Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας;

Η θεωρία: Αν τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, ενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας και συνολικά θα κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Η πραγματικότητα: Η πρόσληψη τροφίμων έχει αμελητέα επίδραση στο μεταβολισμό. Μερικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καφεΐνη, μπορεί προσωρινά να αυξήσουν ελαφρώς το μεταβολισμό σας, αλλά η επίδραση είναι πολύ μικρή για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αυτό που επηρεάζει περισσότερο την τιμή του βασικού μεταβολισμού (BMR), δηλαδή του ρυθμού με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, είναι η σύνθεση του σώματος και το μέγεθος. Περισσότεροι μύες και μεγαλύτερα σώματα γενικά, τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες συνολικά.

Η καλύτερη συμβουλή: «Χτίστε» μυς. Μισό κιλό μυϊκού ιστού χωρίς λίπος καίει περίπου 14 θερμίδες την ημέρα, ενώ μισό κιλό λίπους καίει μόλις δύο με τρεις θερμίδες ημερησίως. Και ενώ αυτή η διαφορά μπορεί να μην ακούγεται σημαντική, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει συνολικά με την πάροδο του χρόνου.

Να θυμάστε, επίσης, ότι όταν χάνετε κιλά, μέρος αυτού του βάρους είναι μυς, γι' αυτό η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ακόμη πιο σημαντική εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Δοκιμάστε την άρση βαρών, ή μπορείτε διατηρήσετε τους μυς σας με πρόγραμμα Pilates, πρόγραμμα λιπογλυπτικής σώματος, ή power-γιόγκα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.