Παγκόσμια Ημέρα μπανάνας: 5 οφέλη της μπανάνας που ίσως δεν γνώριζες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Παγκόσμια Ημέρα μπανάνας: 5 οφέλη της μπανάνας που ίσως δεν γνώριζες

Εσύ πόσες μπανάνες τρως την ημέρα;

Όλες οι ημέρες του χρόνου έχουν κάτι για να γιορτάσεις, και αν είσαι fan της μπανάνας, τότε αυτή είναι η μέρα σου. Η τρίτη Τετάρτη του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Banana Day, οπότε σήμερα έχεις έναν λόγο παραπάνω για να φας τις αγαπημένες σου μπανάνες. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα θέλουμε να σου πούμε τα οφέλη της μπανάνας, τα οποία ίσως ενδεχομένως και να μην τα γνωρίζεις.

Η μπανάνα λοιπόν ελέγχει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τη διάθεσή σου, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ έχει και μεγάλη επίδραση στη μνήμη σου.

Έχει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες

Αντί να τρως ένα μήλο την ημέρα, προσπάθησε να τρως μία μπανάνα. Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία μπορούν να αντισταθμιστούν απόλυτα με αυτά του μήλου σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες. Οι μπανάνες μπορούν να υπερβούν κάθε μήλο δύο φορές σε υδατάνθρακες, τρεις φορές σε φωσφόρο και πέντε φορές σε βιταμίνη Α. Οι μπανάνες είναι εμπλουτισμένες με φυσική ζάχαρη και κάλιο.

Δρουν σαν συμπλήρωμα καλίου

Το κάλιο παρέχει καλύτερες επιδόσεις στην κυκλοφορία του οξυγόνου και οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο. Συνεπώς, βοηθούν το σώμα μας να διατηρεί την κυκλοφορία, να δίνει τη σωστή ισορροπία του νερού και να διατηρεί το ρυθμό του καρδιακού παλμού. Μπορεί επίσης βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύουν τη διάθεσή σου

Μια μπανάνα την ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει με τις αρνητικές επιρροές, καθώς οι μπανάνες είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη. Είναι μια ουσία στερέωσης της διάθεσης που σου παρέχει πρωτεΐνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, θα σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένη. Εάν αισθάνεσαι κατάθλιψη και όλα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, τότε μια μπανάνα μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη.

Είναι ιδανικές όταν έχεις περίοδο

Αντί να παίρνεις παυσίπονα που σου παρέχουν χημική βοήθεια στην αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου, φάε καλύτερα μια μπανάνα. Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνη Β6 που μπορεί να σε βοηθήσει τέλεια με το επίπεδο γλυκόζης και να ενισχύσει τη διάθεσή σου. Μία μέτρια μπανάνα έχει μόνο 110 θερμίδες, 450mg (13%) κάλιο, 2% βιταμίνη Α, 15% βιταμίνη C, 1g πρωτεΐνης και 2% σίδηρο.