Το κόλπο για πιο λεπτή μέση που ελάχιστοι γνωρίζουν- και είναι δωρεάν

Το κόλπο για πιο λεπτή μέση που ελάχιστοι γνωρίζουν- και είναι δωρεάν
Pexels

Η περίμετρος μέσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους ερευνητές διατροφής και υγείας, οι οποίοι απομακρύνονται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως προγνωστικό δείκτη υγείας.

Μετά την περίοδο των Χριστουγέννων και όλες τις γιορτές που ακολούθησαν, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πια έτοιμοι να χάσουν το βάρος που ενδεχομένως έβαλαν. Οι περισσότεροι συνήθως λένε ότι θα «μπουν» σε δίαιτα από Ιανουάριο, αλλά λίγο αργότερα διαπιστώνουν πως, και αυτός ο μήνας, είναι γεμάτος γιορτινά τραπέζια.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας μάλιστα συμβουλεύουν να εστιάσουμε στη μέση μας για να αξιολογήσουμε αν έχουμε υπερβολικό λίπος. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της περιφέρειας μέσης και του κινδύνου σοβαρών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

14 tricks για να νικήσεις την υπερκατανάλωση τροφής- Από το χρώμα πιάτου μέχρι το κατάλληλο τραγούδι

Υπάρχουν όμως μερικοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την περίμετρο της μέσης μας, σύμφωνα με τη γιατρό Sarah Berry, αναπληρώτρια καθηγήτρια στις επιστήμες διατροφής στο King's College του Λονδίνου -συμπεριλαμβανομένης μιας εκπληκτικής πρότασης.

Σύμφωνα με την ειδικό, θα πρέπει να αφιερώνουμε περίπου 20 λεπτά για να φάμε ένα γεύμα, καθώς το να τρώμε αργά θα έχει θετική επίδραση στο μέγεθος της μέσης μας. Υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ του να φτάσει το φαγητό από το στόμα μας και στο κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, όπου βρίσκονται οι υποδοχείς της ορμόνης του κορεσμού. Χρειάζονται 10-20 λεπτά για να διεγερθούν αυτοί και να απενεργοποιηθούν τα σήματα πείνας.

«Αφήστε το μαχαίρι και το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές, αφιερώστε χρόνο στα γεύματα και τα σνακ και προσπαθήστε να αποφεύγετε να τρώτε ενώ είστε μπροστά σε μια οθόνη ή σε μια κλήση Zoom - είναι αποδεδειγμένο ότι σας κάνει να τρώτε περισσότερο», συμβουλεύει η γιατρός. «Μια άλλη τακτική είναι να δίνετε στον εαυτό σας μια μικρότερη μερίδα για το δείπνο και να αφιερώνετε 20 λεπτά για να την φάτε. Αν πεινάτε ακόμα, τότε φάτε δεύτερο πιάτο, αλλά μπορεί να μην πεινάσετε αν το φάτε αργά και περιμένετε».

Αυτή η δημοφιλής βιταμίνη θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις ρυτίδες & τις λεπτές γραμμές

Η συμβουλή της Dr Sarah έρχεται μετά από νέα έρευνα του King's College του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής για 18 εβδομάδες οδήγησε σε υγιέστερη περιφέρεια μέσης, μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτίωση των λιπαρών στο αίμα, απώλεια βάρους και βελτίωση της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου.

Μάλιστα, η περίμετρος μέσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους ερευνητές διατροφής και υγείας, οι οποίοι απομακρύνονται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως προγνωστικό δείκτη υγείας. «Ένα από τα προβλήματα με τον ΔΜΣ είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη την κατανομή του σωματικού λίπους», λέει ο καθηγητής Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King's College του Λονδίνου.

«Το σπλαχνικό λίπος (αυτό δηλαδή που βρίσκεται γύρω από τη μέση) και το ηπατικό λίπος συνδέονται με αυξημένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του κακού είδους λίπους στο αίμα. Η περίμετρος της μέσης (ή πιο συγκεκριμένα, ο λόγος μέσης προς ύψος) είναι καλύτερος δείκτης της σύστασης του σώματος και αποτελεί ένα εύκολο, χαμηλού κόστους μέτρο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κλινικοί γιατροί για την εκτίμηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου».

Άλλες προτάσεις που βοηθούν στην απώλεια βάρους γύρω από τη μέση περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφής για 10 ή 12 ώρες και στη συνέχεια νηστεία, την αποφυγή κατανάλωσης τροφής αργά το βράδυ, τη μείωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και το τσιμπολόγημα με αμύγδαλα.

pexels-pavel-danilyuk-6461071.jpg