10 φρούτα που ενισχύουν την υγεία και τον οργανισμό σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
10 φρούτα που ενισχύουν την υγεία και τον οργανισμό σου

Και πρέπει να έχεις στη διατροφή σου

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες, νερό, ελάχιστα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη και αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί να προκληθεί η ασθένεια σκορβούτο. Η τακτική κατανάλωση φρούτων μπορεί να ενισχύσει την υγεία και τον οργανισμό σου.

Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλοι οι καρποί ίσοι. Μερικά από αυτά παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω σου έχουμε 10 φρούτα που είναι απίστευτα υγιεινά και ενισχύουν την υγεία και τον οργανισμό σου.

#1. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα από τα πιο υγιή εσπεριδοειδή. Εκτός από καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, είναι γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά στην απώλεια βάρους και να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε 91 άτομα, εκείνοι που έτρωγαν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα έχασαν 1,3 κιλά περισσότερο βάρος από αυτούς που δεν το έκαναν. Στην ίδια μελέτη, η ομάδα που έφαγε γκρέιπφρουτ είχε σημαντική μείωση στα επίπεδα ινσουλίνης και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθά στην πρόληψη για πέτρες στα νεφρά.

(Έρευνα για τα γκρέιπφρουτ)

#2. Ανανάς

Μεταξύ των τροπικών φρούτων, ο ανανάς είναι σούπερ σταρ της διατροφής. Ένα φλιτζάνι (237 ml) ανανά παρέχει το 131% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) για τη βιταμίνη C και το 76% του RDI για το μαγγάνιο. Ο ανανάς περιέχει επίσης βρομελίνη, ένα μείγμα ενζύμων γνωστών για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και την ικανότητά του να αφομοιώνει την πρωτεΐνη. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο και την ανάπτυξη όγκων.

(Έρευνα για τον ανανά)

#3. Avocado

Το αβοκάντο είναι διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα φρούτα. Τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ το αβοκάντο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποτελείται κυρίως από υγιή λίπη. Η πλειονότητα του λίπους στο αβοκάντο είναι ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη υγεία της καρδιάς.

(Αβοκάντο έρευνα)

Εκτός από τα υγιή λίπη, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με κάλιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Ένα ολόκληρο αβοκάντο παρέχει το 28% του RDI για κάλιο. Η επαρκής πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

(Έρευνα για το αβοκάντο)

#4. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία. Έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Τα μύρτιλα είναι επίσης εξαιρετικά υψηλά σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι περιέχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των φρούτων που καταναλώνονται πιο συχνά.

Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης γνωστά για τα ισχυρά τους αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων/μύρτιλων μπορεί να αυξήσει τα φυσικά κύτταρα δολοφόνους στο σώμα. Αυτά σε βοηθούν να προστατευτείς από το οξειδωτικό στρες και τις ιογενείς λοιμώξεις.

(Έρευνα για τα μύρτιλα)

#5. Μήλα

Τα μήλα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα και επίσης είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και βιταμίνη Κ. Παρέχουν επίσης ορισμένες βιταμίνες Β. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορούν να προωθήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και Αλτσχάιμερ. Η αντιοξειδωτική δράση στα μήλα έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένη οστική πυκνότητα σε μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες.

(Έρευνα για τα μήλα)

Δες στη gallery που ακολουθεί τα υπόλοιπα.