Ηappy eating: H Κλειώ Δημητριάδου προτείνει τροφές που κάνουν καλό, στην υγεία αλλά και στη διάθεση

Πατούλια Κατερίνα
Ηappy eating: H Κλειώ Δημητριάδου προτείνει τροφές που κάνουν καλό, στην υγεία αλλά και στη διάθεση

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις την γευστική προτίμηση με τον σεβασμό προς το σώμα και την υγεία σου;

Μία πολύ μεγάλη πρόκληση, ακολουθώντας και το ρεύμα της intuitive διατροφής, που στο τέλος της ημέρας θέλουμε να έχουμε υπερβεί. Σίγουρα η κάθε μέρα δεν είναι ίδια και σίγουρα το συναισθηματικό φαγητό, όπως και το ηδονικό φαγητό περιπλέκουν τα πράγματα.

Το συναισθηματικό φαγητό, δεν το καταδικάζουμε και το αφήνουμε να κάνει τη δουλειά του εκεί όπου το χρειαζόμαστε (αρχίζουμε να επεμβαίνουμε όταν αποτελεί την μόνιμη μας απόκριση σε οτιδήποτε δυσάρεστο συμβαίνει).

https://www.instagram.com/p/CFjn2Lglp2U

Το φαγητό από την άλλη, είναι απόλαυση και θα παραμείνει ό,τι και να κάνουμε. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πτυχή του και είναι σημαντικό να το απολαμβάνουμε. Και πώς θα ακούσω πραγματικά το σώμα μου και δεν θα τρώω μόνο ψυχαναγκαστικά απόλυτα υγιεινά ή μόνο γευστικά – junk food.

Το κλειδί είναι η επιείκεια και η επαφή με το σώμα μας.

Μπορούμε να θρέψουμε τον οργανισμό μας και να ικανοποιήσουμε ταυτόχρονα τον ουρανίσκο μας. Ο κανόνας 80 – 20 είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

80 τοις 100 υγιεινά και 20 τοις 100 εκτός πλαισίου/ αυθόρμητα. Αν μπορέσουμε να ξαναμπούμε χωρίς ενοχές στο ρυθμό μας, τότε όλη αυτή η διαδικασία θα έχει διάρκεια στο χρόνο και θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας

https://www.instagram.com/p/CahDOakroXg

«Μετά από πολλά χρόνια στο επάγγελμα της διατροφής, σκέφτομαι πως η διατροφή μας πρέπει να έχει χρώμα γκρι. Το γκρι που πάει με όλα, όχι το γκρι το βαρετό.
Ένα γκρι μεταξύ άσπρου και μαύρου για να υπαρχει ισορροπία. Κινούμαστε στην παλέτα του γκρι για να είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς! Το έχουμε ξαναπεί δεν υπάρχει όλα ή τίποτα. Δεν υπαρχει το κάνω τα πάντα στην εντέλεια/ μετράω γραμμάρια/ θερμίδες ή ούτε το ειμαι εκτός προγράμματος και να ξεχνάω όλες τις καλές μου συνήθειες και δεν πίνω ούτε νερό. Μας εύχομαι ένα λαμπερό γκρι με επιείκεια και αγάπη προς το εαυτό μας, ένα γκρι που να έχει διάρκεια και να μας θρέφει», τονίζει η ειδικός.

Η διατροφή της ευτυχίας:

Σε μια περίοδο δύσκολη, μια λύση είναι να εφοδιαστούμε με τρόφιμα που βοηθούν την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας, δηλαδή της σεροτονίνης της ντοπαμίνης και των ενδορφινών. Το παρακάτω ενδεικτικό διατροφολόγιο, είναι «η συνταγή της ευτυχίας»

Πρωινό:

1 ποτήρι γάλα με βρώμη, ψιλοκομμένη μπανάνα, και ξηρούς καρπούς

Δεκατιανό:

Καφές ή πράσινο τσάι ή κακάο

1 μήλο

Λίγη μαύρη σοκολάτα

Μεσημεριανό:

Κάποιο λιπαρό ψάρι (πχ. σολωμός ή σαρδέλλες) ή κοτόπουλο ψητό

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο

Ρύζι (κατά προτίμηση καστανό)

Απογευματινό:

Γιαούρτι με μούρα

Βραδινό:

Ομελέτα με λαχανικά ή σαλάτα με φέτες γαλοπούλας ή κάποιο σάντουιτς με κοτόπουλο

Περισσότερο αναλυτικά:

Το γάλα, η βρώμη, η μπανάνα, η σοκολάτα και ειδικά η μαύρη, τα πουλερικά, το ρύζι και το γιαούρτι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο προωθεί την παραγωγή σεροτονίνης.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν τυροσίνη η οποία οδηγεί στο σχηματισμό της ντοπαμίνης και οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Β5, η έλλειψη της οποίας έχει βρεθεί πως σχετίζεται με στρες και άσχημη διάθεση.

Ο καφές, το πράσινο τσάι και το κακάο περιέχουν καφεΐνη η οποία μας προσφέρει γρήγορη τόνωση και εγρήγορση.

Τα μήλα, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου και εμποδίζουν την εμφάνιση κατάθλιψης.

Τα λιπαρά ψάρια, χάρη στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που περιέχουν, συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο σολωμός είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για τη διάθεση, λόγω της βιταμίνης Β12, που σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης και την περιεκτικότητα σε DHA και ΕΡΑ, κάποιων λιπαρών οξέων που μειώνουν το στρες

Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι αντικαταθλιπτικό

Το αβοκάντο οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης και των ενδορφινών λόγω των λιπαρών οξέων του

Τα μούρα βοηθούν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Τα αυγά είναι φυσικά αντικαταθλιπτικά χάρη στη βιταμίνη D και τη Β12, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση της σεροτονίνης.