Τα SOS σνακ που θα σε σώσουν πριν τα πάρτι και τα τραπέζια των γιορτών

Πατούλια Κατερίνα
Τα SOS σνακ που θα σε σώσουν πριν τα πάρτι και τα τραπέζια των γιορτών

Κάθε έξοδος, δεν είναι απαραίτητο να σε βγάζει εντελώς από το πρόγραμμα διατροφής σου. 

Πριν τις γιορτές οι πειρασμοί είναι πολλοί, τα καλέσματα διαρκή και μια ισορροπημένη διατροφή φαίνεται σαν αγώνας... Το να καταφέρεις να αντισταθείς στις λιχουδιές, τις περισσότερες φορές εξαρτάται (πέρα από την αποφασιστικότητά σου) και από το τι θα έχεις καταναλώσει νωρίτερα. Σε καμία περίπτωση σαφώς, δε θα πρέπει να πας νηστική στο πάρτι ή το τραπέζι. Από την άλλη το σύνολο των θερμίδων της ημέρας θα πρέπει να βγαίνει αξιοπρεπές για να μη δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει!

H διαιτολόγος- διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, μας εξηγεί ποια είναι τα σνακ εκείνα που θα σε σώσουν:

*1 ρυζογκοφρέτα + ¼ αβοκάντο: μόλις 100 θερμίδες και θα πάρεις καλά λιπαρά που θα σε χορτάσουν μαζί με τον υδατάνθρακα που χρειάζεσαι για να μη νιώθεις πως δεν έχεις ενέργεια

*1 κεσεδάκι γιαούρτι μέσα στο οποίο θα έχεις τρίψει αγγούρι και καρότο (σαν τζατζίκι) μαζί με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ή μυρωδικά: ναι τρώγεται και σκέτο (120 θερμίδες και σκέψου πόσο όγκο θα καλύψεις στο στομάχι σου)

*1 σοκολατάκι: ναι σωστά διάβασες. Ειδικά αν είσαι επιρρεπής στο γλυκό, θα δεις πόσο πιο ευχαριστημένη και άνετη θα είσαι όταν θα έρθεις αντιμέτωπη με το αδύνατο σημείο σου, αν έχεις ήδη γλυκαθεί (μόνο 50 θερμίδες)

*1 αυγό ή 2 ασπράδια ή 2 φέτες γαλοπούλας: η πρωτεΐνη φαίνεται πως μπορεί να σου δώσει πολύ καλύτερο κορεσμό από οποιοδήποτε άλλο συστατικό και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσεις λιγότερο από το κυρίως γεύμα του τραπεζιού (75, 35 και 100 θερμίδες αντίστοιχα)

*Αν έχεις χρόνο, μπορείς να φας μία σαλάτα ή ψητά λαχανικά ή ένα πιάτο σούπα λαχανικών: οι φυτικές ίνες θα σε κρατήσουν για αρκετό χρόνο χορτάτη με ελάχιστες θερμίδες (χωρίς λάδι μιλάμε για 50-100 θερμίδες).

*Smoothie με ένα ποτήρι γάλα φυτικό και ένα ή δύο φρούτα: όση ώρα ετοιμάζεσαι μπορείς να πίνεις σιγά-σιγά το ρόφημα αυτό, το οποίο θα σου δώσει ενέργεια και θα σε χορτάσει επαρκώς. Προσπάθησε να αποφύγεις το μήλο γιατί φαίνεται πως είναι αρκετά χωνευτικό και δε βοηθάει σε περίπτωση που νιώθεις έντονη πείνα (περίπου 200 θερμίδες).

*Σπιτικό ποπ κορν: μέσα σε μία χάρτινη σακούλα βάλε δύο κουταλιές της σούπας καλαμπόκι και τοποθέτησέ το για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Η νοστιμιά και η ικανοποίηση από το “κρίτσι-κρίτσι” θα σε βοηθήσει σημαντικά στις διατροφικές επιλογές σου στη συνέχεια (40 θερμίδες).

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ), www.coachmydiet.wordpress.com