8 μωβ φρούτα και λαχανικά για να είσαι πάντα υγιής

Τσακιρίδου Χριστίνα
8 μωβ φρούτα και λαχανικά για να είσαι πάντα υγιής

Βάζοντάς τα στην διατροφή σου θα αποκομίσεις πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι η υγιεινή διατροφή είναι ουσιαστικά μια πολύχρωμη διατροφή. Τι εννοώ; θα σου εξηγήσω αμέσως. Τα φρούτα και τα λαχανικά έρχονται σε πέντε κύριες κατηγορίες χρωμάτων: κόκκινο, πορτοκαλί/κίτρινο, μοβ/μπλε, λευκό και πράσινο. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή αντιοξειδωτικό. Για παράδειγμα, τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, ενώ τα πορτοκαλί ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως υψηλά σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.

Το χρώμα...έχει τη σημασία του

Η ομαδοποίηση των φρούτων και των λαχανικών ανά χρώμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για έχεις ποικιλία τροφών. Όλοι οι διατροφολόγοι προτείνουν να έχουμε πάντα διάφορα χρώματα στο πιάτο μας, όσο περισσότερα γίνεται σε κάθε γεύμα. Μέχρι σήμερα έχουμε συναντήσει πράσινα, κίτρινα και κόκκινα τρόφιμα ωστόσο πιθανόν να αγνοούμε τα μωβ.

Γιατί να φας μωβ φρούτα και λαχανικά

Τα μωβ φρούτα και λαχανικά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Ουσιαστικά ενισχύουν την κυτταρική λειτουργία, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Κάνε κλικ εδώ αν θες να μάθεις ποια είναι τα καλύτερα φρούτα που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου.

https://www.instagram.com/p/CHk7w-2ICIf

Τα μωβ τρόφιμα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνη τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενώ ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ας δούμε όμως τώρα ποιες μωβ τροφές πρέπει να βάλεις άμεσα στο διατροφολόγιό σου για βέλτιστα επίπεδα υγείας.

1) Παντζάρια

2) Blueberries

3) Μωβ λάχανο

4) Βατόμουρα

5) Μωβ κουνουπίδι

6) Acai berries

7) Μωβ καρότα

8) Μελιτζάνες

Στο παρακάτω βίντεο θα δεις πώς να φτιάξεις γευστικά smoothies με τα μωβ φρούτα σου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.



Πηγή κεντρικής: unsplash.com

Στη gallery που ακολουθεί θα δεις μερικά στοιχεία για το καθένα.