Γιατί όταν κάνει κρύο λαχταράς μόνο παχυντικά φαγητά; Μια έρευνα απαντά υπεύθυνα

Γιατί όταν κάνει κρύο λαχταράς μόνο παχυντικά φαγητά; Μια έρευνα απαντά υπεύθυνα

Όσο η θερμοκρασία μειώνεται η όρεξή μας για φαγητό αυξάνεται και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.

Διανύουμε τις πιο κρύες ημέρες του έτους με την κακοκαιρία Μπάρμπαρα να έχει πλήξει πολλές περιοχές της χώρας και της Αττικής. Η θερμοκρασία είναι ολοένα και πιο χαμηλή καθημερινά με αποτέλεσμα να αναζητάμε ζεστά, χορταστικά και γευστικά πιάτα για την διατροφή μας.

Το comfort food (τρόφιμο που προσφέρει νοσταλγική ή συναισθηματική αξία σε κάποιον και μπορεί να χαρακτηρίζεται από την υψηλή θερμιδική του φύση, το υψηλό επίπεδο υδατανθράκων ή την απλή προετοιμασία του) συνδέεται άμεσα με το κρύο μιας και η όρεξή μας είναι εμφανώς αυξημένη.

Μήπως το κρύο είναι ο λόγος που πεινάμε συνέχεια;

Η Dr. Emma Laing, καθηγήτρια Διατροφής και Διευθύντρια Διαιτολογίας, μοιράστηκε τη γνώμη της για το θέμα στο online.uga.edu και ανέφερε: «Ο ψυχρότερος καιρός μπορεί να δημιουργήσει βιολογικές αλλαγές που μας κάνουν να θέλουμε να τρώμε περισσότερο. Όταν η θερμοκρασία πέφτει είναι φυσικό να θέλουμε τροφές που μας προσφέρουν ζεστασιά. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε τους χειμερινούς μήνες είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά από ό,τι θα καταναλώναμε συνήθως».

Και πρόσθεσε: «H αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πείνα ενώ οι ελάχιστες ώρες φωτός καθημερινά ενισχύουν την επιθυμία μας για διάφορα σνακ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένας μεγάλος παράγοντας στο πώς αποφασίζουμε να γεμίσουμε τα πιάτα μας. Οι χειμερινές διακοπές, τυχόν γιορτές και αθλητικές εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στο φαγητό επηρεάζουν άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες».

Όχι μόνο σούπα! 5 τροφές που θα σε ζεστάνουν στο κρύο

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ορμονικές διακυμάνσεις με τις εποχές και αλλαγές στην έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το επίπεδο άγχους, την όρεξη, την ικανότητα ύπνου και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λήθαργου. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις αλλαγές είναι πιθανό να λαχταρούν συχνά τροφές με ζάχαρη ή υψηλής θερμιδικής αξίας.

Η ειδικός τονίζει πως δεν είναι κακό να υποκύπτουμε σε μερικούς γευστικούς πειρασμούς εάν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, παραμένουμε ενυδατωμένες και ασκούμαστε.

Πηγή κεντρικής: pexels.com