Food trends 2021: 4 τάσεις στη διατροφή εν μέσω πανδημίας

Food trends 2021: 4 τάσεις στη διατροφή εν μέσω πανδημίας

Τι αλλάζει στη διατροφή μας το 2021

Νέο έτος, νέες διατροφικές –και όχι μόνο ανησυχίες για τους foodies. Οι λάτρεις της διατροφής αναζητούν πάντα τον «επόμενο μεγάλο συνδυασμό γεύσης» και κάπου εδώ αναρωτιέται κανείς: Ποιες είναι οι προσθήκες, οι αφαιρέσεις, οι επιστροφές αλλά και οι πιο απροσδόκητοι συνδυασμοί το 2021 όπως τους καταγράφει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού.

Στροφή στη φυτοφαγία:


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η φυτοφαγική διατροφή κατέχει μεγάλο μέρος στις διατροφικές μας συνήθειες. Πολλοί είναι εκείνοι που είτε έχουν ελαττώσει σημαντικά το κρέας και τα παράγωγά του είτε το έχουν αφαιρέσει εντελώς από το μενού τους. Σαφέστατα, υπάρχουν και πάρα πολλοί πιστοί οπαδοί του.

Η σχέση διατροφής και κλιματικής αλλαγής είναι έννοιες που συνδέονται άμεσα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι πολύ επιβαρυντικά για την ατμόσφαιρα. Αν και οι επιστήμονες δεν επιβάλλουν στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει κρέας, προτείνουν την αύξηση της παραγωγικότητας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τον περιορισμό των ποσοτήτων τροφής που καταλήγουν σε χωματερές και τη μετάβαση σε μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή χωρίς μεγάλη κατανάλωση κρέατος.

Τρόφιμα που είναι στην εποχή τους
Ο πλανήτης φτάνει σε μια κρίσιμη περίοδο, οπότε είναι απαραίτητη μια πιο σοβαρή συνεργατική και μελετημένη προσέγγιση. Κάτι που αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση είναι η μείωση των τροφίμων και των συστατικών με ίχνη υψηλού άνθρακα, όπως το τυρί και το κρέας, καθώς και η ενθάρρυνση του κοινού, ώστε να τρώμε κυρίως τρόφιμα που είναι εποχικά και τοπικά διαθέσιμα.

Θα υπάρξουν, επίσης, μεγαλύτερα μέτρα για την εξάλειψη της κατανάλωσης προϊόντων που η παραγωγή τους απαιτεί την εκμετάλλευση των ζώων που κινδυνεύουν άμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε τρόφιμα όπως ψάρια, πολλών ειδών φυτά, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και φύκια.

Αλουλόζη το νέο γλυκαντικό

Χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία τροφίμων και τις νέες απαιτήσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και άλλους ρυθμιστικούς φορείς της βιομηχανίας, ακολουθούνται δύο προσεγγίσεις όσον αφορά όλα τα γλυκά. Η μία, στην οποία θα αναφερθούμε, είναι η χρήση της γνωστής αλουλόζης (Allulose) ως φυσικό υποκατάστατο της επιτραπέζιας ζάχαρης.

Ο FDA θεωρεί την αλουλόζη «αναγνωρισμένη και ασφαλή» και, αν και δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ευρώπη, σύντομα θα είναι παντού. Πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό που λαμβάνεται από συγκεκριμένα φρούτα και σιτάρι και περιέχει το 1/10 των θερμίδων της κανονικής ζάχαρης. Το μειονέκτημα: Δεδομένου ότι τα ένζυμα του εντέρου δεν μπορούν να διασπάσουν την αλουλόζη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ισχυρό φούσκωμα, πόνο και αέρια.

COPAIBA

Η χρήση ελαίων κάνναβης αποτελεί γκρίζα ζώνη, ανάλογα με τη χώρα, πώς καταναλώνονται και διάφορα άλλα ζητήματα που συνδέονται (και) με γραφειοκρατία. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με τη νομιμότητά του. Το σίγουρο είναι ότι η χρήση τους παραμένει δημοφιλής χάρη στα οφέλη στη θεραπεία του άγχους, του χρόνιου πόνου και των φλεγμονών, καθώς και σε πολλά ακόμα σύνθετα θέματα για τα οποία οι άνθρωποι επιμένουν να τα χρησιμοποιούν. Το επίσης σίγουρο είναι πως υπάρχει μια πλήρως νόμιμη επιλογή με τη μορφή Copaiba.

Πρόκειται για αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τη ρητίνη του δέντρου Copaifera και περιέχει ισχυρά τερπένια, που είναι τα ίδια συστατικά που βρίσκονται στα έλαια κάνναβης και παρέχουν στο σώμα παρόμοια οφέλη. Επιπλέον, έχει ωραίο άρωμα και γλυκιά ξυλώδη γεύση, ενώ διαθέτει και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.grDPG Network