Όχι μόνο τηγανητά και λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα: Οι εναλλακτικές light λιχουδιές

Πατούλια Κατερίνα
Όχι μόνο τηγανητά και λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα: Οι εναλλακτικές light λιχουδιές

Ταραμοσαλάτα και λαγάνα: Πόσες θερμίδες και πόσα θρεπιτκά στοιχεία θα πάρεις;

Καθαρά Δευτέρα. Αν έχεις αυτή την ημέρα στο μυαλό σου, σαν ημέρα με τηγανιτά και μπόλικες θερμίδες, η ειδικός Δήμητρα Γλυνού, σου δίνει τις εναλλακτικές για να συνεχίσεις τη διατροφή σου και σήμερα.

Είσαι από αυτούς που ψηφίζουν λαγάνα και ταραμοσαλάτα ή μήπως σου αρκούν οι θαλασσινοί μεζέδες;

1. Ταραμοσαλάτα: Ο ταραμάς η αλλιώς αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αλλά περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως, βιταμίνη D και βιταμίνη Α, μαγνήσιο και φώσφορο και ψευδάργυρο. Για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας χρησιμοποιείται ψωμί ή πατάτα, λεμόνι και ελαιόλαδο, προσδίδοντας στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη C και ω3 λιπαρά οξέα αντίστοιχα, κάνοντας το τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Μην ξεχνάς όμως, πως η ταραμοσαλάτα έχει αρκετές θερμίδες (50-70kcal ανά κουταλιά). Προτίμησε άσπρη ταραμοσαλάτα, χωρίς χρωστικές.

2. Λαγάνα: Είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαρά Δευτέρας. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια φέτα 30γρ. προσδίδει στον οργανισμό 80kcal κι αν την κάνεις πολύσπορη ή καλαμποκιού, θα κερδίσεις σε γεύση.

3. Χαλβάς: Μιλάμε για ένα τρόφιμο πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία δρουν ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς ενώ ταυτόχρονα περιέχει υψηλά ποσοστά νιασίνης και θειαμίνης, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον, είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνης Ε και σεληνίου.

4. Θαλασσινά:Τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ειδικότερα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πηγές πολλών βιταμινών, όπως Α,D,E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο. Προτίμησε να τα καταναλώσεις ψημένα στη σχάρα ή στην κατσαρόλα κι όχι στο τηγάνι.

5. Όσπρια: Μια ομάδα τροφίμων με πλήθος ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό. Περιέχουν πρωτεΪνη υψηλής βιολογικής αξίας. Προσφέρουν στον σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ασβέστιο. Αποδίδουν λίγες θερμίδες (100kcal/100gr).

Καλή Σαρακοστή!

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν το τσάι σου ανθυγιεινό