Πώς θα διατηρήσεις το βάρος σου στην καραντίνα του χειμώνα

Πώς θα διατηρήσεις το βάρος σου στην καραντίνα του χειμώνα

Τα 5 κλειδιά της ειδικού για να μην παχύνεις

Ζητήσαμε από τη Δήμητρα Γλυνού, να μας δώσει μερικές απλές συμβουλές για να τα βγάλουμε πέρα στην καραντίνα του χειμώνα. Την άνοιξη, που η μέρα ήταν μεγαλύτερη και δεν είχες μέσα στο σπίτι μελομακάρονα και κουραμπιέδες και με την σκέψη στα μαγιό του καλοκαιριού, συγκρατήθηκες.

Αυτή τη φορά, που η νύχτα έρχεται πιο νωρίς και το κρύο σε κάνει να τρως περισσότερο, τα πράγματα φαίνονται δύσκολα στη ζυγαριά και στη σιλουέτα σου. Τι λέει όμως η ειδικός και τι προτείνει.

Την περίοδο της καραντίνας οι μετακινήσεις είναι πιο δύσκολες ακόμα και για το σουπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αποθηκεύεις κονσέρβες και κατεψυγμένα προϊόντα αντί για φρέσκα τρόφιμα. Ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα συστατικά είναι συνήθως τα πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά φρέσκα, μπορείς ακόμα να κάνεις υγιεινές επιλογές διατροφής με είδη που μπορούν να αποθηκευτούν στο ντουλάπι και στην κατάψυξη.

Με λίγο προγραμματισμό και μερικές εύκολες συμβουλές, μπορείς να διατηρήσεις το βάρος σου μέσω της μαγειρικής και των σωστών διατροφικές διατροφικών πρακτικών.

1. Δώσε προσοχή στο σώμα σου
Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι για τις περισσότερες ώρες της ημέρας, μπορεί να είναι δελεαστικό να καταναλώσεις ένα σνακ παρά να φτιάξετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Ή ίσως, διαπιστώνεις ότι μεταξύ της φροντίδας των παιδιών και της εργασίας από το σπίτι, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για φαγητό. Αλλά θυμήσου, εάν αφήσεις το σώμα σου να πεινάσει πολύ, είναι πιο πιθανό να καταναλώσεις μεγαλύτερες μερίδες ανθυγιεινών τροφίμων.

Προσπάθησε να δώσεις προσοχή στο σώμα σου όταν βρίσκεσαι σπίτι. Αν διαπιστώσεις ότι είσαι πεινασμένη, κάντε ένα διάλειμμα και φάε, ακόμα κι αν δεν είναι ο χρόνος διαλείμματος ή του γεύματος. Ακόμα κι αν δεν πεινάς είναι χρήσιμο να καταναλώσεις κάτι ελαφρύ σαν σνακ για να μην φτάσεις πεινασμένη στο κυρίως γεύμα σου.

Θυμήσου, το άγχος μπορεί να σε κάνει να θέλεις να καταναλώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο. Αλλά πρόσεξε το σώμα σου και τα μηνύματα που στέλνει - φάε αργά για να αντιληφτείς τον κορεσμό!

2. Σχεδίασε τα φρούτα και λαχανικά
Όταν κάνεις τα ψώνια σου αγόρασε έναν συνδυασμό φρέσκων, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών. Πολλά κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα προσφέρουν ίσες ποσότητες και μερικές φορές περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Μια μελέτη του 2015 στο Nutrients διαπίστωσε ότι η χρήση κονσερβοποιημένων τροφίμων σχετίζεται με δίαιτες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Εάν λοιπόν δεν προτιμάς τα φρέσκα φρούτα μην ανησυχείς. Αυτά τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν ακόμα να παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου.

Εάν σχεδιάζεις τα εβδομαδιαία γεύματά σου, σχεδίασε πρώτα να φάς τα φρέσκα τρόφιμα και μετά τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα.

3. Μαγείρεψε και αποθήκευσε

Για να κάνεις το μαγείρεμα πιο υγιεινό και όσο πιο εύκολο, κάνε μια λίστα με τα γεύματα της εβδομάδα πριν πας στο super market. Μαγείρεψε διπλάσια ποσότητα φαγητού και αποθήκευσε την σε μερίδες στην κατάψυξη. Έτσι θα έχει γρήγορα και εύκολα τα γεύματα σου όποτε τα θες. Η προετοιμασία των γευμάτων εκ των προτέρων και η κατάψυξή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελευθερώσεις χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Θα είσαι ενθουσιασμένη όταν απλώς βγάλεις την μερίδα σου από την κατάψυξη χωρίς να χρειαστεί να κάνεις μεγάλη επεξεργασία για το γεύμα σου. Με λίγο προγραμματισμό και προσεκτικά ψώνια, μπορείς διατηρήσεις το βάρος σου και την καλή σου υγεία ακόμα και όταν δεν μπορείς να απολαύσεις φρέσκα τρόφιμα.

4. Επίλεξε υγιεινά τρόφιμα για το ντουλάπι σου

Αν ψάχνεις για τρόφιμα που για μεγάλες περιόδους, τα τρόφιμα που αποθηκεύονται στα ράφια είναι μια καλή επιλογή. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτά τα μη αλλοιώσιμα προϊόντα βρίσκονται σε σακούλες και μπουκάλια και δεν λήγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα - δίνοντάς σου αρκετό χρόνο για να τα χρησιμοποιήσεις. Μερικά παραδείγματα τροφίμων είναι:

Σούπες και κονσέρβες. Ο κονσερβοποιημένος τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες είναι καλές πηγές πρωτεΐνης. Οι σούπες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να είναι ένα γρήγορο γεύμα που προσφέρει πρωτεΐνες. Ωστόσο, διάβασε την ετικέτα και βεβαιώσου ότι είναι μια καλή επιλογή. Εάν έχεις σούπα με υψηλότερο νάτριο, μπορεί να αραιωθεί προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό. Προσπαθήστε επίσης να προσθέσεις βότανα και μπαχαρικά χωρίς αλάτι για περισσότερη γεύση και επιπλέον λαχανικά.

Ξερά φασόλια. Τα φασόλια παρέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για το σώμα σου. Εάν επιλέξεις κονσερβοποιημένα φασόλια, φροντίστε να διαλέξεις επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο όταν είναι διαθέσιμα και να τα ξεπλένεις πριν την κατανάλωση.

Δες τα υπόλοιπα τρόφιμα στην gallery

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr