Η μαύρη σοκολάτα μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να πάρεις παραπάνω φυτικές ίνες
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να επιτύχεις τον στόχο σου για την πρόσληψη φυτικών ινών, σύμφωνα με διαιτολόγους και έχουμε έναν εξαιρετικό τρόπο για να την εντάξετε και στο πρωινό σου.
Τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι κατέχουν την πρώτη θέση όταν σκεφτόμαστε συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά δεν είναι τα μόνα που θα σε βοηθήσουν να πλησιάσεις τον ημερήσιο στόχο σου. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που προσφέρουν αυτό το συστατικό, από απροσδόκητα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά όπως οι πατάτες και η κολοκύθα, μέχρι λιχουδιές που ίσως δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ να συνδέσεις με αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως η σοκολάτα!
Ναι, η σοκολάτα ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η μαύρη σοκολάτα. Αυτό το συστατικό επιτέλους παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει σε αυτόν τον τομέα, χάρη σε ένα viral πρωινό που κάνει θραύση στο TikTok.
Μοιρασμένο από τον Karan Rajan, MRCS, MBBS, το μπολ γιαουρτιού έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών με τον πιο νόστιμο και εύκολο τρόπο: με φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως σμέουρα, βατόμουρα και μύρτιλα, μαζί με μουλιασμένους σπόρους τσία (και λίγο γιαούρτι κεφίρ για πρωτεΐνες), περιέχει ήδη 15 γραμμάρια φυτικών ινών (για να μην αναφέρουμε τα 30 γραμμάρια πρωτεΐνης). Το κερασάκι στην τούρτα; Τα τρία έως τέσσερα επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών που προέρχονται από μόλις 30 γραμμάρια ψιλοκομμένης, λιωμένης ή ψιλοκομμένης μαύρης σοκολάτας.
Είναι αλήθεια ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ίνες, αλλά η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε κακάο.
Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό στερεού κακάου τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Αυτό συμβαίνει επειδή το κακάο είναι από μόνο του πλούσιο σε φυτικές ίνες, ειδικά τις αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και την υγεία του εντέρου.
Η ποσότητα κακάο, η οποία συχνά αναγράφεται σε ποσοστό στην ετικέτα της σοκολάτας, παίζει σημαντικό ρόλο στην περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα 30 γραμμαρίων με 70% κακάο παρέχει συνήθως δύο έως τρία γραμμάρια, ενώ η ίδια ποσότητα από μια σοκολάτα με 85% κακάο παρέχει περίπου τρία ή τέσσερα γραμμάρια. Οι λάτρεις της μαύρης σοκολάτας μπορούν να πάρουν έως και επτά γραμμάρια με 100% κακάο.
Για να έχεις μια εικόνα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ινών είναι 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες στις ΗΠΑ.
Έτσι, ενώ η σοκολάτα δεν είναι ακριβώς πηγή ινών, οι πιο σκούρες ποικιλίες μπορούν να σου προσφέρουν μια χρήσιμη δόση.
Η μάρκα έχει επίσης σημασία, καθώς κάθε εταιρεία επεξεργάζεται το κακάο της με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.
Η διαφορά στην επεξεργασία είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο προϊόντα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα αντίστοιχα άλλα προϊόντα.
Αν και αυτό είναι υπέροχο νέο για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας, όσοι προτιμούν τη σοκολάτα με μια πινελιά γάλακτος δεν θα αποκομίσουν τόσα οφέλη.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι σοκολάτες με λιγότερο από 70% κακάο τείνουν να αραιώνουν τα ινώδη στοιχεία της σοκολάτας με πρόσθετα συστατικά όπως γάλα και ζάχαρη, οπότε γενικά δεν θα λάβεις περισσότερο από ένα γραμμάριο (και συχνά λιγότερο) από την αγαπημένη σας σοκολάτας γάλακτος.
Επιπλέον, ακόμη και η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει τόσο πολλές φυτικές ίνες σε σύγκριση με συστατικά πολύ πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως οι σπόροι τσία, οπότε είναι καλύτερο να την θεωρούμε ως «ενισχυτικό της γεύσης που αυξάνει τις φυτικές ίνες» και όχι ως μαγική λύση που καλύπτει όλες τις ανάγκες μας.
Έτσι, παρόλο που δεν θα την χαρακτήριζε κανείς ως βασική πηγή φυτικών ινών, μπορεί να είναι ένας καλός και νόστιμος τρόπος για να συμπληρώσεις ένα γεύμα που ήδη περιέχει μια ικανοποιητική ποσότητα από αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Και το viral πρωινό του Δρ Rajan μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
:Η σοκολάτα σίγουρα δεν περιορίζεται στα γλυκά και τα πρωινά γεύματα αλλά ταιριάζει επίσης σε πολλά αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιείται ήδη σε πιάτα όπως το mole, μια παραδοσιακή μεξικάνικη σάλτσα που συνδυάζει τσίλι και κακάο, μεταξύ άλλων συστατικών, αλλά μπορεί επίσης να αναβαθμίσει πιάτα στα οποία δεν χρησιμοποιείται συνήθως, όπως σε μια πλούσια και γήινη βινεγκρέτ ή σε τσίλι, όπου οι πικρές νότες της θα προσθέσουν επιπλέον βάθος.
