Αυτός είναι ο λόγος που λατρεύουμε το junk food όταν είμαστε πολύ κουρασμένες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτός είναι ο λόγος που λατρεύουμε το junk food όταν είμαστε πολύ κουρασμένες

Σοκολάτες και πατατάκια πάντα έχουν την τιμητική τους

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να «γουρουνιάζει» με ανθυγιεινά σνακ αργά το βράδυ μετά τη δουλειά ή αν έχεις ξεκινήσει τη μέρα σου με κάτι γλυκό για να νιώσεις καλά, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη, αλλά ούτε και μόνη. Η επιστήμη μόλις αποφάνθηκε γι’ αυτή μας την κακιά συνήθεια.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinbery του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη, η οποία διερεύνησε τη σχέση μεταξύ στέρησης ύπνου και την ευαισθησία του εγκεφάλου στις μυρωδιές των φαγητών, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί η υπερβολική κούραση μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερες ανθυγιεινές τροφές.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν κοιμηθεί μόλις τέσσερις ώρες εκτέθηκαν (να εισπνεύσουν) σε μυρωδιές φαγητών, όπως πατατάκια και cinnamon rolls, καθώς και σε μυρωδιές που δεν είχαν σχέση με το φαγητό, αναφέρει το Science News.

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το ίδιο πείραμα μετά από οκτώ ώρες ύπνου. Όταν οι συμμετέχοντες είχαν στερηθεί τον ύπνο, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον απιοειδή και τον κογχομετωπιαίο φλοιό (οι περιοχές του εγκεφάλου που διατίθενται για τις μυρωδιές) για την αντιμετώπιση στις μυρωδιές των φαγητών από ό, τι όταν είχαν έναν καλό βραδινό ύπνο.

Αυτή η διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις μυρωδιές των μη-τροφίμων, δημιουργώντας έτσι μια σχέση μεταξύ της κούρασης και της κατανάλωσης των επιπλέον θερμίδων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η λύση είναι απλή: αν δεν θέλεις να χαλάσεις τη διατροφή σου, βεβαιώσου πως έχεις συμπληρώσει την απαιτούμενη ποσότητα ύπνου.