Όχι μόνο τοστ: Τι να φας όταν εισαι αγχωμένη και δεν προλαβαίνεις

Γεωργία Βλαχοπούλου
Όχι μόνο τοστ: Τι να φας όταν εισαι αγχωμένη και δεν προλαβαίνεις

Σε μια εποχή που τρέχεις να τα προλάβεις όλα το να καταφέρεις να τρέφεσαι και σωστά είναι μεγάλος άθλος.

Οι πολλές ώρες που περνάς στην δουλειά σου αλλά κι οι πολλές υποχρεώσεις που μπορεί να έχεις έξω από αυτήν σίγουρα δεν βοηθάνε στο να ακολουθήσεις ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής όπως συμβουλεύουν άλλωστε και οι διατροφολόγοι, με συχνά μικρά γεύματα.

Mην ανησυχείς όμως με αυτά τα μικρά tips θα μπορείς να τρέφεσαι πιο σωστά ακόμα και τις μέρες που δεν προλαβαίνεις καν να μαγειρέψεις.

Προετοίμασε το γεύμα σου ή κάποια από τα γεύματα της εβδομάδας νωρίτερα

Μην περιμένεις κάθε μέρα για να μαγειρέψεις. Κάνε μια προετοιμασία ή το Σαββατοκύριακο που θα είσαι πιο χαλαρός/ή ή κάποια μέρα της εβδομάδας που το πρόγραμμά σου στο επιτρέπει. Όταν λέμε προετοιμασία εννοούμε να έχεις μαγειρέψει ένα - δύο φαγητά τα οποία μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη και να τα ξεπαγώσεις όταν θα τα χρειαστείς την μέρα που δεν θα προλαβαίνεις ούτε να κάτσεις. Αντίστοιχα μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη και κάποιο φαγητό που έχει περισσέψει και δεν θες να ξαναφάς, έτσι ώστε όταν χρειαστεί να το ξεπαγώσεις και να έχεις έτοιμο το γεύμα σου χωρίς κόπο.

Βρες συνταγές που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία

Μια έξυπνη λύση για να έχεις έτοιμο κάποιο φαγητό ή σνακ τις μέρες που έχεις πολύ δουλειά, άγχος και καμία διάθεση να μαγειρέψεις κάτι «μπελαλίδικο» είναι να έχεις βρει εύκολες και συνάμα θρεπτικές συνταγές που δεν απαιτούν ούτε πολλά υλικά ούτε πολύ χρόνο προετοιμασίας. Έτσι, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτιάξεις εκείνη την ώρα κάτι για να φας θα το έχεις έτοιμο σε πολύ λίγο χρόνο.

Αγόρασε έτοιμες σαλάτες

Μπορείς να αγοράσεις έτοιμες ψιλοκομμένες σαλάτες κι έτσι αν δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις ή αν δεν έχεις προνοήσει για το τι θα φας στη δουλειά σου κάλλιστα μπορείς να πάρεις αυτές. Άλλωστε είναι αρκετά θρεπτικές και θα λέγαμε πως προσθέτοντας, για παράδειγμα λίγο τόνο μέσα είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Βάλε κάποια superfoods στη διατροφή σου

Υπάρχουν αρκετές τροφές που αποτελούν πηγή πολλών συγκεντρωμένων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό σου και πλέον μπορείς εύκολα να προσθέσεις στην διατροφή σου. Πάρε για παράδειγμα σπόρους chia ή λιναρόσπορο και πρόσθεσέ τα στη σαλάτα σου ή σε γιαούρτι, ακόμα και σε μαγειρευτό φαγητό. Έτσι, ακόμα κι αν φας για παράδειγμα μια σαλάτα στη δουλειά με την προσθήκη αυτών των superfoods θα έχεις περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό σου.

Επέλεξε έτοιμα γεύματα

Δεν χρειάζεται να παραγγείλεις πίτσα ή σουβλάκι αν δεν έχεις μαγειρέψει ή αν δεν θες να μαγειρέψεις επειδή είσαι κουρασμένος/η. Πλέον, σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ έχει έτοιμα γεύματα. Τι σημαίνει αυτό; Eίναι έτοιμα μαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, πολλές φορές και από γνωστούς σεφ και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα βάλεις είτε στο φούρνο μικροκυμάτων σου είτε στην κουζίνα σου συνήθως για 3-10 λεπτά κι αυτά είναι έτοιμα για να τα απολαύσεις. Σίγουρα είναι καλύτερη και πιο θρεπτική επιλογή από κάποιο junk food.

Προμηθεύσου θρεπτικά σνακ για «ώρα ανάγκης»

Για να καταφέρεις να έχεις μια πιο ισορροπημένη διατροφή δεν θα πρέπει να φτάνεις στο μη περαιτέρω για να φας. Συνήθως ανά 3-4 ώρες νιώθουμε όλοι το αίσθημα της πείνας. Εκεί είναι που πρέπει να προσέξεις. Μην φας κάτι όπως σοκολάτα, πατατάκια κλπ. Έχε μαζί σου ή στο σπίτι σου κάποια μπάρα δημητριακών ή φρούτα και απόλαυσέ τα δίχως τύψεις κι ενοχές.