Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να πίνουμε αλκοόλ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να πίνουμε αλκοόλ
Pexels

Πολλοί έχουν θέσει ως στόχο του νέου χρόνου να κόψουν το αλκοόλ, τώρα τον Ιανουάριο. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, αυτό το κείμενο σε αφορά. 

Πολλοί έχουν θέσει ως στόχο του νέου χρόνου να κόψουν το αλκοόλ, τώρα τον Ιανουάριο. Ως κίνητρο, αν θέλεις να το κάνεις και εσύ, μπορείς να έχεις τα οφέλη που συμβαίνουν στο σώμα μας σχεδόν αμέσως μετά την αποβολή της τελευταίας στάλας αλκοόλ.

Μετά τον Δεκέμβριο, έναν μήνα απόλαυσης και «ένοχων απολαύσεων», έρχεται ο Ιανουάριος. Μέσα στους στόχους για το νέο έτος, πολλοί είναι όσοι αποφασίζουν να κόψουν το αλκοόλ για λόγους υγείας, οικονομικούς ή άλλους λόγους. Το αλκοόλ είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας, οπότε η διακοπή μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμόμαστε γυμνοί ακόμη και τον χειμώνα

Ωστόσο, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από τη βελτίωση του ύπνου μέχρι την ψυχική υγεία - και τα οφέλη ξεκινούν σχεδόν αμέσως μετά τη διακοπή του ποτού. Μία ώρα μετά τη διακοπή του ποτού, η αρτηριακή μας πίεση θα αρχίσει να βελτιώνεται, γεγονός που θα ωφελήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα, βελτιώνοντας την παροχή θρεπτικών συστατικών. Σε αυτό το σημείο, πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι η ισορροπία του σώματός μας θα βελτιωθεί και θα νιώσουμε αμέσως το μυαλό μας πιο καθαρό, δήλωσε στη Daily Mail ο Luke Worsfold, σύμβουλος εθισμού στο Lisa Inside Addiction.

Χρειάζεται χρόνος για να διασπαστεί το αλκοόλ στον οργανισμό μας και ίσως δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε. Αλλά μετά από 12 ώρες, το αλκοόλ έχει φύγει εντελώς από την κυκλοφορία του αίματος και τα αιμοφόρα αγγεία έχουν επανέλθει ξανά στο φυσιολογικό.

Σε αυτό το σημείο κάποιος μπορεί να έχει συμπτώματα στέρησης, καθώς το συκώτι μας δουλεύει για να αποτοξινώσει το σώμα, και μπορεί να αισθανόμαστε αφυδατωμένοι. Άλλα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι κόπωση, αδυναμία, δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία - ένα κλασικό hangover.

Την επομένη της κατανάλωσης το έντερό μας θα εξακολουθεί να υποφέρει, καθώς το αλκοόλ παραμένει στο πεπτικό σύστημα -και μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Αλλά μετά από δύο ημέρες το σώμα μας έχει ανακάμψει πλήρως από το ποτό, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεφρά και το έντερό μας θα λειτουργεί κανονικά.

Γιατί ξυπνάς πάντα στη μέση της νύχτας μετά την κατανάλωση αλκοόλ και το κόλπο για να ξανακοιμηθείς

Σε πέντε έως επτά ημέρες, η διάθεσή μας θα είναι «ανεβασμένη» και το πρόγραμμα του ύπνου μας βελτιωμένο, καθώς οι ορμόνες έχουν επανέλθει στο κανονικό. Σε 10 ημέρες, τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από την κατανάλωση αλκοόλ «επιδιορθώνονται μόνα τους», οδηγώντας σε «αυξημένη ενέργεια».

Μετά από 14 ημέρες χωρίς αλκοόλ το δέρμα μας θα δείχνει πιο ενυδατωμένο και φρέσκο - με την ακμή να (αν υπάρχει) να μειώνεται και τους πόρους να είναι λιγότερο ορατοί. Και μετά από ένα μήνα διακοπής του αλκοόλ, λένε οι ειδικοί: «Το σάκχαρο στο αίμα, η χοληστερόλη και το βάρος μειώνονται, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η κίρρωση και η παχυσαρκία».

Ο ΠΟΥ συστήνει να μην καταναλώνονται περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατανεμημένες σε 3 ή περισσότερες ημέρες. Αυτό είναι περίπου 6 μεσαία (175ml) ποτήρια κρασί. Δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης, αλλά η τήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών μειώνει τον κίνδυνο να βλάψουμε την υγεία μας.

pexels-alax-matias-17042087.jpg