Mindful eating (ή αλλιώς, ενσυνείδητη διατροφή)

Mindful eating (ή αλλιώς, ενσυνείδητη διατροφή)

Μήπως είναι η λύση για τους διατροφικούς στόχους του νέου έτους;

Άρθρο του Γιάννη Χρυσού, κλινικού διαιτολόγου, Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

  • Οι έρευνες δείχνουν ότι το 89% των ανθρώπων που θέτουν στόχους για τη νέα χρoνιά δεν καταφέρνουν να τους πετύχουν.
  • Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας, ο μέσος Αμερικανός αφιερώνει 2,5 ώρες ημερησίως τρώγοντας και, τουλάχιστον τις μισές από αυτές, κάνει παράλληλα κάτι άλλο.
  • Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μία τεχνική που σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις τον έλεγχο των διατροφικών σου συνηθειών. Σύμφωνα με έρευνες, προάγει την απώλεια βάρους, μειώνει τα επεισόδια υπερφαγίας και σε βοηθάει να νιώσεις καλύτερα.

Το να αναγνωρίζεις τα προβλήματα και να θέτεις στόχους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία. Όμως, η εξαναγκαστική σύνδεση ενός στόχου με ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο, δεν βοηθά πάντα στην προσπάθεια επίτευξής του. Θυμηθείτε το πιο συνηθισμένο παράδειγμα, την έναρξη της δίαιτας από Δευτέρα. Το άτομο, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως δεν είναι αρκετά κινητοποιημένο. Ψάχνει, έτσι, για «γραμμές εκκίνησης» χωρίς να είναι προετοιμασμένο για τον αγώνα που πρέπει να δώσει.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να περάσει από μία ελεύθερη διατροφή σε ένα πλαίσιο έντονου διατροφικού περιορισμού, το άτομο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Και το χειρότερο, μετά από κάθε αποτυχία, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση ακολουθούν κι αυτές πτωτική πορεία. Για να είναι βιώσιμη μία τέτοια προσπάθεια, η λύση ακούει στο όνομα «ενσυνείδηση».

Ενσυνείδηση σημαίνει εστίαση στο παρόν και ταυτόχρονη αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων, των σκέψεων και των αισθήσεων. Η έννοια της ενσυνείδησης έχει εφαρμογή και στη διατροφή. Οι οδηγίες της περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές κατευθύνσεις σωστής διατροφής, χωρίς όμως παράλληλα να λείπει και η δυνατότητα κατανάλωσης ενός cheeseburger με πατάτες τηγανιτές. Σύμφωνα με την ενσυνείδητη διατροφή, όταν κάποιος δίνει προσοχή σε αυτό που τρώει, φαίνεται ότι σταδιακά περιορίζει τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνει έμφαση σε όλη τη διαδικασία – την επιλογή, την αγορά, την προετοιμασία, το σερβίρισμα και την κατανάλωση.

Μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες 216 ανθρώπων, χωρισμένων σε 4 διαφορετικές ομάδες: φοιτητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αθλητές, άτομα που κάνουν yoga και υπέρβαρα άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έχουν μικρότερη γνώση των διατροφικών τους συνηθειών είναι άτομα με αυξημένο βάρος και περισσότερο αγχώδη.

Σε αρκετές μελέτες έχει επίσης αποδειχθεί ότι άτομα που εξασκούν τις βασικές αρχές ενσυνείδητης διατροφής, καταφέρνουν να περιορίσουν τα επεισόδια υπερφαγίας και να μειώσουν τις πιθανότητες αύξησης του βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Ένωση, η πρακτική της ενσυνείδητης διατροφής από άτομα με διαταραχή στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, οδηγεί στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και τις πιο σωστές επιλογές.

Βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής είναι:

  • Η αργή κατανάλωση κάθε γεύματος, χωρίς περισπασμούς
  • Η αναγνώριση της πραγματικής πείνας και η κατανάλωση τροφής μέχρι το σημείο του κορεσμού
  • Η σύνδεση όλων των αισθήσεων (χρώμα, οσμή, υφή, γεύση)
  • Η διαχείριση των τύψεων και του άγχους για το φαγητό
  • Η κατανάλωση τροφής για τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας
  • Η αναγνώριση της επίδρασης της λήψης τροφής στα συναισθήματα

Σχετικά με την επιλογή τροφίμων, δεν χρειάζεται να αποκλειστούν οι απολαύσεις, όπως λίγο κρασί, κάποιο γλυκό ή ένα πιο πλούσιο γεύμα παρέα με καλούς φίλους. Στόχος, όμως, για την καθημερινή διατροφή πρέπει να είναι η επιλογή πρωτογενών τροφίμων που θα ενισχύουν τη σωματική και ψυχική υγεία.

Προγραμματίστε, λοιπόν, την καθημερινή διατροφή σας συμπεριλαμβάνοντας λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα από όλες τις ομάδες, όπως:

  • δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης
  • φρούτα και λαχανικά
  • κοτόπουλο, ψάρι και αυγά
  • γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά
  • ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και, φυσικά, ταχίνι.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι. Διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου που θεωρείται ως το νέο super food καθώς έχει πολλαπλά οφέλη στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νόσων. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, αποτελεί ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, το οποίο σήμερα κυκλοφορεί σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και πρωταγωνιστεί σε πληθώρα συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.