Γιατί δεν χάνω βάρος;

Γιατί δεν χάνω βάρος;

Η απώλεια βάρους παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως φαίνεται, άλλωστε, και από την συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων, δύο στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ θεωρούνται υπέρβαροι (έχουν δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος ανάμεσα σε 25 και 30) και το 36,5% των ενηλίκων θεωρούνται παχύσαρκοι (έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30).

Πολλοί είναι και εκείνοι που θέλουν να χάσουν βάρος. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association δείχνει ότι περίπου οι μισοί από τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες λένε ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο CNNi, η δρ. Melina Jambolis -διατροφολόγος, γιατρός εξειδικευμένη σε θέματα διατροφής και συγγραφέας- αναφέρει ότι πολλές φορές οι ασθενείς της την ρωτούν: «Γιατί δεν χάνω βάρος;».

Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει απλή και γενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα αλλά μετά από περίπου δύο δεκαετίες δουλειάς με ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος, η ίδια δημιούργησε μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους λόγους –ιατρικούς και διατροφικών συνηθειών- για τους οποίους πιθανώς να μην χάνετε βάρος.


Πηγή: Pixabay

Η λίστα δια στόματος της ειδικού:

Έχετε «αμνησία θερμίδων»

Ένα από τα συνηθέστερα και πιο ευκόλως αντιμετωπίσιμα ζητήματα. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες απ’ ότι νομίζουν.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται ορισμένες δημοφιλείς δίαιτες, ο συνολικός αριθμός κατανάλωσης θερμίδων έχει μεγάλη σημασία για την απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνούν τα «μικρά πραγματάκια» που τρώνε ανάμεσα στα γεύματα ή και κατά τη διάρκεια αυτού, τα οποία αυξάνουν τον συνολικό αριθμό θερμίδων και βάζουν «τροχοπέδη» στην απώλεια βάρους.

Αβοκάντο: Η ιστορία μιας περίεργης αλλά… βάσιμης διατροφικής «τρέλας»

Είστε πολύ ελαστικοί τα Σαββατοκύριακα

Άλλο ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που αποτελεί, όμως, μεγαλύτερη πρόκληση. Τα Σαββατοκύριακα είναι πιο… κοινωνικά και λιγότερο δομημένα από τις καθημερινές. Τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) κατά τις οποίες τρώμε πιο χαλαρά (και σε ορισμένες περιπτώσεις καταναλώνουμε και αλκοόλ) μπορούν εύκολα να «διαγράψουν» τις τέσσερις ημέρες που έχουμε κάνει εστιασμένη προσπάθεια.


Πηγή: Pixabay

Κανένας δεν περιμένει κάποιος που κάνει δίαιτα να είναι τέλειος επτά ημέρες την εβδομάδα αλλά η πλειοψηφία αυτών που χάνουν επιτυχώς βάρος διατηρούν μια σχετικά συνεπή διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όχι μόνο τις καθημερινές.

Πώς διορθώνεται το ζήτημα

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προσπαθήστε να μειώσετε τις «ικανοποιήσεις». Το ένα βράδυ, πιείτε ένα ποτήρι κρασί ή ένα πιο επιβαρυντικό κυρίως γεύμα αλλά όχι και τα δύο. Το επόμενο βράδυ, φάτε μισό επιδόρπιο, μην πιείτε κρασί και επιλέξτε ένα πιο υγιεινό κυρίως γεύμα. Να προσέχετε πολύ τα… κλεψίματα. Ένα ολόκληρο επιβαρυντικό γεύμα ή ακόμη χειρότερα μια ημέρα απόλυτης χαλάρωσης, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr