Ποιο αφέψημα να πιεις για κάθε σου πρόβλημα

Πατούλια Κατερίνα
Ποιο αφέψημα να πιεις για κάθε σου πρόβλημα

Έρχεται περίοδος; Ήπιες πολύ χτες βράδυ; Φτιάξε το κατάλληλο αφέψημα

Η Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μας προτείνει συνταγές αφεψημάτων για τις καθημερινές «ταλαιπώριες».

Αϋπνία: χαμομήλι, τίλιο. Αν τα παραπάνω δεν πιάσουν προσθέστε κράταιγο και βαλεριάνα. Καταναλώστε κατά προτίμηση το απόγευμα και όχι τελευταία στιγμή, καθώς χρειάζονται λίγη ώρα για να δράσουν.

Αδυνάτισμα/ κυτταρίτιδα: πράσινο τσάι, λουίζα, ταραξάκο. Πιείτε 2 φλυτζάνια καθημερινά και θα με θυμηθείτε. Το πράσινο τσάι ενισχύει τις καύσεις και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η λουίζα και το ταραξάκο βοηθούν στην αποβολή των τοξινών καθώς έχουν διουρητική δράση. Sos δεν κάνει θαύματα αν τρώτε τον άμπακο ?

Κατάθλιψη: βασιλικός, βαλσαμόχορτο, αγγελική. Βότανα με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, βοηθούν τη διάθεση και παρέχουν ηρεμία.

Κρυολόγημα: εχινάτσια, λευκό τσάι, τζίντζερ, λεμόνι. Η εχινάτσια ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το λευκό τσάι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το τζίντζερ παρέχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση και τέλος το λεμόνι προσφέρει τη γνωστή βιταμίνη C.

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο: κρόκος Κοζάνης. Προλαμβάνει τα δυσάρεστα συμπτώματα… αχ και βαχ

Πεπτικό σύστημα (δυσπεψία/ φούσκωμα κλπ): δίκταμο, χαμομήλι, μάραθος, δυόσμος. Βοηθούν στην καλύτερη χώνεψη και ανακουφίζουν από καούρες ή πόνους από κολίτιδα

Ενέργεια: μέντα, πράσινο τσάι, δενδρολίβανο. Αντικατάστησε ένα φλιτζάνι καφέ με τον παραπάνω συνδυασμό και κέρδισε σε αντιοξειδωτικά.

Υπερκατανάλωση αλκοόλ: Γαϊδουράγκαθο, έχει βρεθεί πως βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού!

Sos πείνα: Μέντα και πράσινο τσάι! Η μυρωδιά της μέντας αρκεί για να κοπεί όρεξη και να γίνει λιγο πιο εύκολη διαδικασία της δίαιτας

Tips

* Xρησιμοποίησε μια καφετιέρα και βάλε όλα τα βότανα μέσα στο φίλτρο ώστε να μη χρειαστεί να βράζεις και να σουρώνεις.

* Πρόσθεσε σύμφωνα με τις γευστικές σου προτιμήσεις κανέλλα, γλυκάνισο, λεμονανθούς κλπ. για να αλλάζεις γεύσεις.

* Δε χρειάζονται υπερβολές. 1-2 φλιτζάνια καθημερινά είναι αρκετά. Αν θέλεις να καταναλώνεις περισσότερο, φρόντισε να φτιάχνεις τα αφεψήματα σου πιο αραιά.


Ευχαριστούμε πολύ την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, https://www.instagram.com/kliodim