Ο απόλυτος οδηγός για να κάνεις τα πρώτα βήματα στη gluten free διατροφή

Ο απόλυτος οδηγός για να κάνεις τα πρώτα βήματα στη gluten free διατροφή

Διατροφή χωρίς γλουτένη. Αποτελεί μία ακόμη διατροφική «μόδα» ή μήπως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία καλύτερη καθημερινότητα;

Στην περίπτωση της gluten free διατροφής, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι εκτός από μία από τις πλέον δημοφιλείς διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών, συνιστά ταυτόχρονα τη μοναδική λύση για εκείνους οι οποίοι υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα τρόφιμα που την περιέχουν.

Το αν ή το γιατί θα κάνεις τα πρώτα βήματα στη gluten free διατροφή εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού σου ή την επιθυμία σου να ανακαλύψεις γιατί πολλοί φίλοι, γνωστοί ή κάποιοι από τους κορυφαίους foodies που «ακολουθείς» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισαν το τελευταίο διάστημα να βγάλουν τη γλουτένη από την καθημερινότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, προτού κάνεις οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σου, καλό είναι να είσαι προσεκτική και αν πιστεύεις πως χρειάζεται, να μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Αν είσαι όμως πανέτοιμη να κάνεις εδώ και τώρα τα πρώτα βήματα στη gluten free διατροφή, μπορείς να «μελετήσεις» τη λίστα που ακολουθεί. Θα σε βοηθήσει να κάνεις ομαλά, γευστικά και κυρίως χωρίς να στερηθείς τις αγαπημένες σου γεύσεις, την αρχή για μία καθημερινότητα χωρίς γλουτένη.

  1. Προσπάθησε να προσδιορίσεις πόση γλουτένη καταναλώνεις

Σίγουρα δεν είναι εύκολο ή εφικτό να μπορέσεις να υπολογίσεις πόση ακριβώς γλουτένη καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Εκείνο που μπορείς να κάνεις, ωστόσο, είναι να ετοιμάσεις μία λίστα με όλα τα τρόφιμα που περιέχει συνήθως το εβδομαδιαίο, διατροφικό σου μενού. Για παράδειγμα, αν τρως σχεδόν σε καθημερινή βάση βρώμη, ψωμί, πίτες και διάφορα αρτοπαρασκευάσματα, τότε πιθανότατα η διατροφή σου περιέχει αρκετή γλουτένη. Τι μπορείς να κάνεις; Να μην αλλάξεις τίποτε απολύτως στο μενού σου, αλλά να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου γεύσεις ετοιμάζοντας γλυκές και αλμυρές gluten free συνταγές με άλευρα χωρίς γλουτένη!

GLUTEN FREE QUEEN 2
  1. Ξεκίνα με ένα gluten free γεύμα την ημέρα

Αν δεν αισθάνεσαι ότι θέλεις να αλλάξεις από τη μία μέρα στην άλλη τη διατροφή σου και επιθυμείς να είναι η μετάβασή σου στην καθημερινότητα χωρίς γλουτένη λίγο πιο ομαλή, δοκίμασε να κάνεις την αρχή βάζοντας στο μενού σου ένα gluten free γεύμα ή σνακ την ημέρα, την πρώτη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι σήμερα έχεις στη διάθεσή σου διατροφικές επιλογές που δεν θα σε κάνουν να αισθανθείς ουσιαστικά την απώλεια της γλουτένης από τη διατροφή σου σε επίπεδο γεύσης. Διότι το ότι επιλέγεις να ζεις χωρίς γλουτένη, δεν σημαίνει πως χρειάζεται να στερηθείς την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι. Για την ακρίβεια, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου μπορείς να βρεις σήμερα μία σειρά από προϊόντα που… δεν τους λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη.

GLUTEN FREE QUEEN 3
  1. Γέμισε τα ντουλάπια της κουζίνας σου με τα κατάλληλα προϊόντα

Για να κάνεις με μεγαλύτερη επιτυχία, ευκολία και σιγουριά το ξεκίνημά σου σε μία #GlutenFreeLife, είναι σημαντικό να είσαι καλά προετοιμασμένη και κυρίως… έτοιμη να μπεις στην κουζίνα και να ανακαλύψεις ή να εξελίξεις τις μαγειρικές σου ικανότητες. Μια εξαιρετική λύση είναι να φροντίσεις να γεμίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου με προϊόντα που θα σου επιτρέπουν να ετοιμάζεις όποτε το θελήσεις σνακ και γεύματα χωρίς γλουτένη, όπως τα Άλευρα Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου: Από Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη σε Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη και από Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη σε Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix ) Χωρίς Γλουτένη. Οι επιλογές που θα αποτελέσουν τη βάση σου για απολαυστικές gluten free δημιουργίες, είναι πολλές.

GLUTEN FREE QUEEN 4
  1. Ετοίμασε μια λίστα με τις πιο γευστικές συνταγές χωρίς γλουτένη

Τέλος, μία απλή αλλά «έξυπνη» συμβουλή για να κάνεις πιο ομαλά την αρχή προς μία gluten free διατροφή, είναι να δημιουργήσεις εκ των προτέρων μία λίστα η οποία θα περιέχει προτάσεις για γλυκές και αλμυρές συνταγές για σνακ και γεύματα χωρίς γλουτένη. Τι μπορεί να περιλαμβάνει η λίστα σου; Ό,τι εσύ λαχταράς: Από αλμυρή τάρτα με πολύχρωμα λαχανικά χωρίς γλουτένη μέχρι gluten free avocado brownies και από pancakes χωρίς γλουτένη σε κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη, gluten free πίτσα, πίτα για σουβλάκι χωρίς γλουτένη, gluten free μαλακά μπισκότα με λιωμένη σοκολάτα και μεταξύ άλλων, ψωμί που δεν περιέχει γλουτένη. Μπορείς να ετοιμάσεις ό,τι βάλει ο νους σου με τα άλευρα χωρίς γλουτένη.

GLUTEN FREE QUEEN 5

Σήμερα, λοιπόν, χάρη στις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου, το να κάνεις τα πρώτα βήματα προς μία καθημερινότητά χωρίς γλουτένη, δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Το πιο σημαντικό στοιχείο κατά την άποψή μας, είναι το ότι όσοι επιλέγουν να ζουν χωρίς γλουτένη, δεν χρειάζεται να στερούνται τις αγαπημένες τους γεύσεις και την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να αλλάξουν γευστικά τη διατροφική τους καθημερινότητα. Και αυτό είναι απίστευτα σημαντικό!

#GlutenFreeLife #myloiagiougeorgiou #glutenfreerecipes