Λαχανικά, οι απατεώνες της σωστής διατροφής

Λαχανικά, οι απατεώνες της σωστής διατροφής

Αν νομίζατε πως όλα τα λαχανικά αποτελούν θησαυρούς βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, υπάρχουν τρία από αυτά που σας ξεγελάνε εδώ και καιρό.

Τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά, όπως οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, είναι απαραίτητα για το σώμα, γι' αυτό και οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε να τα συμπεριλαμβάνουμε σε κάθε γεύμα μας, ακόμα και με το ζόρι.

Πρέπει να μάθετε, όμως, πως δεν έχουν όλα τα λαχανικά την ίδια διατροφική αξία, τουλάχιστον όχι στα επίπεδα που νομίζαμε μέχρι σήμερα. Δείτε παρακάτω τους τρεις αυτούς «απατεώνες» των πράσινων λαχανικών και μάθετε να οργανώνετε ανάλογα τα γεύματά σας, ώστε να υπάρχει ισορροπία βιταμινών σε όλα, χωρίς να στερείστε θρεπτικές ουσίες εν αγνοία σας.

Σέλινο
Ένα τεμάχιο σέλινου μπορεί μεν να περιέχει μόνο 6 θερμίδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σας δίνει και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Το σέλινο περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη C, ίνες και βιταμίνη Κ, τα οποία όμως παίρνετε μόνο αν φάτε μεγάλες ποσότητες από αυτό. Αν δεν σας αρέσει τόσο ώστε να το καταναλώνετε σε τέτοιες ποσότητες, ο καλύτερος αντικαταστάτης του είναι το καρότο, το οποίο έχει χαμηλή θερμιδική αξία, και περιέχει Β-καροτίνη και πολλές βιταμίνες, ενώ διαθέτει και μια φυσική γλυκύτητα που το κάνει ευχάριστο στη κατανάλωση.

Αγγούρι
Μια κούπα γεμάτη με φέτες αγγουριού περιέχει μόνο 16 θερμίδες, αλλά εξίσου λίγες είναι και οι βιταμίνες που παίρνετε από αυτήν. Για την ακρίβεια, το αγγούρι περιέχει μόνο 5%, ή ακόμα και λιγότερο, από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη C. Για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες του σώματος, πρέπει να τρώτε σπανάκι. Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, Β-καροτίνη καθώς και η περιεκτικότητά του σε ίνες είναι πολύ υψηλή.

Λάχανο
Αυτό το είδος λαχανικού συχνά αναμιγνύεται με άλλα λαχανικά σε διάφορες κουζίνες του κόσμου. Τρώγοντάς το ωμό και σε ακατέργαστη μορφή είναι επίσης νόστιμο και δίνει μια δροσερή αίσθηση. Αλλά για μια πιο υγιεινή επιλογή τροφίμων, είναι καλύτερο να διαλέγετε το μαρούλι. Το μαρούλι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Β-καροτίνη σε σχέση με το λάχανο και είναι επίσης εξαιρετικό για την υγεία των ματιών και του δέρματος.