Ιntuitive food: Πώς η ελληνική διατροφή μπορεί να γίνει το κλειδί σε μια no diet day και ζωή

Πατούλια Κατερίνα
Ιntuitive food: Πώς η ελληνική διατροφή μπορεί να γίνει το κλειδί σε μια no diet day και ζωή

Η ελληνική διατροφή είναι το κλειδί της διαισθητικής διατροφής (intuitive food) και η Άννα Μαρία Παπίρη, wellness editor και συγγραφέας του βιβλίου The Greek Diet Cure μας εξηγεί πώς θα κάνουμε πράξη μια no diet ζωή που θα κρατά το πνεύμα και το σώμα μας χορτάτο.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι κανένα πλάνο δίαιτας δεν είναι αρκετά επιτυχημένο ώστε κάποιος να μην ξαναπάρει πίσω το βάρος που έχασε, μακροπρόθεσμα. Η διαισθητική διατροφή ΔΕΝ είναι μία ακόμα καινούρια, πολλά υποσχόμενη δίαιτα, ούτε ένα ακόμη πλάνο διατροφής. Η διαισθητική διατροφή είναι μια φιλοσοφία υγείας που αφορά τη σύνδεση νου και σώματος, είναι μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που τρεφόμαστε και έχει μελετηθεί εκτενώς με περισσότερες από 90 επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια.

Η ελληνική διατροφή είναι το κλειδί της διαισθητικής διατροφής (intuitive food)

Η Ελληνική Διατροφή πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα πολιτιστικό προϊόν είναι ένα διαχρονικό αγαθό το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από την παράδοσή μας στο πέρασμα του χρόνου.

Ιστορικά οι ειδικοί διατροφολόγοι έχουν εντοπίσει σε διάφορους πολιτισμούς αλλά και χρονικές περιόδους, τις δυσάρεστες επιπτώσεις της ελλιπούς διατροφής και την σχέση της με την υγεία του πληθυσμού. Έχει πλέον αποδειχθεί και επιστημονικά ότι η διατροφή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνολική υγεία και ευεξία μας.

Όταν όμως αναφερόμαστε στην Ελληνική Διατροφή δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις τροφές και την υπεραξία τους αλλά σε ένα ευρύτερο μοντέλο ευζωίας το οποίο περιλαμβάνει την σωματική δραστηριότητα, τις καθημερινές συνήθειες, τον τρόπο ζωής, την διαχείριση των συναισθημάτων μας και την σύνδεση- την επαφή μας με την φύση. Ο σεβασμός για το σώμα μας και τις ανάγκες του, η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών βοηθούν πέρα από το να διατηρούμε σε ισορροπία το βάρος μας αλλά και στη καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέσα από αυτό το φάσμα της ευζωίας δημιουργούμε και μία αληθινή σύνδεση του σώματος και του νου.

«Η διαισθητική διατροφή είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και απαντάμε στα μηνύματα που μας δίνει με σκοπό την σωματική και πνευματική μας υγεία. Είναι μια σύνδεση με τις σωματικές μας ανάγκες και μια διαδικασία ανακάλυψης εαυτού, όχι ένα ακόμα διατροφικό πλάνο», τονίζει η Άννα Μαρία Παπίρη.

Ποιες τροφές θα μπορούσαμε να εντάξουμε με μεγαλύτερη συχνότητα στη διατροφή μας καθημερινά για να θρέφουμε το σώμα αλλά και το πνεύμα μας;

Το φαγητό πέρα από καύσιμο και την ευεργετική επίδραση δρα στην υγεία μας και είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την αγάπη και την φροντίδα στον εαυτό μας.

Η Ελληνική διατροφή είναι ευρέως αποδεχτή ως ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής, ευεξίας και μακροζωίας και διαφέρει από άλλα υγιεινά μοντέλα. Ο ακρογωνιαίος λίθος της είναι το ελαιόλαδο με την μορφή του έξτρα παρθένου που αποτελεί και βασική πηγή λήψης λιπαρών. Αυτή η διατροφή η οποία θρέφει το σώμα και την ψυχή μας περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση την πρόληψη φρούτων, πράσινων λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακά ολικής άλεσης (κυρίως βρώμη) σε ωμά ή μαγειρεμένα γεύματα. Συχνή κατανάλωση λαδερών και γαλακτοκομικών κυρίως με τη μορφή του γιαουρτιού.

Να είσαι χορτάτη και ευτυχισμένη ως τα βαθιά γεράματα. Πώς το φαινόμενο της Ικαρίας μπορεί να γίνει το κλειδί για μια φιλοσοφία ζωής χωρίς πείνα, χωρίς εξοντωτικές δίαιτες, χαρίζοντάς μας περισσότερα χρόνια ζωής.

Το μοντέλο της Ικαρίας αποτελεί μία επιστημονική αλλά και πολιτισμική κληρονομιά για όλους εμάς. Η ένταξή της στις Γαλάζιες Ζώνες δηλ στις περιοχές της γης με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αφορά επίσης το τρόπο ζωής στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, η καθημερινή δραστηριότητα, τα χαμηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και η ευτυχισμένη συζυγική ζωή είναι από τους βασικούς παράγοντες της μακροζωίας τους. Σε αυτά θα προσθέταμε ότι οι Ικαριώτες εκπέμπουν μια πληρότητα που δύσκολα συναντάς στη χώρα μας. Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, είναι ο εαυτός τους, ισορροπούν με τις παραδόσεις τους, το κλίμα και τις ανάγκες τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε τρόπους διατροφής, φιλοσοφίες θρέψης από το εξωτερικό. Μήπως η πληθώρα των ελληνικών τροφίμων και η γνώση που πρέπει να αποκτήσουμε πάνω σε αυτά πρέπει να γίνει το νέο διατροφικό trend;

«Προσωπικά δεν πιστεύω στην επίδραση των trend όταν έχουν να κάνουν με την ζωή μας. Τα trend ευτυχώς είναι ευχάριστα, διασκεδαστικά και παροδικά. Είμαι χρόνια οδοιπόρος σε ένα δρόμο που αναζητά την ευζωία και την ευτυχία. Στο νέο βιβλίο The Greek Diet Cure το οποίο δημιουργήσαμε με μία υπέροχη ομάδα ειδικών επιστημόνων προτείνουμε το ξεβόλεμα από τη θέση μας. Στόχος είναι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να την οδηγήσουμε με σεβασμό σε μονοπάτια γνώριμα με Ελληνικό DNA. Δεν ζούμε τυχαία την έκρηξη της υπεραξίας των Ελληνικών τροφίμων. Η Ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καλύπτει τις ανάγκες κάθε ηλικίας και έχει ως βασική της αρχή το τρίπτυχο: ισορροπία- μέτρο -ποικιλία. Αυτός είναι ο δρόμος της ευεξίας για κάθε έκφραση της ζωής», τονίζει η ειδικός.

Σε αυτό το ταξίδι προς την ευζωία πέρα από την διατροφή και την δραστηριότητα προτείνετε 2-3 τρόπους για να δημιουργήσουμε και θα διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες μέσα από τον Ελληνικό τρόπο ζωής;

«Η οικοδόμηση ενός κοινωνικού περιβάλλοντος το οποίο θα λειτουργήσει θετικά και θα στηρίξει την αλλαγή πλεύσης είναι σημαντική. Ζούμε σε μία χώρα φωτεινή ας βγούμε από τους τοίχους της ασφάλειάς μας και με φρέσκια ματιά να αναζητήσουμε νέες διασυνδέσεις και εμπειρίες σπάζοντας τη ρουτίνα. Να κερδίζουμε χρόνο απολαμβάνοντας αληθινά την κάθε στιγμή, ακόμη και αυτός ο καφές με τους φίλους είναι μία ευκαιρία κοινωνικοποίησης και χαλάρωσης. Να εξασφαλίζουμε χρόνο ξεκούρασης και καλού ύπνου. Επτά με εννιά ώρες ύπνου μειώνουν τα επίπεδα του στρες και συμβάλλουν παράλληλα στον έλεγχο του βάρους. Ας παραδειγματιστούμε από τους Ικαριώτες.

Να αγαπάμε τη διασκέδαση και να τη ζούμε σαν να είναι η τελευταία κάθε φορά. Να μην επιτρέπουμε σε κανένα να κάνει bullying στη χαρά της ψυχής μας και στους στόχους μας», συμπληρώνει η Άννα Μαρία Παπίρη.

Ευχαριστούμε την Άννα Μαρία Παπίρη. Η Άννα Μαρία Παπίρη, wellness editor με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ευεξίας, σε συνεργασία με μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών υγείας, δημιούργησε έναν οδηγό ελληνικής διατροφής για αρχάριους, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την KeyBooks

Η Ελλάδα είναι ένας διαχρονικός τουριστικός προορισμός, γνωστός για την ιστορία, τα όμορφα νησιά και τη ζεστή φιλοξενία της. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο ελληνικός τρόπος ζωής και διατροφής, εμπνευσμένος από αρχαίες παραδόσεις, έχει αποδειχθεί ότι είναι από τους πλέον υγιεινούς στον κόσμο.

Σε αυτό το βιβλίο, θα μάθεις:

  • Τι είναι η ελληνική διατροφή.
  • Την ιστορία των διατροφικών συνηθειών και της άσκησης από την αρχαία Αθήνα, τη Σπάρτη και τη Μινωική Κρήτη μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
  • Το φαινόμενο της Ικαρίας: Το ελληνικό νησί, μία από τις 5 Γαλάζιες Ζώνες του κόσμου, αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας.
  • Τις παραδοσιακές ελληνικές τροφές και τα εκπληκτικά οφέλη τους για την υγεία.
  • Ένα πρόγραμμα διατροφής 4 εβδομάδων, βασισμένο αποκλειστικά σε παραδοσιακές ελληνικές τροφές, για να σας κρατήσει σε φόρμα.
  • 30 εύκολες συνταγές, που συνοδεύονται από τη διατροφική τους ανάλυση, που θα χαρίσουν χρώμα και ζωτικότητα στην καθημερινότητά σας.
  • Ένα ελληνικό χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής 2 εβδομάδων, και 10 επιπλέον γευστικές χορτοφαγικές συνταγές.
  • Αποτοξίνωση αλά ελληνικά: 10 τροφές που αποτοξινώνουν και αναζωογονούν με φυσικό τρόπο το σώμα.
  • Τροφές που σας ανεβάζουν τη διάθεση και σας κάνουν πιο ευτυχισμένους.
  • Καλλισθενική γυμναστική: Ο συνδυασμός αρχαίας ελληνικής άσκησης και αερόβιας γυμναστικής εγγυάται δυνατό σώμα και πνευματική διαύγεια.


Αυτό το βιβλίο έχει στόχο να διαδώσει τα οφέλη της ελληνικής διατροφής διεθνώς και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να υιοθετήσετε την πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο, ως θεμέλιο για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή!

papiri.jpg

Η Άννα-Μαρία Παπίρη γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει σχέδιο και ζωγραφική στην Καλλιτεχνική και Βιοτεχνική Σχολή Κέρκυρας, καθώς και Γραφικές Tέχνες και Βιομηχανικό Σχέδιο στη Σχολή Βακαλό στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent το 2000, με πτυχίο στο Management, και συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας MBA το 2002.

Έχει εργαστεί πάνω από τριάντα χρόνια ως επαγγελματίας ομορφιάς και ευεξίας σε πολλά ελληνικά και διεθνή έντυπα, όπως τα Votre Beaute, Prevention, Mens Health και Womens Health.

Το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, Η Επανάσταση της Νεότητας. Το 2016 κυκλοφόρησε το Η Δίαιτα Αλλιώς…, μια λεπτομερή έρευνα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Η Άννα Μαρία έχει διατελέσει εκπρόσωπος στην Ελλάδα σημαντικών brands, όπως η Garnier (2014-2015) και η Nivea (2019). Συμμετέχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την αντιγήρανση, την ομορφιά και την ποιότητα ζωής. Σήμερα συνεργάζεται με την Boussias, τη μεγαλύτερη εταιρεία επιχειρηματικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, και είναι συνιδρύτρια του Wellness Project.