Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στις κονσέρβες

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στις κονσέρβες

Πώς θα αποθηκεύσεις σωστά τις κονσέρβες ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτες με την πάροδο του χρόνου.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα βρίσκονται στα ντουλάπια κάθε νοικοκυριού αφού είναι οικονομικά, νόστιμα και εύχρηστα. Την περίοδο της Σαρακοστής αρκετές από εμάς τα επιλέγουν καθώς έχουν ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα και μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο που θα αφιερώναμε στο μαγείρεμα.

To no1 πλεονέκτημα της κονσέρβας είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής της η οποία μας επιτρέπει να τη καταναλώσουμε άφοβα αρκετούς μήνες μετά την αγορά της από τα ράφια του super market.

Oι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων μίλησαν στο marthastewart.com και εξήγησαν πόσο καιρό αντέχουν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και μοιράστηκαν τις καλύτερες μεθόδους αποθήκευσης για την πρόληψη της αλλοίωσης.

Τι σημαίνουν οι ημερομηνίες που βλέπεις στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα

«Μπορεί να υπάρχει ποικιλία ημερομηνιών και αριθμών στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που αγοράζονται από το κατάστημα, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας κατασκευής του προϊόντος, των πληροφοριών της μονάδας παραγωγής και του κωδικού παρτίδας και της ημερομηνίας «χρήση έως» ή «πώληση έως», εξηγεί ο Mitzi Baum, εκπαιδευτής ασφάλειας τροφίμων στο Michigan State University.

Οι ημερομηνίες «χρήση έως» και «πώληση έως» αναφέρονται συνήθως στην ποιότητα ή στην κορυφαία γεύση και φρεσκάδα του προϊόντος. Μετά από αυτή την ημερομηνία, ο κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το προϊόν του μπορεί να καταναλωθεί.

Γιατί πρέπει να τρως λουλούδια: Οι ευεργετικές ιδιότητες και οι καλύτερες επιλογές για την υγεία

Aν έχεις κλειστές κονσέρβες στο ντουλάπι σου μπορείς να τις φας ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης αρκεί η συσκευασία να είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή δεν έχει σκουριά, εξογκώματα, πρήξιμο, διαρροές και ζημιές όπως βαθουλώματα ή τρυπήματα.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς τα κονσερβοποιημένα προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος, καθώς η ζέστη και η υγρασία μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωσή τους. Μην τα αποθηκεύεις ποτέ κάτω από το νεροχύτη, πάνω από σόμπες ή σημεία με πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Πότε πρέπει να πετάξεις τις κονσέρβες

Αν διαπιστώσεις πως η συσκευασία έχει εξογκώματα, σοβαρά βαθουλώματα ή σκουριές καλό θα ήταν να την πετάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τις κονσέρβες που έχουν άσχημη οσμή ή αναβλύζουν υγρό όταν ανοίγουν.

Πηγή κεντρικής: pexels.com