Τι να φας στις γιορτές για να μην στερηθείς και να μην πάρεις βάρος

Τι να φας στις γιορτές για να μην στερηθείς και να μην πάρεις βάρος

Νόστιμες και υγιεινές επιλογές για τα εορταστικά σου τραπέζια.

H εορταστική περίοδος συνοδεύεται από πολλά οικογενειακά/φιλικά τραπέζια. Γενικά όλες τείνουμε να τρώμε περισσότερο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αφού οι γευστικοί πειρασμοί βρίσκονται κυριολεκτικά παντού.

Υγιεινές και νόστιμες επιλογές για το εορταστικό τραπέζι

https://www.instagram.com/p/CXE_R3atn5w/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

1) Σούπες βελουτέ

via GIPHY

Είναι ιδανικές για τις κρύες ημέρες του και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά τους είναι πως δεν απαιτούν αρκετά υλικά ενώ φτιάχνονται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Δοκίμασε να φτιάξεις μανιταρόσουπα, κολοκυθόσουπα ή ντοματόσουπα ως πρώτο πιάτο.

2) Σαλάτες

Οι επιλογές είναι ειλικρινά αμέτρητες αφού μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμες σαλάτες που θα απολαύσεις ακόμη και σαν κυρίως γεύμα. Το αβοκάντο, το κοτόπουλο, τα άπαχα τυριά, o τόνος και οι ξηροί καρποί είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα συστατικά που αξίζει να εντάξεις στις συνταγές σου.

Σαλάτα με φακές, πλιγούρι και λαχανικά

Yλικά: 75 γρ. πλιγούρι
75 γρ. φακές
2 σκ. σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ντομάτες
2 πιπεριές κόκκινες
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα
1/4 ματσάκι άνηθο
150 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. μελάσα
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. σουμάκ

Εκτέλεση: Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με βραστό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το μπολ, σουρώνουμε το πλιγούρι, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. Βάζουμε τις φακές, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης σε μια κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό τις φακές και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 20-25 λεπτά και αφαιρούμε με μια κουτάλα τυχόν αφρούς που μπορεί να δημιουργηθούν στην επιφάνεια του νερού.

Σουρώνουμε τις φακές και τις μεταφέρουμε στο μπολ με το πλιγούρι. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Χτυπάμε σε ένα δεύτερο μπολ με ένα σύρμα χειρός το ελαιόλαδο, τη μελάσα, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το κουτάλι. Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, ανακατεύουμε με το κουτάλι, και σερβίρουμε.

3) Γαριδομακαρονάδα

Αν είσαι pasta lover αντί για παχυντικά σουφλέ, δοκίμασε να φτιάξεις μια γαριδομακαρονάδα με μακαρόνια ολικής άλεσης. Οι γαρίδες είναι εξαιρετικά νόστιμες και περιέχουν μόλις 100 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

4) Κοτόπουλο γεμιστό στον φούρνο

https://www.instagram.com/p/CTl6DAAAqJB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αν δεν σου αρέσει η γαλοπούλα και ταυτόχρονα θέλεις να γλιτώσεις θερμίδες, το κοτόπουλο είναι η λύση. Φτιάξε την κλασική γέμιση και τοποθέτησέ την μέσα στο κοτόπουλο. Ψήσε στον φούρνο μαζί με γλυκοπατάτες. Τα 100 γραμμάρια κοτόπουλο θα σου χαρίσουν 239 θερμίδες ενώ οι γλυκοπατάτες μόλις 85 θερμίδες.

5) Σπιτικές πίτες

Οι πίτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας και αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για τα εορταστικά σου τραπέζια. Φτιάξε μανιταρόπιτα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα ή ό,τι άλλο σου αρέσει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σπιτικό φύλλο. Επίλεξε αλεύρι ολικής άλεσης για να κάνεις ακόμη πιο υγιεινή την πίτα σου.



Πηγή κεντρικής: pexels.com

diatrofi1

Διατροφή express για να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς ενοχές



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρήκαμε πώς θα χάσεις 2 ολόκληρα κιλά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα

6 γλυκές επιλογές που δεν παχαίνουν