Ποιες υγιεινές τροφές μας παχαίνουν;

Ερμιόνη Σαρρή
Ποιες υγιεινές τροφές μας παχαίνουν;

Ώρα να μάθεις αυτήν την αλήθεια για τη διατροφή σου. 

Στα υγιεινά τρόφιμα που, όμως, μπορούν εύκολα εφόσον υπερκαταναλωθούν να επιφέρουν είτε αύξηση βάρους είτε φρενάρισμα στην απώλειά του αναφέρεται ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, Λάμπρος Μελίστας μιλώντας στην εκπομπή "Υγεία Πάνω από Όλα" του ΑΝΤ1 και τη Φωτεινή Γεωργίου.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του γεγονότος ότι η θερμιδική απόδοση αυτών των τροφίμων είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Παράλληλα, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μας παχύνουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι το γεγονός ότι καταναλώνονται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες, το ότι συνήθως παραλείπονται γεύματα μέσα στη μέρα και εστιάζουμε σε ένα, το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών καταναλώνονται βιαστικά σε συνδυασμό με το ότι παρατηρείται έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.



Αναφορικά με τα τρόφιμα που μπορούν να μας παχύνουν, γίνεται σαφής αναφορά στο ελαιόλαδο που αποδίδει 130 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, τα smoothies με τεράστια θερμιδική γκάμα που μπορεί να φθάσει έως τις 1.500 θερμίδες αλλά και τα δημητριακά, η γκρανόλα και οι μπάρες, τα αποξηραμένα φρούτα, το μαύρο ψωμί, η μαύρη σοκολάτα, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και ο καφές ή το παγωμένο τσάι. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Μελίστα ότι ένας καφές καπουτσίνο ή λάτε μπορεί να περιέχει 150-300 θερμίδες, μια χούφτα ξηρών καρπών έως 500 θερμίδες και το αβοκάντο που χρησιμοποιείται ευρέως στις σαλάτες μας έως 350 θερμίδες.

Δες και αυτό:

Τρεις τρόποι για να χάσεις κιλά γρήγορα και με ασφάλεια