Αυτές είναι οι 5 πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτές είναι οι 5 πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου

Ποιες από αυτές ήδη τρως;

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή και κακή μαζί ταυτόχρονα. Από τη μία πλευρά, βοηθά το σώμα σου να υπερασπιστεί τον εαυτό του από λοίμωξη και τραυματισμό, από την άλλη πλευρά, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ασθένεια. Το άγχος, τα φλεγμονώδη τρόφιμα και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορεί να κάνουν τον κίνδυνο αυτό ακόμη μεγαλύτερο.

Ωστόσο, μελέτες αποδεικνύουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα τις δεις παρακάτω.

#1. Μούρα
Τα μούρα είναι μικρά φρούτα που περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αν και υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες, μερικές από τις πιο συχνές είναι οι εξής: φράουλες, βακκίνια (μύρτιλα), σμέουρα, βατόμουρα.
Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών. Το σώμα σου παράγει φυσικά κύτταρα δολοφόνων (κύτταρα NK), τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

banter snaps wgH3Lzgmm c unsplash

#2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι ένα λαχανικό σταυροειδές, μαζί με το κουνουπίδι, τα λάχανα Βρυξελλών και το λάχανο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη φλεγμονή, μειώνοντας τα επίπεδα κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή.

#3. Avocado
Το αβοκάντο μπορεί να είναι ένα από τα λίγα υποτιθέμενα superfoods που αξίζει τον τίτλο του. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή και τοκοφερόλες, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.

#4. Πιπεριές
Οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι έχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

#5. Μαύρη σοκολάτα και κακάο
Η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ νόστιμη και γεμάτη με αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών και να οδηγήσουν σε πιο υγιή γήρανση. Οι φλαβανόλες είναι υπεύθυνες για τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της σοκολάτας. Ωστόσο, καλύτερο είναι να επιλέγεις σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο για να έχεις όλα τα αντιφλεγμονώδη οφέλη που σου προσφέρει.