Weekly menu: Έξι must τρόφιμα που αξίζει να βρίσκονται πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο σου

Weekly menu: Έξι must τρόφιμα που αξίζει να βρίσκονται πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο σου

Μία σωστά «εξοπλισμένη» κουζίνα, αποτελεί «σύμμαχο» της καλής υγείας, μιας και μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τα έτοιμα γεύματα και τα ανθυγιεινά σνακ.

Η αλήθεια είναι πως η διατροφή που ακολουθούμε, έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ευεξία μας, αφού μας παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη, δηλαδή τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες και τις απαραίτητες φυτικές ίνες για τη «θωράκιση» του οργανισμού μας.

Πολλοί, λοιπόν, θεωρούν πως εκτός από αρκετό χρόνο, η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος απαιτεί και εξεζητημένα υλικά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, αφού μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας, αρκεί για να βρούμε σήμερα τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά -όπως φυτικές ίνες- και μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις των πιο νόστιμων και healthy γευμάτων. Και το σίγουρο είναι ότι μία σωστά «εξοπλισμένη» κουζίνα, αποτελεί «σύμμαχο» της καλής υγείας, μιας και μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τα έτοιμα γεύματα και τα ανθυγιεινά σνακ.

Με λίγα λόγια, το «μυστικό» της επιτυχίας για ένα υγιεινό, νόστιμο και ισορροπημένο weeklymenu βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο σου. Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να βάλεις λίγη φαντασία και να εμπλουτίσεις τα σνακ και τα γεύματά σου με τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα και συστατικά. Το ποια είναι αυτά, θα το ανακαλύψεις αμέσως!

1. Οι γλυκοπατάτες και τα υγιεινά συστατικά που προσφέρουν

Μπορεί να μην το γνώριζες όμως, οι γλυκοπατάτες παρέχουν άφθονη βιταμίνη Α και είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μάλιστα, είναι πολύ γευστικές, ενώ δίνουν ελάχιστες θερμίδες. Για την ακρίβεια, μία μέτρια γλυκοπατάτα δίνει περίπου 180 θερμίδες, ενώ προσφέρει στον οργανισμό αρκετά συστατικά για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

2. Ο τόνος που πηγαίνει παντού και θα σου «λύσει» τα χέρια

Ο τόνος είναι αγαπημένο συστατικό για πολλούς διατροφολόγους και όχι άδικα, μιας και μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό για πολλές και διαφορετικές συνταγές. Μπορεί να είναι κάπως παρεξηγημένος στο μυαλό μας στην μορφή της κονσέρβας, ακριβώς επειδή είναι μακράς διαρκείας, ωστόσο, αξίζει μία θέση στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Γιατί; Διότι μπορεί να συμπληρώσει εύκολα μία γρήγορη σαλάτα, μία μακαρονάδα ή να αποτελέσει ακόμη και το συνοδευτικό των αγαπημένων σου φρυγανιών ολικής άλεσης.

3. Οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ για ενέργεια

Οι ξηροί καρποί παρέχουν στον οργανισμό καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μία σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, ενώ την ίδια ώρα σου προσφέρουν εύκολα και γρήγορα την ενέργεια που χρειάζεσαι. Αποτελούν συνεπώς (στην ανάλατη μορφή τους) ένα ιδανικό, υγιεινό σνακ, ενώ μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με σαλάτες και φυσικά, με το γιαούρτι σου. Τι θα έλεγες να έβαζες πάνω στην τραγανή σου φρυγανιά λίγο γιαούρτι, μερικούς ξηρούς καρπούς και λίγα κομμάτια από φρούτα για ενέργεια και γεύση στη στιγμή;

4. Βάλε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητά σου

Το πράσινο τσάι είναι βασικό προϊόν στην Ασία εδώ και αιώνες και αξίζει να το εντάξεις στο μενού σου, διότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σου και σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση. Λίγο πράσινο τσάι στην κουζίνα σου, λοιπόν, είναι must για να συνοδεύεις τα τραγανά και healthy σνακ σου κάθε απόγευμα.

5. Ανακάλυψε τα ευεργετικά οφέλη του σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένα πραγματικό superfood -ακόμη πολύ πριν δημιουργηθεί ο γνωστός σε όλους μας πλέον όρος. Γιατί; Διότι περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου. Βάλτο στη διατροφή σου και δεν θα χάσεις.

6. Τα αβγά είναι η εύκολη και «έξυπνη» λύση που έψαχνες

Είναι αλήθεια πως δεν θα σου πάρει πάνω από 10 λεπτά για να βράσεις ένα τέλειο αβγό ή να φτιάξεις μια gourmet ομελέτα. Και τα δύο αποτελούν ένα ιδανικό, πλήρες και παράλληλα light βραδινό, πρωϊνό ή μεσημεριανό γεύμα, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί άρτια με τις αγαπημένες σου τραγανές φρυγανιές και κάποιο φρέσκο λαχανικό.

Τα ντουλάπια της κουζίνας σου είναι γεμάτα με υλικά που προσθέτουν νοστιμιά σε κάθε σου γεύμα. Είναι σημαντικό όμως, να περιέχουν και τρόφιμα τα οποία θα μετατρέπονται καθημερινά στις βάσεις για τις πιο υγιεινές συνταγές και τα πιο wellness σνακ, δηλαδή τρόφιμα που αποτελούν πηγές ευεργετικών συστατικών!