Διατροφή και Περιβάλλον: Όσα πρέπει να κάνεις κι εσύ!

Διατροφή και Περιβάλλον: Όσα πρέπει να κάνεις κι εσύ!

Από τον Κλινικό Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Αγοράζεις πατάτες Αιγύπτου και σταφίδες Ινδίας; Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς! Οι διατροφικές μας επιλογές, εκτός από την υγεία, επηρεάζουν έντονα και το περιβάλλον. Η υιοθέτηση μιας φιλικότερης προς το περιβάλλον διατροφής συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με στοιχεία της WWF και του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τα στοιχεία που σχετίζουν την διατροφή με το περιβάλλον είναι τα ακόλουθα:
• Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2 καθώς και για σημαντικά προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων.
• Στην Ελλάδα το ποσοστό των αγροτικών εκτάσεων καλύπτει το 61% της συνολικής της έκτασης, όπου παράγονται ποικίλα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως μία από τις «καθαρότερες χώρες» σε σχέση με διατροφικά σκάνδαλα, μολύνσεις και επιβαρύνσεις από χημικά ή βαρέα μέταλλα.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές:
• Να ακολουθούμε τις αρχές την μεσογειακής διατροφής επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η εθνική οικονομία, οι ντόπιοι παραγωγοί, η τοπική βιοποικιλότητα και μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λόγω μειωμένων μετακινήσεων των τροφίμων.
• Να επιλέγουμε φυτικά προϊόντα, καθώς για την παραγωγή τους απαιτούνται σημαντικά λιγότεροι φυσικοί πόροι (νερό, ενέργεια κ.α.), σε σχέση με αυτή των ζωικών.
• Να αγοράζουμε προϊόντα με τις λιγότερο εντυπωσιακές συσκευασίες.
• Να μην πετάμε τρόφιμα και ιδιαίτερα έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό. Μια παρένθεση εδώ λέγοντας ότι η λύση δεν είναι να τρώμε για να μη τα πετάξουμε, αλλά να αγοράζουμε και να μαγειρεύουμε μικρότερες ποσότητες!
• Να επιλέγουμε μικρότερες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες για τον περιορισμό των αποβλήτων.
• Να αποφεύγουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προερχόμενων από θερμοκήπια και εντατικές καλλιέργειες.
• Να επιλέγουμε εποχικά φρούτα και λαχανικά.
• Όταν επιλέγουμε κρέας, αυτό να είναι μικρά ζώα, ή κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής
• Να επιλέγουμε ντόπια προϊόντα με φιλοπεριβαλλοντική ταυτότητα και πιστοποίηση (βιολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης), όπως η παρακάτω. Η επισήμανση μας βοηθά να αναγνωρίσουμε γεωργικά προϊόντα που έχουν συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην ενδυνάμωση του γεωργικού τομέα με «ταυτότητα».

diatrofi d8d6c

Συμπέρασμα

Η μεσογειακή διατροφή, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως «άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας». Ως λαός, έχουμε την τύχη να την έχουμε στο πιάτο μας εύκολα και φθηνά. Και κάνοντας αυτό, δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος στο newsbombplus.gr