Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκο το κόκκινο κρέας

Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκο το κόκκινο κρέας

Δεν θέλει κόπο αλλά τον σωστό τρόπο.

Σε λίγες ώρες θα γιορτάσουμε την φετινή Τσικνοπέμπτη και τα κρεοπωλεία έχουν προμηθευτεί κάθε είδος κρέατος που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Σουβλάκια, πανσέτες, μπριζόλες, μπιφτέκια και παϊδάκια είναι μόνο μερικές από τις δημοφιλέστερες επιλογές για την αγαπημένη ημέρα των κρεατοφάγων.

Κάθε φορά που αγοράζουμε κρέας θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ορισμένα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε φρέσκα κομμάτια και να αποφύγουμε τυχόν παγίδες.

Το βοδινό κρέας και το βουβαλίσιο, χρειάζεται να έχει σιτέψει, να έχει δηλαδή μείνει στο ψυγείο για 10 ως 20 ημέρες. Το σίτεμα του κρέατος είναι μια απαραίτητη διαδικασία γιατί όσο μεγαλώνει το ζώο, το κολλαγόνο που βρίσκεται στους μύες κάνει το κρέας του να σκληραίνει.

Πώς θα καταλάβεις αν το κόκκινο κρέας είναι φρέσκο

1) Η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό που νομίζουμε ως φρέσκο και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος, οι περισσότερες από εμάς θεωρούμε ότι ένα λαμπερό κόκκινο χρώμα ισούται με φρεσκάδα. Το κόκκινο κρέας όπως το αρνί ή το βοδινό πρέπει να έχε έντονο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το πιο φρέσκο. Αν έχει λίγο μοβ, είναι εντάξει, αλλά σημαίνει ότι έχει εκτεθεί περισσότερο στο οξυγόνο.

Όταν το κρέας είναι φρέσκο και προστατεύεται από την επαφή με τον αέρα έχει ένα μοβ-κόκκινο χρώμα που προέρχεται από την μυοσφαιρίνη. Η έκθεση στον φωτισμό του καταστήματος, καθώς και η συνεχιζόμενη επαφή της μυοσφαιρίνης και της οξυμυοσφαιρίνης με οξυγόνο οδηγεί στον σχηματισμό μεταμυοβλοβίνης, μιας χρωστικής που μετατρέπει το κρέας σε καφέ-κόκκινο. Αυτή η αλλαγή χρώματος δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι χαλασμένο.

2) Πριν αγοράσεις κρέας μύρισέ το. Αν είναι καλό και φρέσκο δεν πρέπει να έχει καμία περίεργη οσμή. Αν διαπιστώσεις ότι μυρίζει σαν χλωρίνη, αμμωνία ή οτιδήποτε άσχημο απόφυγε την αγορά του.

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι: Σόδα ή λεμόνι; Πώς θα καθαρίσεις εύκολα την ψησταριά

Πηγή κεντρικής: pexels.com