Αυτά είναι τα οφέλη της προσθήκης γύρης ...μέσα στο τσάι σου

Αυτά είναι τα οφέλη της προσθήκης γύρης ...μέσα στο τσάι σου

H γύρη μελισσών είναι μια ουσία γεμάτη με ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. 

Ακόμα ένα wellness trend έχει κάνει την εμφάνισή του και οι απανταχού maniac σπεύδουν να το υιοθετήσουν. Η γύρη των γύρη από τις μέλισσες έχει στην πραγματικότητα μια πληθώρα οφελών για την υγεία. Εάν έχεις δει πολλούς wellness instagramers να πίνουν το matcha latte τσάι τους με την προσθήκη μιας κουταλιάς από τους κίτρινους αυτούς κόκκους, πιθανότατα γνωρίζεις τι εννοούμε.

Η γύρη των μελισσών είναι μία ουσία, μέσω της οποίας μεταφέρεται γενετικό υλικό από τις μέλισσες με στόχο τη γονιμοποίηση. Η γύρη χωρίζεται σε ανεμόφιλη και εντομόφιλη. Η ανεμόφιλη μεταφέρεται μέσω του ανέμου, δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά και μάλιστα είναι υπεύθυνη για διάφορες αλλεργίες. Η εντομόφιλη γυρη όμως μεταφέρεται από τα μέλισσες, αναμειγνύεται με νέκταρ και ζυμώνεται μέχρι να γίνει μία συμπαγής σφαίρα. Σε αυτή τη μορφή αποθηκεύεται στις κυψέλες. Είναι μία πλούσια, σε θρεπτικά συστατικά, ουσία και αποτελεί τη βασική πηγή τροφής των μελισσών.

Ουσιαστικά, καθώς οι μέλισσες μετακινούνται από γύρη σε λουλούδι, προσθέτουν τα δικά τους πεπτικά ένζυμα στο μείγμα για να δημιουργήσουν τροφή για τις κυψέλες τους. Προφανώς γεμάτο με θρεπτικά συστατικά από τη Γη και τις ίδιες τις μέλισσες, η γύρη των μελισσών είναι γνωστή ως αντιφλεγμονώδης ουσία που ωφελεί σε διάφορες ασθένειες και δρα ως ενισχυτικό συμπλήρωμα.

Το κύριο όφελος της γύρης μελισσών προέρχεται από τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών της. Η εντομόφιλη γύρη είναι μια ουσία γεμάτη με ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Ωστόσο, η χημική σύσταση αλλάζει με τις εποχές καθώς και τις τοποθεσίες που συλλέγονται. Για παράδειγμα, η γύρη που συλλέχθηκε το καλοκαίρι μοιάζει πολύ διαφορετική σε μοριακό επίπεδο από τη γύρη που συλλέχθηκε την άνοιξη.

Η γύρη των μελισσών είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας για την υγεία μας

gyri3

Πιθανώς γνωρίζεις για τους κινδύνους της χρόνιας φλεγμονής που κυμαίνονται από αυξημένο κίνδυνο καρκίνου έως υψηλότερη συχνότητα άγχους. Ως αντιφλεγμονώδης ουσία, η γύρη των μελισσών βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και των ορμονών που ωθούν την ανάπτυξη των όγκου, αναφέρει το περιοδικό Healthline. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος, θεραπεύοντας το από βλάβες από ελεύθερες ρίζες.

Εκτός από τις αντικαρκινικές ιδιότητες και τη μείωση της χοληστερόλης, η γύρη μελισσών ανακουφίζει επίσης τα συμπτώματα αλλεργίας. Ενώ οι έρευνες εξακολουθούν να είναι ασαφείς, πολλοί παίρνουν την γύρη μελισσών ως συμπλήρωμα ή το προσθέτουν στις πρωινές ρουτίνες τους ως τρόπος για την καταπολέμηση του φταρνίσματος και της ξηρότητας που μπορεί να προκύψει λόγω αλλεργιογόνων. Μελέτες δείχνουν ότι η γύρη μελισσών βοήθησε στον περιορισμό της ενεργοποίησης των ιστιοκυττάρων - δηλαδή των κυττάρων που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως σημειώνει το Healthline.

Φυσικά, οτιδήποτε έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενισχύει την ανοσία και διατηρεί υγιή κύτταρα, οπότε δεν είναι κακή ιδέα να το προσθέσεις στην διατροφή σου. Απλώς βεβαιώσου ότι η μάρκα που θα επιλέξεις συλλέγει τη γύρη με βιώσιμο τρόπο χωρίς να καταστρέφει το οικολογικό σύστημα των μελισσών. Επιπλέον, ενημέρωσε τον γιατρό σου πριν την πρόσληψή του προϊόντος ο οποίος θα γνωρίζει αν παίρνεις κάποιο φάρμακο που κάνει αντίδραση ή έχεις αλλεργίες στη γύρη.