Oι τρεις φορές που δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου καθώς μπορεί να προκαλέσεις ζημιά

Oι τρεις φορές που δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου καθώς μπορεί να προκαλέσεις ζημιά
Pexels

Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τρεις φορές την ημέρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της οδοντόβουρτσας σε τρεις συγκεκριμένες ώρες, καθώς μπορεί να προκαλέσει φθορά.

Το βούρτσισμα των δοντιών μας, για να σταματήσουμε τη συσσώρευση πλάκας, είναι μια σημαντική καθημερινή πτυχή της στοματικής μας υγιεινής. Αν δεν γίνεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνα, γι' αυτό και θα πρέπει να το κάνουμε για δύο λεπτά πριν πάμε για ύπνο, όταν ξυπνάμε, αλλά και μετά το φαγητό.

Αλλά σύμφωνα με την οδοντίατρο Dr ShaadiManouchehri που έχει έδρα το Λονδίνο, υπάρχουν κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερηδόνα. Ενώ μπορεί να θέλεις δηλαδή να χρησιμοποιήσεις την οδοντόβουρτσά σου το πρωί, δεν θα πρέπει να το κάνεις αμέσως μετά το πρωινό, προειδοποίησε.

Το μεγάλο λάθος που κάνεις στο ντους και 10 τρόποι για να βελτιώσεις την καθιερωμένη beauty ρουτίνα

Μιλώντας σε ένα βίντεο στο Instagram, η DrManouchehri, η οποία είναι ο ιδρύτρια του Smart Dental& Aesthetics στο Marylebone, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το στόμα μας βρίσκεται σε πολύ όξινη κατάσταση αμέσως μετά το φαγητό. Και προσέθεσε: «Έτσι, αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, τρίβετε αυτό το οξύ πάνω τους και μπορεί να το φθείρει».

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να καθαρίσεις το στόμα σου, δεν πρέπει επίσης να βουρτσίζεις τα δόντια αμέσως μετά τον εμετό. Η ειδικός εξήγησε: «Το περιεχόμενο του στομάχου είναι εξαιρετικά όξινο και το στόμα βρίσκεται σε πολύ όξινη κατάσταση, οπότε, αν βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά, ουσιαστικά φθείρετε το σμάλτο σας».

Τέλος, δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση γλυκών ή άλλων ζαχαρούχων τροφίμων, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο μας. Η Δρ Manouchehri συνιστά να περιμένουμε «τουλάχιστον 60 λεπτά, επειδή όταν τρώτε γλυκά το στόμα σας τα έχει μετατρέψει σε οξύ και αυτό το οξύ θα τρίβεται στα δόντια και θα καταστρέφει το σμάλτο».

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνουμε την πλάκα και να σταματήσουμε τη συσσώρευσή της, ώστε να αποφύγουμε την τερηδόνα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τρεις φορές την ημέρα - και η μία από αυτές θα πρέπει να είναι πριν κοιμηθούμε.

Επεκτείνοντας τη συζήτηση σχετικά με το πότε είναι η καλύτερη ώρα για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί, ο Dr John Hewitt, επικεφαλής οδοντίατρος στο Smmmile, εξήγησε ότι θα πρέπει να το κάνουμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, ιδανικά μέσα σε 30 λεπτά.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη μέση της νύχτας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια

Μιλώντας στη The Mirror, είπε: «Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, ιδανικά μέσα στα πρώτα 30 λεπτά και πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε. Το στόμα μας είναι ένας χώρος αναπαραγωγής βακτηρίων όταν κοιμόμαστε, ο οποίος είναι ιδανικός για τη δημιουργία πλάκας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επομένως, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε αυτή την πλάκα το συντομότερο δυνατό και κατά προτίμηση πριν από το πρωινό, καθώς η ζάχαρη στα τρόφιμα αντιδρά με την πλάκα και υποκινεί τη διαδικασία φθοράς των δοντιών».