Γιατί τα λόγια ενός γιατρού μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που θέλει να χάσει βάρος

Γιατί τα λόγια ενός γιατρού μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που θέλει να χάσει βάρος
Pexels

Διαισθητικά, θα λέγαμε ότι η καλή επικοινωνία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς, αν τους ζητηθεί, θα έχουν κάτι να πουν για τον τρόπο με τον οποίο τους μιλούν οι γιατροί στα ραντεβού- και δεν θα είναι όλα τους τα σχόλια κολακευτικά. Διαισθητικά, θα λέγαμε ότι η καλή επικοινωνία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Και μια συναρπαστική έρευνα καταδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί μιλούν στους ασθενείς με παχυσαρκία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχία της απώλειας βάρους τους.

Αυτή η πρώτη στο είδος της μελέτη της Οξφόρδης δείχνει ότι τα λόγια όχι μόνο έχουν μια μικρή σημασία, αλλά και ότι έχουν σημασία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η έρευνα αυτή είναι άκρως απαραίτητη, καθώς οι συνεντεύξεις των γιατρών έχουν επιτυχή αποτελέσματα μόνο σε πέντε στους 100 ασθενείς.

10 συνήθειες στο μαγείρεμα & την αποθήκευση τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία σου

Οι ερευνητές ανέλυσαν 246 ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ γιατρών και ασθενών και διαπίστωσαν ότι οι λεπτές πτυχές της επικοινωνίας, όπως η επιλογή των λέξεων και ο τόνος της φωνής, επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Αυτό υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση των γιατρών στη συμπονετική επικοινωνία θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Η έρευνα είναι επίκαιρη, καθώς έρχεται τη στιγμή που οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συζητούν την απώλεια βάρους με τους ασθενείς και να τους προσφέρουν παραπομπές σε υπηρεσίες απώλειας βάρους, εάν είναι απαραίτητο. Δεδομένου όμως ότι μόνο το 5% των ασθενών δέχονται την παραπομπή, αυτό το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης απαιτεί καλύτερη επικοινωνία των γιατρών, η οποία συχνά παρεμποδίζεται από την επιθυμία να μην προκαλέσουν προσβολή.

Η μελέτη εξέτασε καταγραφές από μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή όπου οι γιατροί προσέφεραν στους ασθενείς παραπομπή σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 εβδομάδων. Χρησιμοποιώντας πρόγραμμα ανάλυσης συνομιλίας, οι ερευνητές εντόπισαν πώς οι λέξεις και ο τόνος της φωνής θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φροντίδα για την παχυσαρκία.

Oι τρεις φορές που δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου καθώς μπορεί να προκαλέσεις ζημιά

Εντόπισαν τρεις κύριες προσεγγίσεις που ακολουθούσαν οι γιατροί: Όταν παρουσίαζαν το διατροφικό πλάνο του ασθενούς ως «καλά νέα», ως «κακά νέα» ή ως ουδέτερα. Στη συνέχεια ανέλυσαν ποια προσέγγιση συζήτησης οδήγησε τους ασθενείς να συμφωνήσουν να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα, να χάσουν βάρος και να είναι ικανοποιημένοι.

Μόνο το 50% των ατόμων παρακολούθησε προγράμματα απώλειας βάρους που παρουσιάστηκαν με ουδέτερο τρόπο, αλλά αν παρουσιάστηκαν ως «καλά νέα», το 83% παρακολούθησε και έχασε περίπου 3,5 κιλά περισσότερα.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Charlotte Albury από την Οξφόρδη, δήλωσε: «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι όταν οι γιατροί παρουσίαζαν τη διατροφική συζήτηση ως "καλά νέα"»- τονίζοντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες της απώλειας βάρους με θετικό τρόπο -οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, να παρακολουθήσουν περισσότερες συνεδρίες και, το σημαντικότερο, να χάσουν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με μια ουδέτερη ή αρνητική παρουσίαση.

Οι ερευνητές παροτρύνουν τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να υιοθετήσουν την προσέγγιση των «καλών νέων» στην επικοινωνία τους με τους ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία.

Παρουσιάζοντας τη βοήθεια για την απώλεια βάρους θετικά και ως ευκαιρία, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα κίνητρα των ασθενών. Μέσω της μετατροπής των συζητήσεων σε εποικοδομητικούς διαλόγους, οι ασθενείς μπορούν να ενδυναμωθούν ώστε να επιτύχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

pexels-shvets-production-6975473.jpg