Tips για να μην «ξεφεύγεις» από την υγιεινή σου διατροφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Tips για να μην «ξεφεύγεις» από την υγιεινή σου διατροφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Στη λίστα που ετοιμάσαμε για εσένα, θα βρεις μερικές απλές συμβουλές, που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες φέτος το καλοκαίρι!

Την περίοδο που διανύουμε, θέλεις και προσπαθείς να φροντίζεις λίγο περισσότερο τη διατροφή και την ευεξία σου. Και ενώ τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας καταφέρνεις να μένεις πιστή στο wellness μενού που έχεις διαμορφώσει, έρχεται το Σαββατοκύριακο για να σε βγάλει εκτός προγράμματος.

Από τη μία πλευρά οι προτάσεις των φίλων σου για εξόδους και γαστρονομικά ραντεβού στην πόλη και από την άλλη πλευρά, οι συναντήσεις για brunch και οι αποδράσεις σε παραλίες και παραθαλάσσιους προορισμούς, τώρα που το καλοκαίρι είναι και επισήμως εδώ.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να μην «ξεφεύγεις» από την υγιεινή διατροφή που ακολουθείς κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων; Στη λίστα που ετοιμάσαμε για εσένα, θα βρεις μερικές απλές συμβουλές, που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες φέτος το καλοκαίρι!

#1 Ετοίμασε ένα θρεπτικό πρωινό, αμέσως μόλις ξυπνήσεις

Μήπως τα Σαββατοκύριακα ξεχνάς το πρωινό γεύμα και συνήθως ξυπνάς αργά και περνάς κατευθείαν στο μεσημεριανό; Ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Δοκίμασε να σηκώνεσαι λίγο πιο νωρίς για να ετοιμάζεις ένα χορταστικό πρωινό, που θα σε κρατά χορτάτη για αρκετές ώρες και θα περιορίζει το αίσθημα της πείνας σου, όταν θα δίνεις ραντεβού σε κάποιο εστιατόριο της πόλης ή σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι με την παρέα.

NT_Tips-gia-na-mhn-3efeygeis_Wasa_Queen.gr_comments_OK_FINAL_html_27cb0c065dac363c.jpg

Όσο για το τι μπορείς να φας το πρωί, για να περιορίσεις το αίσθημα της πείνας και να χορτάσεις, δοκίμασε να συνδυάσεις σε ένα γεύμα τις φυτικές ίνες με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, μπορείς να απλώσεις σε δύο τραγανές φρυγανιές Wasa Ολικής Άλεσης από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, λίγο τυρί cottage ή φέτες από αβγό και λίγη κρέμα από αβοκάντο, που θα έχεις λιώσει απλώς με ένα πιρούνι. Εναλλακτικά, για κάτι γλυκό μπορείς να προσθέσεις στη φρυγανιά σου ταχίνι, λίγο μέλι και λεπτές φέτες από μπανάνα.

NT_Tips-gia-na-mhn-3efeygeis_Wasa_Queen.gr_comments_OK_FINAL_html_644b9762f984f954.jpg

#2 Προσπάθησε να πίνεις περισσότερο νερό και λιγότερο αλκοόλ

Μπορεί τις καθημερινές στο γραφείο να έχεις πάντα ένα μπουκάλι δίπλα σου για να μην ξεχνάς να πίνεις το νερό σου όμως, τα Σαββατοκύριακα που το πρόγραμμά σου είναι κάπως απρόβλεπτο, καταλήγεις συχνά να αμελείς την ενυδάτωσή σου. Και αν αναλογιστείς πως κάποιες φορές, ο εγκέφαλός μας μπερδεύει την πείνα με τη δίψα, δηλαδή ενώ αυτό που έχει ανάγκη είναι νερό, εμείς νομίζουμε ότι πεινάμε και έτσι τρώμε χωρίς λόγο, τότε αντιλαμβάνεσαι τη σημασία της καθημερινής και επαρκούς σου ενυδάτωσης. Το ίδιο περίπου συμβαίνει αν έχεις πιει πολύ αλκοόλ, δηλαδή μπορεί να πιστεύεις ότι πεινάς (και έτσι να καταφεύγεις σε πρόχειρες, μεταμεσονύχτιες foodie λύσεις), αλλά στην πραγματικότητα να διψάς.

#3 Βάλε τα κατάλληλα σνακ στο backpack και την τσάντα θαλάσσης σου

Μπορεί το επόμενο Σαββατοκύριακο να βρεθείς σε κάποιο νησί των Κυκλάδων και του Σαρωνικού. Μπορεί όμως, να περάσεις απλώς μία ολόκληρη μέρα σε μία παραλία της Αττικής ή να βρεθείς με την παρέα σε κάποιο άλσος ή σε ένα πάρκο της πόλης για χαλάρωση δίπλα στη φύση. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η φύση και δη η θάλασσα «ανοίγουν» την όρεξη -ειδικότερα αν είσαι και πολύ δραστήρια- δεν θέλεις η στιγμή της λιγούρας ή της έντονης πείνας να σε βρουν χωρίς κάποια υγιεινή διατροφική επιλογή στη διάθεσή σου.

Ακόμη και αν μετά το κολύμπι ή το περπάτημα έχετε δώσει ραντεβού με την παρέα σε κάποιο ταβερνάκι, φρόντισε να μην πας πεινασμένη. Με λίγα λόγια, «εξόπλισε» το backpack ή την τσάντα θαλασσής σου με περισσότερο ελαφριά και ωφέλιμα σνακ: Από μία μπανάνα μέχρι ένα ροδάκινο και τραγανές φρυγανιές σίκαλης, όπως τις Wasa Original, που αποτελούν ιδανικές επιλογές για ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ, ακόμη και σκέτες, ενώ παρασκευάζονται με λίγα και απλά συστατικά, δηλαδή αλάτι, νερό, μαγιά και αλεύρι σίκαλης.

NT_Tips-gia-na-mhn-3efeygeis_Wasa_Queen.gr_comments_OK_FINAL_html_6a6646fa0580311d.jpg

#4 Προσπάθησε να επενδύσεις στο mindful eating και να τρως πιο αργά

Η αλήθεια είναι πως η υγιεινή διατροφή δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να στερείσαι τις αγαπημένες σου γεύσεις, ούτε και να καταφεύγεις σε ακραίες δίαιτες, για να προσέχεις την ευεξία και τη σιλουέτα σου. Αυτό που αξίζει να κάνεις όμως, είναι να τρως περισσότερο συνειδητά. Τι σημαίνει αυτό; Να τρως πιο αργά, να απολαμβάνεις και να αφήνεις τον εγκέφαλο, το σώμα και τον ουρανίσκο σου, να επεξεργάζονται τα σήματα και τα διατροφικά στοιχεία που γεύεσαι.

Την επόμενη φορά που θα δεις ένα τεράστιο γεύμα στο εστιατόριο ή θα έρθει ένα μεγάλο γλυκό για επιδόρπιο, αντί να το φας πολύ γρήγορα και χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορείς να το απολαύσεις πιο αργά και πιο συνειδητά. Κάνε μία δοκιμή και θα δεις ότι μπορεί να σε χορτάσει και να σε καλύψει γευστικά ακόμη και η μισή ποσότητα!

#5 Προτίμησε το brunch στο μπαλκόνι και από τα χεράκια σου

Τα ραντεβού για brunch έχουν αναδειχθεί σε μία foodie μόδα στις μέρες μας. Μπορούν όμως πολύ εύκολα να σε κάνουν να καταλήγεις κάθε Σαββατοκύριακο σε όχι και τόσο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Αν μετά το πρωινό της Κυριακής σου, λοιπόν, θέλεις να απολαύσεις και brunch, είναι καλύτερο να προσκαλέσεις την παρέα στο μπαλκόνι σου, για ένα σπιτικό και πιο healthy μενού.

Μερικά αβγά ποσέ, μία χειροποίητη κρέμα αβοκάντο, λίγο τυρί cottage, λίγο αγγούρι, μερικά ντοματίνια και λίγος καπνιστός σολομός πάνω σε μερικές λεπτές φρυγανιές σίκαλης Wasa Delikatess που είναι 100% ολικής άλεσης, αρκούν για να ετοιμάσεις εύκολα και οικονομικά ένα θρεπτικό και γευστικό brunch.

NT_Tips-gia-na-mhn-3efeygeis_Wasa_Queen.gr_comments_OK_FINAL_html_c6ef5b31eecfea84.jpg

#6 Δοκίμασε να «τσεκάρεις» το μενού των εστιατορίων πριν την επίσκεψή σου

Τέλος, επειδή το πρόγραμμα των Σαββατοκύριακών σου μπορεί να περιλαμβάνει συχνά επισκέψεις σε εστιατόρια και ταβερνάκια, δοκίμασε στο εξής να «τσεκάρεις» το μενού τους προτού τα επισκεφτείς. Έτσι, θα γνωρίζεις εκ των προτέρων τις υγιεινές επιλογές που μπορεί να διαθέτουν και να οργανώνεις το μενού σου, χωρίς να παρασύρεσαι απολύτως από τις προτιμήσεις της παρέας. Εναλλακτικά, αν δεν σε καλύπτει το μέρος που έχουν επιλέξει οι φίλοι σου, μπορείς να τους προτείνεις ένα άλλο, που θα περιλαμβάνει και προτάσεις που ταιριάζουν με τη διατροφή που ακολουθείς.

Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή που ακολουθείς, μερικές cheat days δεν θα σε βλάψουν. Το ζήτημα είναι να μην συμβαίνουν πιο συχνά από όσο θέλεις. Δοκίμασε να ακολουθείς, λοιπόν, τα παραπάνω tips κατά τη διάρκεια των επόμενων καλοκαιρινών Σαββατοκύριακων και θα δεις πως θα έχεις περισσότερο τον έλεγχο της διατροφής σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, να θυμάσαι πως υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει στερήσεις. Αντιθέτως, σημαίνει απόλαυση, ευεξία και φροντίδα, κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε ώρα της εβδομάδας!