίσω. Δώστε στον εαυτό σας ένα μισάωρο διάλειμμα να απολαύσει με την ησυχία του το φαγητό του. Μην ξεχνάτε να κάνετε μικρά διαλειμματάκια μεταξύ των πιάτων.


5. Το σωστό timing: Σίγουρα θα έχετε προσέξει πως πριν καθίσετε να φάτε νιώθετε κουρασμένες και όχι τόσο... ορεξάτες. Καθώς τρώτε η διάθεσή σας ανεβαίνει και ήδη ανακτάτε τη χαμένη σας ενέργεια. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Μην υπερφορτώνετε το στομάχι σας με τροφές. Με το που νιώσετε πλήρεις σταματήστε. Ο τυμπανισμός θα σας χαλάσει τη μέρα και το πρήξιμο θα σας χαλάσει τη μέρα. Μάθετε να ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες του.

Διαβάστε ακόμα

Άγχος: Οι τροφές που θα σας απαλλάξουν από αυτόν τον «εφιάλτη»

Γυμναστική και δίαιτες: Τα 6+1 (ίδια) λάθη που κάνουν όλες οι γυναίκες