5 φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά για να κάνεις την δίαιτα- παιχνίδι

Πατούλια Κατερίνα
5 φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά για να κάνεις την δίαιτα- παιχνίδι

Βάλε τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά στην λίστα σου 

Αν βαρέθηκες το πεπόνι και το καρπούζι με τα ροδάκινα, τι θα έλεγες να μπεις σε mood φθινοπωρινό.

Όσο κι αν δεν το φαντάζεσαι, το φθινόπωρο κρύβει θησαυρούς για το πιάτο μας και μπορεί να κάνει τη δίαιτα και τις λιγούρες, παιχνιδάκι.
Και μην πάει το μυαλό σου στην κολοκύθα κάθε τύπου. Έχεις κι άλλες εναλλακτικές για να πετύχει η επιστροφή στην υγιεινή διατροφή.

Εμείς ζητήσαμε από την ειδικό Κλειώ Δημητριάδου να μας δώσει τα πέντε καλύτερα φρούρα και λαχανικά του φθινοπώρου που είναι σωστά superfoods στην εποχή τους!

Ακτινίδιο: Ξεχωρίζει λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και χαλκό. Αποτελεί ακόμη, καλή πηγή βιταμινών Α και Ε καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων που τα βρίσκουμε στα σποράκια τους. Θεωρείται πολύτιμο για την υγεία των ματιών, χάρη στη λουτεϊνη που περιέχει και είναι διάσημο για τη σημαντική συμβολή του στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αυτό που δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως οι φλούδες του περιέχουν τριπλάσια αντιοξειδωτικά από τον καρπό, οπότε καλό είναι να μην τις πετάμε και να τις χρησιμοποιούμε μέσα σε smoothies!

Λωτός: Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και αρκετά μέταλλα. Θεωρείται αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό και αντιυπερτασικό. Με την ιδιαίτερη γεύση του μπορεί να αντικαταστήσει το γλυκό σε περίπτωση δίαιτας (γνωρίζοντας πως η θερμιδική του αξία ισοδυναμεί με 2 φρούτα, δηλαδή 120 θερμίδες).

Κυδώνι: Δεν χρειάζεται να το φας σαν γλυκό του κουταλιού. Το κυδώνι περιέχει βιταμίνη D, C, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Όχι μόνο καταπολεμά το έλκος του στομάχου, συμμετέχει στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και του συκωτιού. Ενώ σαν αφέψημα (βράζοντας τους σπόρους του σε ζεστό νερό) δρα ευεργετικά στο βήχα και τον πονόλαιμο. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πατάτες σαν συνοδευτικό σε κάποιο κρέας στο φούρνο.

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, www.coachmydiet.wordpress.com

Δες τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά στη γκάλερι:

DPG Network