5 τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σου

5 τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σου

Και πρέπει να έχεις πιο συχνά στη διατροφή σου.

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Συνεπώς ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες εκείνες τις βιοχημικές διαδικασίες, που εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας.

Διακρίνεται σε δύο σκέλη, τον καταβολισμό και τον αναβολισμό. Ο καταβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις διάσπασης πολύπλοκων ουσιών σε απλούστερες, με παράλληλη συνήθως απόδοση ενέργειας. Ο αναβολισμός από την άλλη περιλαμβάνει τις αντιδράσεις σύνθεσης πολύπλοκων χημικών ουσιών. Για την πραγματοποίηση των αντιδράσεων σύνθεσης καταναλώνεται συνήθως ενέργεια. Οι καταβολικές δηλαδή αντιδράσεις αποδίδουν ενέργεια (εξώθερμες), ενώ οι αναβολικές απορροφούν ενέργεια (ενδόθερμες).

Υπάρχουν λοιπόν τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού σου και καλό θα ήταν να τις βάλεις πιο συχνά μέσα στη διατροφή σου.

#1. Πικάντικα τρόφιμα

Εάν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ρίχνει πικάντικη σάλτσα σε όλα, ίσως ακούσια να βοηθάς το σώμα σου να κάψει λίπος. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σου ρυθμό και, με τη σειρά του, να ενισχύσει τον μεταβολισμό σου.

Επιπλέον, η καψαϊκίνη, η οποία δίνει στις πιπεριές τσίλι το άρωμά τους, είναι γνωστή ως κατασταλτικό της όρεξης. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή των λευκών κυττάρων (που αποθηκεύουν λίπος) σε καφέ κύτταρα (τα οποία καίνε λίπος). Αύριο λοιπόν που θα πας σούπερ μάρκετ να αγοράσεις ένα μπουκάλι σάλτσα sriracha.

#2. Πράσινο τσάι

Εάν ψάχνεις κάτι για να πιείς, το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή (εφ’ όσον δεν το πίνεις με κρέμα και ζάχαρη). Όχι μόνο είναι χωρίς θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάψεις επιπλέον θερμίδες.

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται EGCG, το οποίο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. Με το παραδοσιακό πράσινο τσάι, θα πρέπει να πιείς περίπου 5 φλιτζάνια για να πάρεις αρκετό EGCG για να επηρεάσεις τον μεταβολισμό σου.

#3. Ψάρια

Ίσως έχεις ακούσει ότι τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζεις ακριβώς τι σημαίνει αυτό ή γιατί είναι καλά για εσένα. Λοιπόν, εκτός από το ότι είναι υπέροχα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγής λεπτίνης, μιας πρωτεΐνης ορμόνης που βοηθά το σώμα σου να αναγνωρίζει όταν είναι γεμάτη.

#4. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστά ως ενισχυτές του μεταβολισμού κυρίως επειδή περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο. Συνδύασε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά και θα δεις πως βοηθούν στο να διατηρήσουν ανέπαφη τη μυϊκή μάζα σου, προωθώντας ταυτόχρονα την απώλεια βάρους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ των ατόμων με δίαιτα χαμηλών θερμίδων, εκείνοι που έτρωγαν γαλακτοκομικά έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά. Προσοχή όμως. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γάλα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γεγονός που θα μπορούσε να ακυρώσει τα οφέλη που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Να διαβάζετε πάντα ετικέτες! Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά είναι μια έξυπνη επιλογή.

#5. Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως το φαγητό απώλειας βάρους και αποδεικνύεται ότι υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Μια ένωση στο γκρέιπφρουτ που ονομάζεται naringin μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα έχασαν περισσότερο βάρος από τους αντίστοιχους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.

Ένα μεσαίο γκρέιπφρουτ έχει μόλις 80 θερμίδες συν 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Φάε ένα όταν αισθάνεσαι πως θες ένα σνακ και θα σε βοηθήσει να αντισταθείς στην κατανάλωση τροφών με υψηλότερες θερμίδες. Εάν είναι πολύ ξινό για σένα, δοκίμασε να προσθέσεις λίγο φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.