Η διατροφολόγος του GNTM αποκαλύπτει πώς θα ξεπεράσεις τις λιγούρες σαν γνήσιο μοντέλο

Πατούλια Κατερίνα
Η διατροφολόγος του GNTM αποκαλύπτει πώς θα ξεπεράσεις τις λιγούρες σαν γνήσιο μοντέλο

Πώς να νικήσεις τις λιγούρες όπως τα κορίτσια του GNTM

H λιγούρα για μια συγκεκριμένη τροφή είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και μας… χαλάει το διατροφικό μας πρόγραμμα. Ζητήσαμε από την διατροφολόγο- διαιτολόγο Αναστασία Κόκκαλη, η οποία συμβουλεύει και τις παίκτριες του GNTM, να μας πει τα μυστικά με τα οποία θα αποφύγουμε και την πιο έντονη λιγούρα.

Οι περισσότεροι ερευνητές προσδιορίζουν την λιγούρα ως έντονη επιθυμία για την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής. Είναι τόσο έντονη που γίνεται σχεδόν εμμονή και είναι δύσκολο να πάψεις να την σκέφτεσαι. Επίσης, λιγούρα δεν είναι η ένδειξη μιας διατροφικής ανάγκης!

Οι λιγούρες γενικά είναι θέμα μάθησης και μνήμης.

Πώς να χειριστείς τις λιγούρες:

Οι τεχνικές για να διαχειριστεί κανείς τις λιγούρες είναι τόσο μοναδικές όσο και οι ίδιες οι επιθυμίες. Σίγουρα είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αντισταθείς σε μια λιγούρα, όταν διαθέτεις ένα σχέδιο δράσης προτού προκύψει αυτή. Με αυτό υπόψη αποφάσισε αν θα καταπολεμήσεις την επιθυμία ή αν θα την τροφοδοτήσεις με βάση τη λογική. Κάθε προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει αν το κάνεις σωστά.

Αν θέλεις να τις... πολεμήσεις

Πάρε το παιχνίδι στα χέρια σου: Οι προκλήσεις υπάρχουν παντού και αυτοί οι πειρασμοί πυροδοτούν λιγούρες, είτε το αντιλαμβάνεσαι συνειδητά είτε όχι.
• απόφυγε να έχεις στο σπίτι σου τροφές που λιγουρεύεσαι
• μη χαζεύεις φαγητά και συνταγές online,
• βρες ένα δρόμο για τις δουλειές σου που δε σε φέρνει μπροστά από πειρασμούς
• σταμάτα να ρίχνεις μια ματιά σε αυτά που έχει φέρει το κυλικείο στη δουλειά σου.

Πήγαινε για ύπνο. Το βράδυ αυξάνεται ο κίνδυνος να υποκύψεις στις λιγούρες. Αυτό οφείλεται στο κιρκαδικό σου σύστημα, το οποίο επιτρέπει την αύξηση των έντονων επιθυμιών για κάποια συγκεκριμένη τροφή όταν βραδιάζει ώστε να έχει αρκετή ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα. Οι λιγούρες κορυφώνονται στις 8 το βράδυ και μένουν σε υψηλό επίπεδο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Χρησιμοποίησε την οσφρητική μνήμη. Φαντάσου μια μυρωδιά, όπως το φρεσκοκομμένο γρασίδι ή τη βενζίνη, να παίρνει στον εγκέφαλό σου τη θέση που καταλαμβάνει μια λιγούρα. Συγκεντρώσου για μερικά λεπτά στη μυρωδιά και αυτό μπορεί να μειώσει την ένταση της επιθυμίας σου.

Πες στον εαυτό σου «αργότερα». Μην πεις «όχι», θα βάλεις το σώμα και τον εγκέφαλό σου σε κατάσταση εκνευρισμού. Αντίθετα, η αναβολή της ικανοποίησής σου μπορεί να μειώσει την ένταση της στιγμής και έρευνα δείχνει πως είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψεις στον πειρασμό αργότερα.

Υπόμεινέ το. Αναγνώρισε τη στιγμή που θέλεις ένα cupcake, ή πατατάκια, ή οτιδήποτε άλλο και αντιμετώπισέ το με διάθεση ζεν. Μην προσπαθείς να αποδιώξεις την επιθυμία, ούτε να την αγνοήσεις, ούτε να τιμωρήσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό – απλώς προσπάθησε να συνυπάρχεις με αυτή την αίσθηση.

Αν θέλεις να τις... ταΐσεις

Φάε αρκετά. Όσο περισσότερες θερμίδες κόβει κάποιος τόσο περισσότερη δραστηριότητα υπάρχει στα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και τις επιθυμίες απέναντι σε όλες τις τροφές – ειδικά σε γλυκίσματα με πολλές θερμίδες. Το μυστικό είναι να μοιράσεις χρονικά και θερμιδικά όλα σου τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας ώστε να μη στερείσαι για μεγάλα διαστήματα.

Φάε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Όταν εκτέθηκαν σε ερεθίσματα τροφών, οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν πολλή πρωτεΐνη είχαν ισχυρότερες λιγούρες, σε σχετική μελέτη. Δώσε έμφαση στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα: συχνά οι γυναίκες δεν καταναλώνουν πρωτεΐνη μέχρι το δείπνο τους, στο τέλος της ημέρας, την ώρα που τη χρειάζονται λιγότερο.

Μείωσε τη ζάχαρη στον καφέ σου. Όταν τρως ζάχαρη και υδατάνθρακες, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ορμόνες όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, οι οποίες σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν για λίγο. Μετά όμως τα επίπεδα της ινσουλίνης σου πέφτουν απότομα και σε ρίχνουν κι εσένα. Αυτό σε κάνει να αναζητάς περισσότερη ζάχαρη.

Ευχαριστούμε την Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγος
https://www.instagram.com/kokkalidiet/
dietkokkali@gmail.com