To maca or not to maca; Εσύ γνωρίζεις τα οφέλη αυτής της υπερτροφής;

To maca or not to maca; Εσύ γνωρίζεις τα οφέλη αυτής της υπερτροφής;

Γιατί αγαπάμε maca;

Την ακούς παντού. Πολλοί την έχουν αναγάγει στην απόλυτη υπερτροφή. Και δικαιολογημένα, αφού σε βοηθάει να καταπολεμήσεις το στρες και την κατάθλιψη, χαρίζει ενέργεια, και απογειώνει τη σεξουαλική σου ζωή. Μην παρασύρεσαι όμως και προσέγγισέ την με προσοχή.

Η maca (όχι, όχι matcha), είναι ένα ποώδες φυτό που έρχεται από το Περού και ανήκει στην κατηγορία των προσαρμογόνων (adaptogens) – τα φυτά αυτά που αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού στο στρες και συμβάλλουν στην υγεία και ευεξία του οργανισμού, ολιστικά.

Δεν υπάρχει κάποια 100% έγκυρη έρευνα για την maca και τα οφέλη της. Μάλιστα, μια μελέτη για τα οφέλη της έδειξε ότι χρειάζεται πολύ παραπάνω χρόνος για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές ικανότητες του φυτού αυτού. Πολλές από τις έρευνες που υπάρχουν έχουν γίνει είτε σε ζώα ή σε πολύ μικρές ομάδες ανθρώπων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γενικεύσουμε το αποτέλεσμα.

Αυτό λοιπόν που σε συμβουλεύω να κάνεις: όπως θα δεις παρακάτω η maca έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη, όμως κράτα μικρό καλάθι.

Γιατί αγαπάμε maca;

1) Μπορεί να ανεβάσει την libido σου στα ύψη (και να βοηθήσει τη γονιμότητα)

Γενικότερα η maca και το κρεβάτι υποτίθεται ότι τα πάνε πολύ καλά. Μια έρευνα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης στις ΗΠΑ έδειξε πως γυναίκες που είχαν υπογονιμότητα και έπαιρναν σαν extra boost καθημερινά maca (μαζί με την φαρμακευτική τους αγωγή), παρουσίασαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτές που δεν χρησιμοποίησαν την υπερτροφή αυτή.

2) Μπορεί να αυξήσει την αντοχή σου κατά την διάρκεια της άσκησης

Σε μια άλλη έρευνα στις ΗΠΑ, ένα γκρουπ ποδηλατών έκανε μια διαδρομή 40km 2 φορές – μια χωρίς να παίρνουν maca σαν συμπλήρωμα και μια φορά αφού είχαν ξεκινήσει το συμπλήρωμα 14 ημέρες πριν. Όλοι οι αθλητές έδειξαν πολύ υψυλές επιδόσεις (και, θυμίζω, αυξημένη σεξουαλική επιθυμία)

3) Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Αρκετές έρευνες στην Αυστραλία έχουν δείξει πως η maca βοηθάει στο να έχεις παραπάνω κέφι! Έχει συνδυαστεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες, ιδιαίτερα σε γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση. Το φυτό αυτό περιέχει φλαβονοϊδή, που έχει βρεθεί ότι συμπεριφέρονται σαν ισχυρά αντικαταθληπτικά.

4) Μπορεί να βοηθά τη μνήμη

Η maca έχει συσχετιστεί αρκετές φορές με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στα σχολεία στο Περού για την καλύτερη επίδοση των μαθητών. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια, έχει βρεθεί πως η χορήγηση maca έχει βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Καλά όλα αυτά, αλλα η maca μπορεί και να έχει κάποιες παρενέργεις όπως:

* Αϋπνία

* Υποθυρεοειδισμό

* Ορμονικές μεταπτώσεις

Σχεδόν σε κάθε μελέτη επικεντρωμένη στην maca, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ρίζα είναι συνήθως καλά ανεκτή από τον άνθρωπο. Από την άλλη, δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες και δεν ξέρουμε αν ταιριάζει σε όλους. Όπως συμβαίνει με άλλα συμπληρώματα, η χρήση της maca δεν ρυθμίζεται από όλους τους οργανισμούς υγείας και υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της μακροχρόνιας κατανάλωσής της. Οπότε, μίλα με το γιατρό σου εάν σκέφτεσαι να πάρεις τη maca ως συμπλήρωμα και καλό είναι να την αποφύγεις εντελώς εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις.

Όπως και να έχει, αν κάνεις κάτι με μέτρο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσωπικά, χρησιμοποιώ τη maca αρκετά συχνά και μπορώ να πω πως όλα τα παραπάνω «μπορεί», έχουν δουλέψει σε εμένα χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια.

Περιμένω απορίες αλλά και εμπειρίες στα comments!

Xx Μαλού

Μαλού Λαρσινού

Wellness & Lifestyle Coach

Instagram: @maloularsinou

www.iamawesomeblog.com