5 οφέλη που έχουν τα γκρέιπφρουτ σύμφωνα με τους διατροφολόγους

5 οφέλη που έχουν τα γκρέιπφρουτ σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Ακόμη να γεμίσεις τη φρουτιέρα σου;

Λευκό, κίτρινο, ροζ ή κόκκινο, τα γκρέιπφρουτ έχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία που τα κάνουν να μην μοιάζουν με άλλα φρούτα. Το βολβοειδές μέγεθός τους, η πικρή ψίχα (τα λευκά πράγματα που περιβάλλουν τον καρπό) και η ξινή γεύση μπορούν να απογοητεύσουν αυτούς που είναι πιο συνηθισμένοι με τα πιο γλυκά «ξαδέλφια» των εσπεριδοειδών.

Αλλά μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου αν σκέφτεσαι να προσθέσεις αυτό το superfood στην κανονική εναλλαγή υγιεινών τροφίμων. Βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα 20 καλύτερα τρόφιμα που μπορείς να φας για πρωινό. Το γκρέιπφρουτ έχει πολλά οφέλη και μπορεί να γίνει ένα υπέροχο σνακ (με πολύ λίγες θερμίδες) που σε γεμίζει ενώ ανακουφίζει επίσης τη δίψα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό.

Να λοιπόν κάποια από τα οφέλη του:

#1. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Με περίπου 92% νερό, το γκρέιπφρουτ έχει από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε νερό από οποιοδήποτε φρούτο. Αυτό το κάνει καλό για τη γενική υγεία. «Η σωστή ενυδάτωση κάνει το σώμα σου πιο αποτελεσματικό σε ό, τι κάνεις», αναφέρουν οι ειδικοί.

Περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται πραγματικά από τροφή. Πρόσθεσε λοιπόν λίγο γκρέιπφρουτ για να πλησιάσεις τον καθημερινό σου στόχο και να επιλέγεις πάντα το βαρύτερο από δύο φρούτα ίσου μεγέθους: Έχει περισσότερο χυμό.

#2. Μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ ή πίνουν χυμό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το κάνουν.

Δεν έχουν δείξει όλες οι μελέτες το ίδιο όφελος για την απώλεια βάρους και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν η επίδραση που παρατηρήθηκε στις μελέτες οφειλόταν συγκεκριμένα στο γκρέιπφρουτ - ή στη συμπλήρωση μιας τροφής χαμηλών θερμίδων γενικά - αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει πάντα να είναι μέρος της στρατηγικής σου για να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου. Το γκρέιπφρουτ παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και νερό για πολύ λίγες θερμίδες. Μισό γκρέιπφρουτ έχει μόνο 39 θερμίδες.

#3. Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης

Ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη περίπου μέχρι 15,5%, σύμφωνα με μια μελέτη του 2006. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 57 ασθενείς ηλικίας 39 έως 72 ετών που είχαν υψηλή χοληστερόλη και είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση παράκαμψης για καρδιακά προβλήματα. Για ένα μήνα, κάποιοι έτρωγαν ένα γκρέιπφρουτ καθημερινά (είτε κόκκινο είτε λευκό), ενώ άλλοι, δεν το έτρωγαν. Οι τρώγοντες γκρέιπφρουτ, ιδιαίτερα εκείνοι που έτρωγαν κόκκινο, είχαν μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ η άλλη ομάδα όχι.

#4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το γκρέιπφρουτ έχει ορισμένα δεδομένα ότι μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση, όχι πολύ - είναι συνήθως περίπου πέντε βαθμοί - αλλά είναι ένα καλό ποσοστό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η επίδραση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα καλίου του γκρέιπφρουτ. Το κάλιο εξουδετερώνει τις αρνητικές επιδράσεις του νατρίου.

#5. Όσο πιο κόκκινο τόσο το καλύτερο

Όλα τα χρώματα γκρέιπφρουτ είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά τα κόκκινα και ροζ χρώματα έρχονται με λίγα επιπλέον. «Έχουν υψηλότερο αντιοξειδωτικό επίπεδο, συγκεκριμένα βήτα καροτένιο, ενώ έχουν και λυκοπένιο ένα άλλο αντιοξειδωτικό.

Το λυκοπένιο είναι μία από τις ομάδες καροτενοειδών ή χρωστικών που δίνει το χρώμα του γκρέιπφρουτ (και άλλων φρούτων και λαχανικών) το χρώμα τους. Η διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.