Το μεγάλο λάθος που κάνεις στο ντους και 10 τρόποι για να βελτιώσεις την καθιερωμένη beauty ρουτίνα

Το μεγάλο λάθος που κάνεις στο ντους και 10 τρόποι για να βελτιώσεις την καθιερωμένη beauty ρουτίνα
Pexels

Το να κάνεις ένα ντους μοιάζει με μια πολύ απλή διαδικασία, σωστά; Μάλλον δεν είναι τόσο! 

Το να κάνεις ένα ντους μοιάζει με μια απλή διαδικασία, σωστά; Οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα και το κάνουμε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, οπότε θα πίστευε κανείς ότι είναι κάτι που όλοι ξέρουμε να κάνουμε σωστά.

Αλλά σύμφωνα με τη δερματολόγο Dr. Alia Ahmed, κανένας από εμάς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πώς να κάνει ντους με τον σωστό τρόπο. Προφανώς, πολλοί από εμάς έχουμε το νερό μας σε εντελώς λάθος θερμοκρασία, ειδικά το χειμώνα, και η πλειονότητα από εμάς κάνει ντους για διπλάσια ώρα από όση πρέπει.

Τα σχόλια της Dr Ahmed έρχονται μετά από έρευνα σε 2.000 ενήλικες που έδειξε ότι το 56% των ανθρώπων προτιμούν τα ζεστά ή καυτά ντους, ενώ το 70% παραδέχεται ότι ανεβάζει τη θέρμανση το χειμώνα για να ζεσταθεί μετά από μια μέρα με αέρα και βροχή. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να ανεβάζεις τη θερμοκρασία του ντους σου το χειμώνα, η Dr Ahmed δήλωσε ότι δεν πρέπει να το κάνεις, καθώς μπορεί να αφήσει την επιδερμίδα σου ξηρή και με αίσθηση κνησμού. «Η χρήση ζεστού νερού προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, καθώς το δέρμα θέλει να δροσιστεί, γεγονός που προάγει τη φλεγμονή και τη φαγούρα».

Το να λες «όχι» σε ανεπιθύμητες εορταστικές προσκλήσεις είναι «καλό για την ψυχική υγεία»

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η μέση διάρκεια ενός ντους είναι 10 λεπτά, με το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα περνούσαν περισσότερο χρόνο κάτω από το νερό αν είχαν το χρόνο. Αλλά αυτό είναι άλλο ένα λάθος, σύμφωνα με την Dr Ahmed, καθώς θα έπρεπε να κάνουμε ντους μόνο για το μισό χρόνο από αυτόν.

Η ίδια δήλωσε: «Τα μικρότερα ντους είναι καλύτερα. Συνιστώ πέντε λεπτά, όπου είναι δυνατόν». Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απόλυτη ανάγκη για διπλό καθαρισμό ενώ βρίσκεσαι στο ντους. Από τη μελέτη προέκυψε ότι ένας στους 10 ανθρώπους πλένει πάντα το σώμα του δύο φορές κατά τη διάρκεια του ντους αντί για μία, καθώς ένα άλλο 85% δήλωσε ότι του αρέσει η «πεντακάθαρη» αίσθηση που νιώθει όταν βγαίνει από το ντους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δερματολόγο, το να είσαι πολύ σκληρή με το δέρμα σου μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Η ίδια εξήγησε: «Δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για διπλό καθαρισμό μετά το ντους. Η αίσθηση του πεντακάθαρου, αν και είναι επιθυμητή από πολλούς επειδή το αισθάνεστε πιο "υγιεινό", δεν είναι απαραίτητη για να είναι το δέρμα σας καθαρό και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε ξηραίνουν το δέρμα σας. Το σφουγγάρι επίσης δεν σημαίνει καθαρότερο δέρμα. Τα σφουγγάρια μπορούν να μαζέψουν πολλά μικρόβια αν δεν πλένονται τακτικά».

Οι γυναίκες «κρυώνουν σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από τους άνδρες» και αυτός είναι ο λόγος

Οι 10 απλοί τρόποι που προτείνει για να βελτιώσεις το ντους σου:

  • Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να πλυθείς αντί για σφουγγάρι
  • Να πλένεις πάντα τα άκρα, όπως τα αυτιά, τα δάχτυλα των ποδιών και τις φτέρνες
  • Να προσπαθείς να κάνεις ντους μία φορά την ημέρα
  • Βεβαιώσου ότι ξεπλένεις σωστά τα προϊόντα
  • Μην ανεβάζεις πολύ τη θερμοκρασία του νερού
  • Ομοίως, μην κάνεις παγωμένο ντους
  • Δεν χρειάζεται να κάνεις διπλό καθαρισμό αν χρησιμοποιείς το κατάλληλο αφρόλουτρο
  • Διαλέξτε προϊόντα που θρέφουν το δέρμα, αντί να το ξηραίνουν
pexels-karolina-grabowska-5241034.jpg