Αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας έχουν όσοι λατρεύουν τα πικάντικα φαγητά

Αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας έχουν όσοι λατρεύουν τα πικάντικα φαγητά

Έρευνα έδειξε τι χαρακτηρίζει όσους ζητούν την καψαϊκίνη στον οργανισμό τους.

Είσαι εκείνη που κάθε φορά που βγαίνεις για φαγητό με την παρέα σου ψάχνεις το πιο spicy πιάτο του εστιατορίου; Έχεις γεμίσει τον πάγκο της κουζίνας σου με συσκευασίες με καυτερή πάπρικα, διαφορετικά πιπέρια, μπούκοβο και άλλα πικάντικα μπαχαρικά, τα οποία λατρεύεις να χρησιμοποιείς στα φαγητά σου; Τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχεις ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά σου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Jen Nash, οι γευστικές επιλογές ενός ατόμου μπορούν να πουν πολλά για το τι είδους άνθρωπος είναι. Και η προτίμηση στα καυτερά φαγητά μαρτυρά κάτι πολύ συγκεκριμένο για τον χαρακτήρα.

Το φαγητό σου είναι πιο καυτερό από όσο πρέπει: Ιδού τι πρέπει να κάνεις

Τρως καυτερά φαγητά; Μάλλον ο οργανισμός σου ζητάει… τις συγκινήσεις

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η υποψήφια διδάκτορας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Nadia Byrnes, διεξήγαγε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 184 άνθρωποι, με σκοπό να καταλάβει τι είναι αυτό που ενώνει τους ανθρώπους που αγαπούν τα πικάντικα φαγητά. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε ποσότητα καψαϊκίνης (η χημική ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι), με την ένταση του πικάντικου γεύματος να αυξάνεται σταδιακά.

kautera_fagita_prosopikotita.jpg

Τι κοινό είχαν τελικά όσοι απόλαυσαν το καυτερό φαγητό; Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τις συγκινήσεις. Τους αρέσει να βιώνουν έντονα συναισθήματα, με την επιστήμονα τροφίμων, Alissa Nolden, να λέει ότι η απόλαυση πικάντικου φαγητού δεν διαφέρει και πολύ από το να αγαπάς μια βόλτα με τρενάκι.

Και κάτι άλλο... Ήξερες ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων πικάντικου φαγητού μειώνει την ευαισθησία του ουρανίσκου;

Κι όμως, η συνεχής κατανάλωση πολλής καψαϊκίνης κάνει λιγότερο ευαίσθητα τα άτομα σε αυτήν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε η Nolden. «Αν τρώμε πολλά μπαχαρικά, αν τα τρώμε πιο συχνά, χρειαζόμαστε περισσότερη ποσότητα για να αντιδράσουμε στο κάψιμό τους», λέει χαρακτηριστικά η επιστήμονας τροφίμων.