Αυτές είναι οι μυρωδιές που αρέσουν σε όλο τον κόσμο (χωρίς εξαιρέσεις)

Αυτές είναι οι μυρωδιές που αρέσουν σε όλο τον κόσμο (χωρίς εξαιρέσεις)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες μυρωδιές αρέσουν περισσότερο από κάποιες άλλες, ανεξάρτητα από την πολιτιστική πεποίθηση των ανθρώπων.

Μπορεί να θεωρούμε πως οι μυρωδιές που αρέσουν σε κάθε άνθρωπο ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα και τον τρόπο που ζουν, εντούτοις μια νέα έρευνα διαπίστωσε πως υπάρχουν κάποιες σταθερές πάνω στις οποίες όλοι μας βαδίζουμε.

Ναι, τα γούστα είναι υποκειμενικά όμως -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το τι μυρωδιές μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν καθορίζεται πρωτίστως από τη δομή του συγκεκριμένου μορίου οσμής. Μια συλλογική μελέτη στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska, στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι οι άνθρωποι μοιράζονται τις προτιμήσεις της μυρωδιάς ανεξάρτητα από το πολιτισμικό υπόβαθρο.

Τέρμα οι δυσάρεστες οσμές! 6 hacks για να μοσχοβολά κάθε γωνιά του σπιτιού σου

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology. «Θέλαμε να εξετάσουμε εάν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την ίδια αντίληψη της όσφρησης και αν τους αρέσουν τα ίδια είδη οσμής ή αν αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται πολιτισμικά», λέει ο Artin Arshamian, ερευνητής στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Karolinska. «Παραδοσιακά θεωρείται πολιτιστικό, αλλά μπορούμε να δείξουμε ότι ο πολιτισμός έχει πολύ μικρή σχέση με αυτό».

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η δομή του μορίου της οσμής καθορίζει εάν μια μυρωδιά θεωρείται ευχάριστη ή όχι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες μυρωδιές άρεσαν περισσότερο από άλλες, ανεξάρτητα από την πολιτιστική πεποίθηση των συμμετεχόντων.

«Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο κατατάσσουν τις διαφορετικές μυρωδιές με παρόμοιο τρόπο από όπου κι αν προέρχονται, αλλά οι προτιμήσεις για τις οσμές έχουν ένα προσωπικό – αν και όχι πολιτισμικό – συστατικό», λέει ο Δρ Arshamian.

Η μελέτη

Η μελέτη κατέστη δυνατή μέσω ενός διεθνούς δικτύου ερευνητών που συνεργάστηκαν σε έναν μοναδικό συνδυασμό πειραματικών μεθόδων. Το δίκτυο περιλάμβανε ερευνητές από το Karolinska Institutet, το Πανεπιστήμιο Lund και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College του Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο), το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Monell Chemical Senses Center και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ντε Κίτο (Εκουαδόρ), Πανεπιστήμιο Μελβούρνης (Αυστραλία) και Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Πολλοί από τους ερευνητές εργάζονται με αυτόχθονες πληθυσμούς. Για αυτήν την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 9 κοινότητες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τρόπους ζωής: 4 ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και 5 ομάδες με διαφορετικές μορφές γεωργίας και ψαρέματος. Μερικές από αυτές τις ομάδες έχουν πολύ μικρή επαφή με δυτικά τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης.

Διαφορετικό περιβάλλον, διαφορετικές οσμές

Myrvdies1.jpg

«Δεδομένου ότι αυτές οι ομάδες ζουν σε τόσο ανόμοια σε οσμές περιβάλλοντα , όπως τροπικό δάσος, ακτή, βουνό και πόλη, καταγράφουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους "εμπειριών οσμών"», λέει ο Δρ Arshamian. Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 235 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να ταξινομήσουν τις μυρωδιές σε μια κλίμακα από ευχάριστες έως δυσάρεστες. Τα αποτελέσματα δείχνουν διακύμανση μεταξύ των ατόμων σε κάθε ομάδα. Οι ερευνητές δείχνουν ότι η διακύμανση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη μοριακή δομή (41%) και από την προσωπική προτίμηση (54%). «Η προσωπική προτίμηση μπορεί να οφείλεται στη μάθηση, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της γενετικής μας σύνθεσης», λέει ο Δρ Arshamian.

Η βανίλια θεωρήθηκε η πιο ευχάριστη μυρωδιά

Οι μυρωδιές που κλήθηκαν να κατατάξουν οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν τη βανίλια, η οποία μύριζε καλύτερα και μετά ακολουθούσε ο βουτυρικός αιθυλεστέρας, που μυρίζει σαν ροδάκινο. Η μυρωδιά που οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούσαν λιγότερο ευχάριστη ήταν το ισοβαλερικό οξύ, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, όπως το τυρί, το γάλα σόγιας και ο χυμός μήλου, αλλά και στον ιδρώτα των ποδιών. Σύμφωνα με τον Δρ Arshamian, ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι θεωρούν ορισμένες μυρωδιές πιο ευχάριστες από άλλες ανεξάρτητα από τον πολιτισμό είναι ότι τέτοιες μυρωδιές αύξησαν τις πιθανότητες επιβίωσης κατά την ανθρώπινη εξέλιξη. «Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια καθολική αντίληψη οσμής που καθοδηγείται από τη μοριακή δομή και αυτό εξηγεί γιατί μας αρέσει ή αντιπαθούμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά», συνεχίζει ο Δρ Arshamian. «Το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, συνδέοντας αυτή τη γνώση με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν μυρίζουμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά».