Πώς η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν το βάρος που χάνουμε σε μια δίαιτα

Πώς η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν το βάρος που χάνουμε σε μια δίαιτα
Pexels

Η Dr Miriam Stoppard μοιράζεται μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και γιατί για μερικά άτομα το κεφάλαιο της δίαιτας είναι πιο εύκολο.

Σε αυτό το άρθρο τα καλά νέα αφορούν περισσότερο τους άνδρες και λιγότερο για τις γυναίκες. Ειδικότερα, οι άντρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο εύκολα από τις γυναίκες, κάτι που συνήθως υποτιμάμε οι περισσότεροι λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής τους μάζα και ως εκ τούτου της καύσης περισσότερων θερμίδων.

Όσον αφορά αυτό το διατροφικό κομμάτι, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου λέει ότι η δίαιτα επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες όταν είναι νεαροί ενήλικες, αν και οι διαφοροποιήσεις εξαφανίζονται με την πρόοδο της ηλικίας. Οι ειδικοί, ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν δίαιτες με μειωμένες θερμίδες έχασαν περισσότερο λίπος από τις γυναίκες και είχαν επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θέλεις να αδυνατίσεις μόνο στο πρόσωπό σου; Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Επιπλέον, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα οιστρογόνα -μια από τις κύριες γυναικείες ορμόνες του φύλου, μπορεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως προς τα οφέλη της δίαιτας στο κομμάτι της υγείας. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων των ατόμων που είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. Να σημειώσουμε εδώ πως η μείωση της πρόσληψης θερμίδων συνδέεται με την πρόληψη διάφορων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και της παράτασης του προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων στην υγεία τόσο των ποντικών όσο και των ανθρώπων

Στη μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων συμμετείχαν 96 ποντίκια -των οποίων η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων ήταν 30% μικρότερη από την κανονική και 85 ποντίκια που υποβλήθηκαν σε κανονική διατροφή. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η δίαιτα με μειωμένες θερμίδες μείωσε το σάκχαρο στο αίμα κατά 22% στα νεαρά αρσενικά ποντίκια αλλά μόνο κατά 16% στα θηλυκά. Οι επιπτώσεις στο σωματικό λίπος ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακές –στα αρσενικά, το λίπος μειώθηκε σχεδόν κατά 70%, αλλά τα θηλυκά δεν έχασαν καθόλου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι νεαρά θηλυκά ποντίκια περιόρισαν τη διάσπαση του σωματικού λίπους, χρησιμοποιούσαν λιγότερη ενέργεια και παρήγαγαν λίπος μετά τα γεύματα.

pexels-daniel-dan-7558834.jpg

Η διεθνής ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Αμπερντίν, της Γλασκώβης, της Ταϊβάν και
του Τόκιο έκανε μια μικρή μελέτη απώλειας βάρους σε 42 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι ίδιες διαφορές ηλικίας και φύλου εμφανίζονται στους ανθρώπους όπως και στα ποντίκια.

Για τέσσερις εβδομάδες, οι άνδρες κάτω των 45 ετών έχασαν περισσότερο από το 16% του σωματικού τους λίπους, ενώ οι γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα έχασαν μόνο το 8%. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά στην απώλεια λίπους μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 45 ετών, με τα δύο φύλα να χάνουν περίπου το 10% του σωματικού τους λίπους.

Το έξυπνο hack για να καταναλώνεις υδατάνθρακες και παράλληλα να μπορείς να χάσεις βάρος

«Οι δίαιτες με μειωμένες θερμίδες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να προάγουν την υγιή γήρανση», λέει ο Δρ William Cawthorn, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου προσθέτοντας, «Κάποιες προηγούμενες έρευνες πρότειναν ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των δίαιτων μπορεί να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι αυτές οι διαφορές φύλου εξαφανίζονται σε μεγάλο βαθμό όταν η δίαιτα ξεκινά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επινοήσουμε βελτιωμένες διατροφικές στρατηγικές για την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση της υγιούς γήρανσης».

pexels-shvets-production-6975466.jpg