Ο μύθος καταρρίπτεται: Τα σνακ τελικά δεν παχαίνουν!

Ο μύθος καταρρίπτεται: Τα σνακ τελικά δεν παχαίνουν!

Η σωστή διατροφή για το γραφείο!

Ένα μεγάλο μέρος των γυναικών προσπαθεί να αποφύγει την κατανάλωση των σνακ θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο προσθέτει περισσότερες θερμίδες στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Το αποτέλεσμα όμως είναι να χάνουν ένα μέρος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων) και έτσι να αισθάνονται ατονία, κακή διάθεση, κούραση και κυρίως πείνα που τελικά καταλήγει σε υπερκατανάλωση τροφής το μεσημέρι και το βράδυ. Υπάρχουν, όμως, και αυτές οι γυναίκες που θεωρούν ότι το σνακ είναι ταυτόσημο με κακής ποιότητας επιλογές, όπως είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα κρουασάν, η τυρόπιτα, τα μπισκότα, οι σοκολάτες. Καταφεύγοντας σ' αυτές τις επιλογές, όμως, ούτε το αίσθημα πείνας καλύπτετε ούτε κερδίζετε ενέργεια. Σίγουρα όλες θα έχετε προσέξει ότι μετά την κατανάλωση τέτοιων σνακς, μετά από λίγη ώρα πεινάτε πάλι.

Τι θα μπορούσατε λοιπόν να φάτε άφοβα ενδιάμεσα στα γεύματα που θα τιθασεύσουν την πείνα και δεν θα σας δώσουν περιττές θερμίδες;

Τα έξυπνα γρήγορα γεύματα
Αν θέλετε με μικρά και απλά τρόφιμα να καλύψετε το κενό που νιώθετε, τότε τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί είναι τα πρώτα που μπορείτε να επιλέξετε. Η άφθονη φυτική ίνα, οι πολλές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία μαζί με το νερό που περιέχονται στα φρούτα, αποτελούν ένα γευστικό και θρεπτικό συνδυασμό. Ενώ θα πρέπει να θυμάστε ότι τα αποξηραμένα φρούτα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα φρέσκα. Ίσα ίσα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό, είναι πιο πλούσια και έχουν μια γλυκιά γεύση που όμως κρύβει και περισσότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Αν πάλι θέλετε κάτι λιγότερο γλυκό αλλά πάντα φυτικό με πολλές φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες χωρίς να κάνετε εκπτώσεις σε θρεπτικό περιεχόμενο τότε μπορείτε να επιλέξετε ωμά λαχανικά. Ψιλοκομμένα κομματάκια καρότου ή μικρές φέτες από αγγούρι ή ακόμα και καλά πλυμένα μαρουλόφυλλα μπορούν να κρύβονται μέσα στο ταπεράκι που κρατάτε στο γραφείο.
Μια διαφορετική γεύση αλλά με άριστο θρεπτικό περιεχόμενο είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι. Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πιο είναι καλύτερο. Τα αμύγδαλα είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, τα φουντούκια είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, τα καρύδια είναι μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση, τα φιστίκια αποτελούν εξαιρετική πηγή της νιασίνης και του φυλλικού οξέος και με περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ενώ τα καρύδια τύπου πεκάν είναι πλούσια σε σελήνιο και με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αν μπερδεύεστε ποιο να διαλέξετε τότε μπορείτε να διαλέξετε 3-4 από κάθε είδος και να κάντε ένα μείγμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως για να αποφύγετε τις θερμίδες είναι να είναι άψητοι και ανάλατοι.
Εξέχουσα θέση στο διαιτολόγιο σας θα πρέπει να έχει και ο πασατέμπος, πλούσιος σε ω6 λιπαρά, ο ηλιόσπορος με τις φυτοστερόλες και το κουκουνάρι που είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να καταναλώνονται άψητα και ανάλατα. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα δημητριακά ολικής άλεσης είτε σαν μπάρα είτε από μόνα τους με την μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα, να αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή.

Άπειροι συνδυασμοί!
Όλα τα παραπάνω μπορούν εύκολα και γευστικά να ανακατευτούν και να αποτελέσουν ένα σχεδόν πλήρες γεύμα σε θρεπτικά συστατικά αλλά με λίγες θερμίδες!
Γάλα με δημητριακά
Γιαούρτι με δημητριακά και μέλι
Γιαούρτι μ' ένα ψιλοκομμένο φρούτο, μια κουταλιά μέλι και 5-6 ξηρούς καρπούς.
• Μείγμα από ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, δημητριακά και γάλα ή γιαούρτι
• Γιαούρτι με ψιλοκομμένα λαχανικά και 3-4 ξηρούς καρπούς
• Φρουτοσαλάτα με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
• Ένα παστέλι μικρό από σουσάμι ή από ξηρούς καρπούς.


Διαβάστε ακόμη:

Περιττά κιλά: 6 + 1 tips αποτοξίνωσης για να τα διώξετε στο πι και φι